Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Széchenyi öröksége: utat mutat és erőt ad - galéria

Széchenyi István halálnak 150-ik évfordulójára emlékezett csütörtökön az ország. A nagycenki központi ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök is.

17. 30.: - Semmilyen válság után nem léphetünk lelkiismeretvizsgálat és hibáink belátása nélkül. Ez Széchenyi útjának egyik tanulsága – fogalmazott beszédében Sólyom László köztársasági elnök.

– Nem a számonkérés, mások hibáztatása vezet tovább. Az igazságszolgáltatásnak működnie kell, de az nem a jövő része. Ami előre mutat: önvizsgálattal önismeretre jutni, tisztázni az szemei alapokat, a korábbi tetteket kíméletlenül kiértékelve kiválasztani az alkalmazandó eszközöket.

Sólyom László így folytatta: „A másik tanulság az, hogy meg kell ragadni az alkalmat. Széchenyi sem maradt meg a meg a kesergésben, az önsajnálatban. Belátta, hogy a történelem nem igazolta rémlátomásait, tehát ismét a cselekvés felé kell fordulnia. S Ausztria solferinoi veresége után meglátta, hogy itt van a pillanat, amikor egész Európa számára jelentősége lehet egy műnek, amely a birodalom belső válságára hívja fel a figyelmet. A kellő időben végrehajtott tett azután megerősíti a tett szerzőjét is."

Fotók: Magasi


A legnagyobb magyar munkásságát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatója is méltatta.

- Valami eldőlt százötven éve. És valami eldől ma is – mondta el ünnepi beszédében. – Hogy csupán ürügy-e számunkra Széchenyi István, hinni abban, hogy sorsunk jobbra fordítható, vagy ennél több? Hogy csupán emlék a hősies múltból, példa a reformerségből, vagy több, jóval több? Százötven éve nélküle, de általa vagyunk magyarok.

- Nem csupán a legnagyobb magyar ő, mert az megdönthető csúcs lenne, ő mércéje mindannak, ami magyar és európai. Alapja és nem tétele a megítélésének – fűzte hozzá az akadémia vezetője.

Az Széchenyi emléknap részeként Sólyom László részt vett a Bécsben megtartott koszorúzáson is. S Nagycenken megtekintette a mauzóleumot is.


Fotó: P. H. L.
Titkolni akarták a temetést

Százötven évvel ezelőtt április 11-én, Nagycenken több mint tízezer ember vett részt Széchenyi István temetésén. Eljöttek annak ellenére, hogy a bécsi rendőrség mindet megtett azért, hogy a temetés ne lehessen Széchenyi melletti tüntetés.

A gyászjelentéshez képest egy nappal korábbra tették  a temetés időpontját; Tolnay András nagycenki plébánost utasították, hogy titokban temesse el a grófot.

Ám a plébános ellenszegült, a temetés új dátumáról is sokan tudomást szeretek. Az országos gyászt sem lehetett megakadályozni.

Április 30-án Pesten nyolcvanezren mentek el a Belvárosi templomhoz, ahol Széchenyi jelképes koporsójánál az Akadémia gyászünnepélyt rendezett – újabb idézet Sólyom László beszédéből.


17.23.: A fertőszéplaki és a nagycenki iskolások, valamint a sopronhorpácsi Talabér Rita műsorát láthatta az emlékező tömeg. Jókai Mór: Széchenyi halálán című versét Csende Zsuzsa szavalta mély átéléssel. Ezt követően a prominens személyiségek a Széchenyi Mauzóleumban megkoszorúzták a legnagyobb magyar sírját.

17.18.: Ivánkovics Ottó nagycenki polgármester valamint Rubovszky András a Széchenyi emlékbizottság 2010 nevében köszöntötte az egybegyűlt ezres sokaságot, majd Pálinkás József a MTA elnöke valamint Sólyom László köztársasági elnök mondott emlékbeszédet. Sólyom László hangsúlyozta: nem gyász ünnepség a mai alkalom. Tanúi vagyunk annak, hogy Széchenyi művei érthető eszmévé finomultak. Éljünk ezzel az ajándékkal!

