Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Szétszedik a város üzemét

Az önkormányzat november 27-i ülésén várhatóan megszünteti a városüzemeltetési kft.-t, és helyette két új céget alapít, különválasztva a hulladékszállítást és -kezelést és a városüzemeltetési feladatokat.
Az elmúlt hetekben nagy port vert Sopronban a hulladékszállítás és -kezelés tervezete, mert a jelenlegi szeméttelep engedélye néhány év múlva lejár, s megoldást kell találni a városi hulladék elhelyezésére. Különböző elképzelések láttak napvilágot, de még egyik sem kapott zöld utat. Tény viszont, hogy a városvezetés hosszú távú elképzelésének egyik, hamarosan megvalósuló lépése lesz a Soproni Városüzemeltetési Kft. kettéválasztása. A nyereséges hulladékszállítást „kiveszik" a cégből. Kérdés persze, hogy a maradék ráfizetéses ágazatokat – útfenntartás, parkgondozás – ki finanszírozza majd. Az átszervezéssel egy több mint ötvenéves múlttal rendelkező városi üzemet számolnak fel, amely még Köztisztasági és Útkarbantartó Vállalatként kezdte pályafutását.

– Erre a lépésre részben egy hosszú távú koncepció részeként kerül sor – magyarázta az önkormányzat elképzelését Hruby József alpolgármester. – Másrészt pedig egy kormányrendelet miatt, amely megtiltja, hogy a hulladékszállítás nyereségéből – egy cégen belül – más ágazatot finanszírozzanak. A jelenlegi kft. a hulladékkezelésen kívül foglalkozik parkgondozással, útfenntartással, üzemelteti a parkolókat és ellátja a gyepmesteri feladatokat. A városvezetés elképzelése szerint a jövőben az ausztriai „Stadtwerke" mintájára egy olyan szervezet kerül kialakításra, amely magában foglalja a jelenlegi ingatlanfenntartó kft.-t is, megszüntetve a két cég közötti párhuzamosságokat.
Hruby József elmondta, a hulladékkezelés problémája szakmai, s nem politikai kérdés. Ezért az új cég szakembereitől várják, hogy különböző elképzeléseket dolgozzanak ki, s tegyenek javaslatot a polgármesternek. Abban az esetben, ha a közgyűlés elfogadja az előterjesztést, hatvan napon belül felállhat a két új kft.

– A városüzemeltetési kft. üzemi tanácsát és szakszervezetét tájékoztattam arról, hogy mi várható – folytatta az alpolgármester. – A mostani döntés nem jelent semmiféle veszélyt a dolgozókra, elbocsátásokra nem kerül sor.
A kft. igazgatója, Major Árpád információink szerint várhatóan korengedményes nyugdíjba megy. Nem nehéz kitalálni, nem önként. Az megint más kérdés, hogy a még hivatalban lévő igazgató 1974-től a cég dolgozója, végigjárta a ranglétrát és tíz évvel ezelőtt lett pályázat útján igazgató és eddig megfelelt az elvárásoknak.
Egyelőre még folynak az egyeztetések az új alapítású vállalkozások leendő vezetőiről. Különböző nevek kerültek nyilvánosságra. Személyük november 27-én válhat ismertté.

Pótolni kell a kieső pénzt

Ma még kiszámíthatatlan, hogy milyen hatással lesz a városüzemeltetési kft. „feldarabolása" a városra, illetve a lakosságra nézve. Eddig ugyanis a nyereséges hulladékszállításból fedezték az üzemeltetés többi feladatát, például az útjavítást, parkgondozást. (A fizetőparkolók fenntartása nyereséges volt.) Ez a pénz most kiesik, illetve várhatóan az önkormányzatnak kell pótolnia, vagyis áttételesen a lakosságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férjről feleségre szállt a polgármesterség

Gyalóka és Répcevis is novemberi ködbe burkolózott a hétvégén. Az emberek behúzódtak házaikba,… Tovább olvasom