Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Széchenyi Istvánra emlékeztek

Nagycenk-Sopron - A Magyar Tudományos Akadémia vezetése és az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete ünnepségsorozatot rendezett Széchenyi István emléknapja alkalmából pénteken.

Az ünnepi program a nagycenki Mauzóleumnál kezdődött, ahol az MTA és más intézmények felelősei megkoszorúzták Széchenyi István sírját. Ezt követően a résztvevők a Páneurópai Piknik helyszíne közelében lévő Akadémiai Erdőhöz utaztak, ahol elültették a 183. fát: 183 éve ajánlotta fel Széchenyi István egy évi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására. Ezt követően a geodéziai kutatóintézetben tudományos ülést rendeztek, amelyen - egyebek mellett - a Föld bolygó nemzetközi éve alkalmából is elhangzott előadás.

Pálinkás József, az MTA elnöke - útban hazafelé - Fertőszentmiklóson koszorút helyezett el Felsőbüki Nagy Pál szobránál. Felsőbüki Nagy Pál a magyar országgyűlésben 1825-ben mondott olyan elementáris erejű beszédet a magyar tudományosság erősítésére, amelynek hatására állt elő Széchenyi István egy évi jövedelmének felajánlásával.

Olvasóink írták

  • 1. látó 2008. október 31. 19:13
    „Széchenyi! Egy ember aki mert tenni a hazájáért. önzetlenül...kár ,hogy sokan bitorolják a nevét és tetteit...Mikor lesznek hozzá hasolók hatalmon, amíg nem marad a Pr és a lejtő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni közgyűlés: 208 millió plusz városüzemeltetésre

Sopron -Nulla forintra csökkentik az üdülő után fizetendő építményadót, elfogadták a parkolási… Tovább olvasom