Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szándékos gyújtogatás?

Valószínűleg szándékos gyújtogatás miatt lobbantak fel a lángok Sopron zöldövezetében a napokban.
A bánfalvi kolostor tájékán a napokban, majd a Fáber-réten, nem sokkal később a Gloriett-kilátónál keletkezett tűz. Erdőgazdálkodási szakemberek véleménye szerint gyújtogatások történtek. A legutóbbi tűznél életveszélyessé vált a soproni erdő nyolc méter magas kilátója, a Gloriette. Az elkövetők a mintegy három méter magasan fekvő járószinten lobbantottak lángokat.

Elégett a szint padlózata, az egyik tartóoszlop és a korlát is. A kilátónál táblát helyeztek el, hogy figyelmeztessék a veszélyre a kirándulókat.
– Időközben intézkedtünk a helyreállításról, szeretnénk még e héten felújítani a kilátót – tudtuk meg Vörös Attilától, a TAEG Rt. erdőgazdálkodási igazgatójától. – Előzetes kalkulációk szerint mintegy kétszázhúszezer forint az okozott kár. A gyújtogatás miatt sűrűbb járőrözésekre kerül sor. A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, ennek eredményeként pedig reméljük, a parkerdei rongálások száma is csökkenni fog.

– Sajnos már idén is találkoztunk gyújtogatásgyanús esetekkel – mondta Horváth Gyula főtörzsőrmester, a soproniak tűzoltási és mentési osztályvezetője. – Előfordult, hogy egy hétvégén hat-hét avartűzhöz kellett riasztani a soproni tűzoltóságot, a gondatlanságon – a cigarettacsikkek hanyag elhajításán – túl, ilyenkor számolni kell a szándékos gyújtogatás lehetőségével is. Avar-, illetve bálatüzeknél persze nehéz kideríteni, illetve bebizonyítani a szándékosságot. Tűzvizsgálatot akkor folytatunk le, ha a károsult kéri, továbbá nagyobb anyagi kár, személyi sérülés következik be, netán halálos áldozatot követel az eset. Amennyiben felvetődik a szándékosság gyanúja, az ügyet átadjuk a rendőrségnek.

– A kapitányság tavaly sikerrel derítette fel a fertőszentmiklósi vendéglőt ért szándékos tűzokozás gyanúsítottját, a tettes az egyik korábbi alkalmazott volt – foglalta össze az elmúlt időszak tüzekkel kapcsolatos rendőrségi munkáját a bűnügyi osztály vezetője, dr. Reinhoffer Csaba. – A korábban a soproni erdők avartüzei miatt indított nyomozás során is látókörünkbe került egy fiatalember. Az „elszámoltatás" után abbamaradtak a gyújtogatások, amelyek a rongálás kategóriájába tartoznak. Szándékos elkövetését – a kárérték függvényében – 1–8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőskert utca: várják az utat

Több évtizede harcolnak aszfaltos útért a soproni Szőlőskert utcaiak. Tavaly befizették a… Tovább olvasom