Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Szeptember 30-án avatják Sütő András szobrát Sopronban

Szobrot állítanak Sütő András erdélyi írónak, az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő személyiségének a "leghűségesebb városban", Sopronban.

A köztéri alkotást szeptember 30-án, az író halálának 5. évfordulóján avatják fel a Deák tér nyugati szegletében, a református templommal szemben - közölte Szarka László, a szoborállítást kezdeményező helyi Kálvin Kör és Erdélyi Kör képviseletében az MTI-vel szerdán.

A közadakozásból megvalósult bronz mellszobrot Bocskay Vince erdélyi szobrászművész készítette. Szarka László ismeretei szerint ez lesz az első köztéri alkotás a Kárpát-medencében, amely emléket állít az Anyám könnyű álmot ígér című regény, a személyiség és a hatalom összefüggéseit faggató Csillag a máglyán, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a Káin és Ábel című paraboladrámák szerzőjének.
Sütő András és Sopron kapcsolatáról Szarka László elmondta: az író 75. születésnapját Sopronban tartották 2002-ben, több civil szervezet, köztük a szoborállítást indítványozó körök rendezésében. Ezen az eseményen vette át az ünnepelt a Köztársasági elnöki érdemérmet, amelyet az egyetemes magyarságtudat elmélyítéséért, egész életművéért adományozott a Herder- és Kossuth-díjas alkotónak Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök.

Tavaly emlékestet rendeztek Sopronban Sütő András tiszteletére, s akkor merült fel a gondolat a soproniakban, hogy állítsanak köztéri szobrot az írónak, aki esszéiben, tanulmányaiban és szépírói műveiben is az anyanyelv és a közösségi összetartozás megőrzésének fontosságára tanított.

Bocskay Vince szobrászművész munkája a fiatal Sütő Andrást ábrázolja. A mellszobor végleges helye a Deák téren lesz nem messze Deák Ferenc és Kölcsey Ferenc szobrától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letért az útról, súlyosan megsérült az autós Sarródnál

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba azt a fiatal férfit, aki szerdán szenvedett közlekedési… Tovább olvasom