Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Színház a rácsok mögött

Sopronkőhida - Látványos és megható színházi előadással lepték meg hozzátartozóikat a Sopronkőhidai Börtön és Fegyház elítéltjei. A bemutató terápiának sem volt utolsó, a darab megérintette a legkeményebb fogvatartottak lelkét is.
Túl a kőhidai rácsokon hétfőn délután antik hősök vívták csatájukat saját magukkal, sorsukkal és a világgal. Éppúgy, ahogy a valóságban az őket színpadon életre keltő „színészek", a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fogvatartottjai, akiknek egy része életellenes bűncselekmény miatt tölti büntetését.

– Tíz éve vagyok bent és még több mint két évem van hátra. Amúgy sem könnyű az ittlét, de nyolc éve még súlyosabban nehezednek rám a napok, amikor elveszítettem a kislányomat és a feleségemet egy közlekedési baleset miatt – mondja Nagy György, aki Akhilleuszt alakította a Csaták és hősök című költői játékban. Különös egybeesés, hogy pont az a szerep talált rá, melyben át kellett élnie a hozzá közel állók elvesztését. Ez a felettébb fájdalmas „kirándulás" mégis sokat adott számára érzelmileg. Ahogy az alkotói folyamatban részt vevő másik tizenkét elítélt sem ugyanolyan emberként távozott az előadás után, mint ahogy az első, novemberi próbán megjelent. Az előadás létrehozásának épp ez volt a célja. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kiírt, a Sopronkőhidai Börtön és Fegyház által pedig elnyert drogprevenciós pályázat egyik eleme volt a kultúrával való ismerkedés színházi előadás keretében. A felkészítést a Nyugat-magyarországi Egyetem két munkatársa, dr. Józsa Éva egyetemi docens és Bertalan Éva óraadó tanár vállalta magára. Hétről hétre megjelentek a börtön falain belül és kétórás intenzív foglalkozásokon igyekeztek valódi művészetet varázsolni a kopár falak közé.

Sorstragédiák: A darabot jövő héten elítélttársaik részére is előadja a tizenhárom fős színészcsapat.
Sorstragédiák: A darabot jövő héten elítélttársaik részére is előadja a tizenhárom fős színészcsapat.

– Nagy kihívás volt az egészbe belevágni, és már a darabválasztás sem volt könnyű. Két dolog lebegett a szemünk előtt: látványos legyen, ugyanakkor tartalmában üzenetértékű. Így született meg ez a költői játék, barátságról, szerelemről, valódi hősökről, akik képesek harcolni az igazukért – összegezte dr. Józsa Éva, aki a darab írója és rendezője is egyben.

– Amikor kolléganőmmel beléptünk a falakon túlra, nem bírának mentünk, a fogvatartottak számunkra ugyanolyan emberek voltak, mint bárki a kinti világban. Biztosan érezték az elfogadást részünkről, mert végig tisztelettel fordultak felénk. Sokat tanultunk egymástól. És egyre inkább hiszem, hogy azt, aki valami miatt megcsúszott az életben, nem úgy téríthetjük jó útra, ha még inkább a földbe tiporjuk, hanem az örök, pozitív értékek megmutatásával. Akár egy színdarabon keresztül.

Olvasóink írták

  • 2. SAmu 2009. február 24. 20:26
    „Mint szó törölve! Bocs a hibámért!”
  • 1. SAmu 2009. február 24. 20:24
    „Lehet, hogy inkább megéri ide járni, persze nem mint bentlakóként....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén Krisch Aladárt tüntették ki

Sopron - Az idegenvezetők világnapja alkalmából tegnap bárki megismerkedhetett Sopron részletes… Tovább olvasom