Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Széchenyiek találkoztak Nagycenken

A Széchenyi Család Egyesület szervezésében augusztus utolsó hétvégéjén a világ tucatnyi országából érkezett Széchenyi leszármazott Sopronban, illetve Nagycenken találkozott egymással.
Európa számos országa mellett Mexikóból, Chiléből és Argentínából is érkeztek Széchenyi leszármazottak az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett családi találkozóra Nagycenkre. – Nincs más apropója a rendezvénynek, mint az, hogy legutóbb 25 éve gyűlt így össze a család, akkor is Nagycenken. Azóta meghalt és felnőtt egy-egy generáció. Úgy gondoltuk, már illő lenne találkoznunk egymással – mondja gróf Széchenyi Kálmán, aki a nagy történelmi család jelenlegi feje, a szenior.
A háromnapos összejövetelen 150-en vettek részt. – Nagyon szerteágazó a család, és sajnos nem ismerjük egymást. A találkozó célja éppen az, hogy megismerkedjünk és barátságokat kössünk – meséli Széchenyi Kálmán, aki 45 éve él Németországban. – A háború után szétrobbantották a családot, de a gyökereink Vas, illetve Győr-Moson-Sopron megyéhez kötnek. A világ számos táján élnek Széchenyi leszármazottak, sok a gyermek is. Úgy tervezzük, ezentúl ötévente szervezünk találkozót. Legközelebb talán még többen leszünk, hiszen akkor, 2020-ban ünnepeljük majd gróf Széchényi Ferenc halálának 200. évfordulóját. Többen rendszeresen ellátogatunk Nagycenkre. Szomorúan látjuk azonban, hogy a kastélyban kialakított szálló zárva van, pedig ott megszállni annyit jelentett, mint kicsit hazatérni – egészítette ki az elmondottakat gróf Széchenyi Mihály, akinek nagy érdeme van a mostani rendezvény sikeres megszervezésében, lebonyolításában. A kérdésre, miszerint mit jelent ma Széchenyinek lenni, gróf Széchenyi Kálmán családfő azt felelte, hogy ez a név ma a nagyvilágban idegenül cseng, számukra azonban az összetartozást jelenti.

A találkozó zárásaként a gróf Széchenyi István által megálmodott nagycenki templomban Henczel Szabolcs atya által celebrált szentmisén vettek részt a Széchenyi család tagjai, majd a mauzóleumban rótták le tiszteletüket. A kastélyba látogatván Csorba János polgármester és Aczél Eszter múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket.


A búcsú pillanatai

A találkozó zárásaként a gróf Széchenyi István által megálmodott nagycenki templomban a Henczel Szabolcs atya által celebrált szentmisén vettek részt a Széchenyi család tagjai, majd a mauzóleumban rótták le tiszteletüket. A kastélyba látogatván Csorba János polgármester és Aczél Eszter múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent ellenőriznek az osztrákok: óriási torlódás az M1-esen, vonatokat állítottak meg Hegyeshalomnál - fotók

Karácsonyig is eltarthat a teherautók ellenőrzése a határon. Tovább olvasom