Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Szennyezett föld Csapodon

Csapodon vegyszermaradékokat tapostak ki a földből a legelésző tehenek. A kénre emlékeztető anyagot valószínűleg a termelőszövetkezet almásában használták egykor lisztharmat ellen. Azt nem tudni, mikor került a sárgás színű vegyszer a földbe.
Senki sem tudja, hogy ki, mikor és mennyi növényvédő szert borított ki a csapodi Béke Termelőszövetkezet magtára környékén. Ami tény, az elmúlt napokban az állatok (kén)sárga és fehér színű anyagot tapostak ki a földből.

Csiszár Ernő helybéli gazda teheneket legeltetett a környéken. Ő vette észre, hogy valami nincs rendben és értesítette szerkesztőségünket, valamint a megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomást.
– A már alig létező szövetkezet szennyezi a környezetet, mert a magtárban lévő növényvédő szereket az épület környékére szórták ki – mondja a helyszínen Csiszár Ernő. – Azért veszélyes ez, mert ki tudja, még mit rejt a föld, ahol az állatok legelésznek, és ismert gombászhely is. Az épület körül valóban sárgás a föld. Egy ember talicskába gyűjti a szennyezett talajt, majd a magtárban vashordókba rakja. Érdeklődésünkre csak annyit mond, forduljunk a szövetkezet elnökéhez.

A kén nem bomlik le

– Nem tudom, hogy mikor került a sárgás színű vegyszer – vélhetően kénpor – a magtár körüli földbe – mondja Kocsis Gábor. – Én 1992 óta vagyok elnök, tudtommal ilyen nem fordulhatott elő. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy kénről van szó – és vélhetően mészről –, akkor az előbbit minden bizonnyal a valamikori 69 hektáros almáskertünkben használhatták lisztharmat ellen. Növényvédelmi mérnök vagyok, ezért tudom, hogy a kén nem bomlik le, évek múlva is előbukkanhat a földből.

Áttelepített raktár

A növényvédőszer-raktár az almásban volt, onnan telepítettük át a magtárba, miután már sem növénytermesztéssel, sem pedig állattenyésztéssel nem foglalkozunk. Az elmúlt időszakban már három mázsa zárolt vegyszert vitettünk el a győri veszélyes hulladékokat megsemmisítőbe, ezért állítom, hogy nem mostanában került a talajba a kénpor.

Idegen anyag

Kocsis Gábor szerint az összegyűjtött anyagot ugyancsak megsemmisíttetik, a szövetkezetre pedig – ha a közgyűlés úgy dönt, végelszámolás vár.
A megyei növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás munkatársa tegnap szintén Csapodon járt.
– Jelenleg csupán annyi állapítható meg, hogy valóban valamilyen idegen anyag került a földbe – tájékoztatott Szabó Gábor igazgató. – A további vizsgálatok elvégzése a környezetvédelmi felügyelőség feladata lesz, mert mi csak a növényvédő szerek rendeltetésszerű használatát vizsgáljuk. Ebben az esetben viszont környezetszennyezés történt. Az általunk felvett jegyzőkönyvet ezért továbbítjuk a felügyelőségnek.
Az elemi kén több növényvédő szernek is alkotórésze. Vízben nem oldódik, ezért a talajban sem bomlik le. Mennyiségétől és koncentrációjától függ, hogy belélegezve milyen mértékű irritációt okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baseballütővel verték szét a gépkocsit

Gázolás, sérülés, majd baseballütős támadás. Mindez talán szerelemféltésből történt mára virradó… Tovább olvasom