16.10.: Nagycenken már elkezdődött az ünnepség, megérkezett Sólyom László köztársasági elnök. A Sopron és település közti mintegy tizenhárom kilométeres távolságot százak tették meg.

14.14.: Emlékmenetet szervezett a Nagycenki Honismereti Kör annak tiszteletére, hogy 150 évvel ezelőtt nagycenki elöljárók a vállukon vitték haza Széchenyi koporsóját a soproni vasútállomásról.

Mintegy százan indultak útnak gyalogosan csütörtökön délután a GYSEV-vasútállomásról Nagycenkre.

A zarándoklat résztvevőit Henczel Szabolcs római katolikus plébános és Gabnai Sándor evangélikus esperes búcsúztatta, majd a menet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület  felvezetésével indult el a nagycenki Széchenyi-szoborhoz.


Mintegy százan indultak útnak gyalogosan csütörtökön délután a GYSEV-vasútállomásról Nagycenkre,
Mintegy százan indultak útnak gyalogosan csütörtökön délután a GYSEV-vasútállomásról Nagycenkre. Fotó: Gosztonyi Miklós.

Korábban:

150 évvel ezelőtt, e napon hunyt el Széchenyi István. A legnagyobb magyar halálának alkalmából csütörtökön délután Nagycenken tartják meg a központi ünnepséget.

A Széchenyi téren a megemlékezés délután négy órakor kezdődik.

Ivánkovics Ottó polgármester és Rubovszky András, az emlékbizottság elnöke köszöntői után beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A fél hatkor kezdődő ünnepi szentmisét Henczel Szabolcs plébános celebrálja.


A műsor
Széchényi Ferencre, az édesapára emlékezik Fertőszéplak, Horváth Anna és a helyi általános iskolások adják elő műsorukat. Csende Zsuzsa pedig szavalni fog.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. denes 2010. április 13. 07:27
  „Szerintem érdemtelenül sikerült agyonhallgatni Széchenyi halálának 150 éves évfordulóját. Ha aznap nem megyek a 84-en, nem is tudok róla semmit, Sólyom László is kb. titokban járt ott. Rámnet szegény a választási kampányra.
  A mozdony szuper, jól néz ki, de nagyon.”
 • 24. t04cdb 2010. április 09. 23:53
  „Kiegészítve Gery-t:

  Gysev tulajdonban levők és annó újonan beszerzettek: 1047 501-505 (2000-ben írták ki a pályázatot, 2002-ben már itt volt az első).

  ÖBB-től bérelt gépek: 1116 058-059 (2008-tól) és 1116 061-065 (2006-tól)... Piros Taurusok, oldalukon nagy Gysev matricával...”
 • 23. Mankapunka 2010. április 09. 22:19
  „Mondták,hogy a villanyamotor tuti használt már,max adtak neki új körítést.
  Meg azt is mondták,hogy egy vadiúj árát nem is tudnák kiperkálni.”
 • 22. GeryM41 2010. április 09. 18:53
  „Te valószínűleg a 1116-osokra gondolsz, amik pirosak és egy GySEV matrica van rajtuk csak.”
 • 21. thurvj97 2010. április 09. 18:51
  „Remélem Sólyom szívott magába valamit a nagy előd szellemiségéből és pironkodva hazarepült.”
 • 20. Mankapunka 2010. április 09. 15:52
  „azt te csak hiszed!!!!!”
 • 19. GeryM41 2010. április 09. 15:50
  „14-es: 1047 505-1 -es mozdony ami most Széchenyi matricában van mindig is GySEV tulajdon volt, nem használtan vették.”
 • 18. flamó 2010. április 09. 10:43
  „,,Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."

