Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Széchenyi Emléknap a Magyar Tudomány Ünnepén

A 186. tölgyfát ültették el az egyre bővülő Akadémiai Emlékerdőben.

Szép hagyományt teremtett a Magyar Tudományos Akadémia azzal, hogy a Magyar Tudomány Ünnepéhez kötődő rendezvénysorozat nyitányaként a Széchenyi Napon az Akadémia vezetői koszorút helyeznek el a nagycenki Széchenyi Mauzóleumnál, és emlékbeszédben méltatják Széchenyi István grófot, akinek híres felajánlása örökre nevéhez kapcsolta a „tudós társaság" létrehozásának eszméjét és megvalósulását.

2000-ben, az Akadémia alapításának 175. évfordulóján bővült a hagyományos megemlékezés egy újabb eseménnyel. Akkor, az évforduló alkalmából ugyanis a Nyugat-magyarországi Erdőgazdaság 175 facsemete ültetésével megteremtette az akadémiai emlékerdőt, s azóta az akadémiai vezetők minden évben újabb facsemete ünnepélyes elültetésével gyarapítják az erdőt.

Az emléknapon a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara minden évben tudományos konferenciát szervez.

Szerdán a 186. tölgyfát ültette el az Akadémiai Emlékerdőben Németh Tamás, a MTA főtitkára, dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatója.

Az eseményt megelőzően a Széchenyi emlékoszlopnál Német Tamás akadémikus mondta el ünnepi gondolatait.A Magyar Tudomány Ünnepének soproni rendezvényén Sopron városát dr. Fodor Tamás képviselte.

Németh Tamás akadémikus arról szólt, hogy legfontosabb feladataink között a természet megóvása van, hogy azt a maga eredeti állapotában tartsuk meg értékeivel együtt.

Reményét fejezte ki, hogy az Akadémiai Emlékerdő még nagyon sok fával bővül majd, és minél több lehetőség lesz arra, hogy minél szélesebb körben ünnepeljük a Széchenyi-évfordulót. A helyszínen állított Széchenyi-szobor azt is üzeni az ünnep alkalmával, hogy amint elődeinknek fontos volt a nemzet, az iskola, a nevelés, a kiművelt emberfők, ugyanúgy minekünk is törekednünk kell ezeknek az értékeknek a jelenben való érvényesítésére.

A teljes írás >>

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2011. november 06. 07:54
    „Az ünneplés után az életszínvonal javításán is célszerű lenne hatásosan kutakodni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Sopronnnak a Virágos Magyarországért versenyen

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legrangosabb kitüntetését, az Arany Rózsa-díjat… Tovább olvasom