Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Szándékosan engedtek ki hattyúkat a Fertő tóra

A gyerekek és a turisták kedvelik, a természetvédőknek azonban sok gondot okoz hazánk egyik legnagyobb madara, a bütykös hattyú.

A természetvédők megosztottak a bütykös hattyú megítélésében – mondta Zsoldos Árpád madarász szakértő a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában. A szakember kifejtette, ő mint madarász kedveli az állatot, de ha csak természetvédő minőségében közelít hozzá, akkor azt tudja mondani: nem a legjobb, hogy a bütykös hattyú jelen van Magyarországon.

A nagy testű madár valamikor régen, még a nagy folyószabályozások előtt a magyarországi fauna természetes tagja volt, aztán eltűnt, kipusztult. Majd újra megjelent, mert a parkokban tartott állomány kiszabadult, illetve egyesek szándékosan engedtek ki példányokat, többek között a Fertő tóra. Ezek a példányok pedig ide csalogatták a Magyarország fölött átvonuló északon költő egyedeket. Ezzel új, nagy állomány alakult ki a Kárpát-medencében.

Fotó: MR/Kiss Bea
Fotó: MR/Kiss Bea

A hattyúk nagy gondot okoznak például a nyári lúd állományban, olyan helyeken, ahol közös területen fészkelnek – az visszatért madárfaj rendkívül agresszív, kiszorít más fajokat. Zsoldos Árpád szerint ezt a Balatonon vagy a Velencei-tavon megtapasztalhatják a fürdőzők is. A tojóé tíz, a gúnár súlya kár a húsz kiló is lehet.

A tartós párkapcsolatban élő hattyúk közül a gúnárok a hangosabbak és ijesztőbbek, de általában az erőszakosságuk, például ha kenyeret dobálnak nekik a strandolók, nem az embereknek, hanem a rivális egyedeknek szól. Vigyázni kell velük azonban, amikor fiókájuk van, ilyenkor nem tanácsos utánuk gázolni a sekély vízben, és zargatni a családjukat, mert a gúnár, utódai védelmében ilyenkor neki megy az embernek is. A hatalmas madár csúnya karmolásokat ejthet, és a szárnyával is nagyokat tud ütni – tette hozzá Zsoldos Árpád.

A madarász szakértő elmondta még, a hattyúk természetes helyzetben vízi növényekkel táplálkoznak, és azért tudtak úgy elszaporodni, mert az emberek etetik őket. Ha azonban befagynak az álló vizek, ezek az álaltok is elvonulnak, átmennek a folyókra, aztán ha ott sem találnak elég ennivalót, továbbállnak délebbre, például Velencébe."És hát valahol mindig etetik az emberek. Egy ilyen nagy, szép és feltűnő madarat úgy sem tudja senki megállni, hogy ne etesse" – mondta Zsoldos Árpád madarász szakértő a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában.

Hallgassa meg >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes műszaki átvizsgálás, ˝részeg˝ szemüveg próba Sopronban

A gépjárművek őszi-téli átállásával kapcsolatos ingyenes műszaki átvizsgálást és szaktanácsadást… Tovább olvasom