  és most nem vitatkozni szeretnék :- )))) Kedves modernsopron!”
 • 17. modernsopron 2010. április 09. 09:44
  „Jót tenne az országnak, ha a múltját ne annyira túlzottan tisztelne, hanem inkább a jelen és a jövö problémáit kezdene megoldani. Ezek a pompás rendezvények csak eltérnek az igazi feladatból: Magyarországot beépíteni és beilleszteni egy korszerü Európába, ahol nem a "nemzeti büszkesége", hanem a nyítottság és tolerancia másik emberek, nyelvek, kultúrák felé fontosak.”
 • 16. Tavaszanyó 2010. április 09. 08:50
  „Nem hiszem, hogy a legnagyobb magyar megemlékezésekor egyes emberek legnagyobb gondja az, hogy az utat lezárták. Ő egy olyen ember volt aki megpróbált és tett is az országért. Nem a hatalom megszerzése volt a célja, nem üres ígéretekkel tömte az emberek fejét. Amikor pedig látta, hogy az általa áhított béke és megnyugvás Magyarországon nem lehetséges, szinte beleőrült a tudatba és magát vádollta.
  Sárvár-felvidéki gróf volt, édesapja alapította a Magyar Nemzeti Múzeumot. Tanítói között volt Révai Miklós, Kazinczy Ferenc és magyar szellembe nevelkedett.
  Nevéhez fűződik az Akadémia, Nemezeti Kaszinó alapítása, továbbá meghatározó volt személyisége a Balatoni gőzhajózás indulásánál, a Dunai út, a Lánchíd építésében is.
  Bár a mai politikusok és gazdag üzletemberek gondolkodnának hasonlóan és akkor talán tényleg "jobban élhetnénk"....
  Isten nyugosztalja......”
 • 15. flamó 2010. április 09. 05:34
  „Szeretném már azt a hírt egyszer megérni, amibe nem kötünk bele mi kedves olvasók.

  Az a mozdony ha használt ha Osztrák, akkor is szép és remek ötlet volt így is megemlékezni Széchenyiről.
  A 84-es lezárásával kapcsolatos közlekedési anomáliák elviselése igazán semmiség, ennyit csak megérdemelt egy magyar embertől a "Legnagyobb" magyar!

  Széchenyi vagy nem Széchenyi nem mindegy ? azt kell nézni mit tett az országért a magyar emberekért !
  Bár csak ma is élnének köztünk ilyen emberek, talán jobb lenne a világ.”
 • 14. Mankapunka 2010. április 08. 22:20
  „b.zoli

  Az a mozdony,amit te újnak nevezel,az egy használt osztrák mozdony.”
 • 13. andreash 2010. április 08. 20:33
  „Nem "150-ik évfordulójára" hanem "150. évfordulójára"!
  Kéretik javítani!!!”
 • 12. Lobbo71 2010. április 08. 20:24
  „"A Széchényi család Nógrád megyéből származik, nevét Szécsény mezővárosról eredezteti."
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9ch%C3%A9nyi_csal%C3%A1d”
 • 11. b.zoli 2010. április 08. 20:23
  „és az emlékvonatot? van szép uj mozdony ,széchenyis képek megmittom én, de jól néz ki”
 • 10. b.zoli 2010. április 08. 20:18
  „láttam a solyomot meg a kisérőautókat a 85 ön vonulni ebéd után nemsokkal”
 • 9. Lobbo71 2010. április 08. 20:12
  „info, már a nagyapja is Széchenyi volt.”
 • 8. janika 2010. április 08. 19:38
  „Hát igen mostanában divat a zsidókat éltetni és gazsulálni nekik,hisz nemsokára a Palesztinok sorsára juttaják ezt az országot a dicső vezéreink!”
 • 7. info2009* 2010. április 08. 19:02
  „A "legnagyobb magyar" Becsben szuletett es nevelkedett es osztrak grofnot vett felesegul. Noha ketsegtelen, hogy sokatt tett Magyarorszagert. Erdekes lenne megtudni, hogy mi volt a csalad eredeti neve, hiszen a Szechenyi felvett nev, ugyanugy mint az Eszterhazy ami ugye Salamon volt eredetileg. (Minden "y" es "i"-re vegzodo nev felvett nev...)
  Grof Szechenyi a nemzetkozi szabadkomuvesseg egyik kimagaslo alakja is volt...”
 • 6. Lobbo71 2010. április 08. 18:25
  „blanyiza, ha a sok csökkentértelmű lezárhatja a félpályát amikor valami nem tetszik neki, akkor egy ünnepséget igazán ki lehet bírni.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M9: elkerülhetetlen a gyorsforgalmi út

Zalaegerszegen csütörtökön megalakult az M9 Területfejlesztési Tanács. A szervezet fő célja, hogy… Tovább olvasom