Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Szemereyek – Családi találkozó az őseik nevéről elnevezett községben

Az ország minden tájáról, továbbá Kínából, Angliából, Dániából és Németországból is érkeztek Szemereyek. Összesen negyvenöten tartottak összcsaládi találkozót Répceszemerén.

– Férjem, Szemerey Tibor ludovikás katonatiszt volt. 1950-ben esküdtünk össze Németországban, s az ő kedvéért tanultam meg magyarul. Noha férjem már húsz éve elhunyt, fiaimmal örömmel jöttem Münchenből Répceszemerére – mesélte Regina von Szemerey. – Férjem révén, aki a johannita rend lovagjaként is tevékenykedett, korábban többször ellátogattam Magyarországra. Mindig jól éreztem magam, megismerhettem néhány családtagot, de ez az első alkalom, hogy ennyire széles körű familiáris összejövetel részese lehetek. Boldog vagyok, hogy ilyen, az összetartozás érzését megerősítő alkalmat teremtettek a főszervezők, Szemerey Zoltán, illetve a Répceszemeréért Egyesület.

Regina von Szemerey őrzi férje emlékét.
Regina von Szemerey őrzi férje emlékét.

– Milyen érzés egy olyan família tagjának lenni, amelyről települést neveztek el? Örülünk, hogy ilyen határozott identitástudattal rendelkezhet a család, amelynek negyvenöt tagja jelent meg Répceszemerén – fejti ki Szemerey Zoltán mérnök, budapesti pénzügyi befektető. – Mondhatni ez nemes privilégium, amelyre építkezni lehet. A családi hagyomány szerint a Szemereyek Huba vezértől eredeztetik magukat. Ezt a Drinóczy-kódex is megerősíti, amelynek tanúsága szerint a honfoglalást követően itt telepedtek le a Szemere nemzetség tagjai, akik a Huba törzsnek voltak egyenes ági leszármazottai. Hivatalos oklevél először 1265-ben említi a község nevét. A mostani családi összejövetel nemcsak arra adott módot, hogy a nemzetségfát pontosítsuk, hanem hogy fölvessük a kérdést, miképpen segíthetnénk Répceszemerének. Tekintettel arra, hogy a család több tagja a megújuló energiák szakterületén tevékenykedik, Radics László polgármesterrel már beszéltünk arról, miképpen működhetnénk közre az ilyen jellegű alkalmazások répceszemerei meghonosításában.

A világ több országából és hazánk sok városából érkeztek Szemereyek a családi találkozóra. Fotó: Gosztonyi
A világ több országából és hazánk sok városából érkeztek Szemereyek a családi találkozóra. Fotó: Gosztonyi

– ˝Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született˝. Nem véletlen, hogy ez a Tamási Áron-idézet ékesíti a kultúrház termét, ahol most egymásra találhattak a Szemerey család tagjai – összegzett Endrédi János, a rendezvény egyik főszervezője, a Répceszemeréért Egyesület elnöke. – Egyesületünk a múlt megbecsülését csakúgy fontosnak tartja, mint napjainkban az egymás tiszteletén alapuló közösségformálást. E gondolatot példázta most a Szemereyek ˝hazalátogatása˝.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát hagyományőrző műsor Undon - DVD is készül a programról

A hagyományőrző minősítéssel díjazott gradistyei horvát – fertőhomoki, undi és felsőcsatári… Tovább olvasom