Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Szakadás: egyéjszakás kiállítás

Sopron - Egyéjszakásra sikerült Tárnoki Ildikó és Kovács Klára közös kiállítása az Erdélyi Házban. Tárnoki művésznő ugyanis a megnyitó után elvitte a képeit.

– Huszonöt éve állítok ki rendszeresen, nem most kerültem ebbe a világba – mondja Tárnoki Ildikó, akinek itthon és külföldön is volt már számtalan bemutatkozása. – Kovács Klárát támogatni akartam, hogy létrejöhessen első soproni kiállítása. Azzal nem számoltam, hogy betegségemet kihasználva a tárlatot kaotikusan, nem művészeti szempontok alapján rendezi be. Ezzel nem tudok azonosulni. Ez az oka, hogy a kiállítás egyéjszakásra sikerült – mondja a festőnő, aki szerint a tárlaton egy képvásár hangulata áradt. – Ha megsértődtem volna, azt a művészi kvalitás hiánya miatt tettem volna, de nem: Klárát patronáltam, első önálló kiállításában, és ez meg is valósult.

Megkérdeztük Kovács Klárát is, őt miként érintette, hogy egyedül maradt a kiállítóteremben...

– Megdöbbentem, amikor bementem és Ildikó képeinek hűlt helyét találtam. Erre igazán nem számítottam, nekem nem szólt egy szót sem. Nem vesztünk össze, de biztosan megsértődött. Azt tudom, hogy nem tetszett neki a kiállítás elrendezése. Sajnálom – mondta a szintén soproni festő, akinek képei maradtak az Erdélyi Házban, s azok október 24-ig még megtekinthetők.


Új tárlat nyílik, új helyszínen

Tárnoki Ildikó a leszedett képeket új helyszínen bemutatja. Október 31-én 17 órakor a Torony Galériában (Szent György utca 24.) lesz kiállításának megnyitója Koncz Gábor Kossuth-díjas, érdemes színművész, Fejér Zoltán festőművész, Hanyvári Zsófia népdalénekes és Kusics Krisztián kongás közreműködésével.

Olvasóink írták

 • 11. SAmu 2009. október 22. 22:15
  „Netán okt.31-én is ugyanúgy eljön Koncz G., mint ahogy az Erdélyi Ház meghívójában szerepelt:::?
  Sajnálom az Erdélyi Ház szervezőit, egyben elismerésem a magyar kultúra érdekében kifejtett munkájukért a sok kiállítás és irodalmi műsor megszervezéséért!”
 • 10. Kiscsillag82 2009. október 22. 09:55
  „És mi a biztosíték, hogy 31-én tényleg ott lesznek a képek? Nem hinném, hogy valakinek ér annyit a művésznő képei, hogy hagyja magát mégegyszer csőbe húzni.”
 • 9. recska 2009. október 20. 14:34
  „Mindenki "szegény" Ildikót sajnálja, csak az senkinek nem jut eszébe, hogy ha Ő patronál valakit, akkor kicsit tovább ki kellene állnia amellett, akit megkért, hogy közösen állítsanak ki. És nem SZÓ NÉLKÜL lelépni, a többieket szarban hagyva. Ez az Erdélyi Háznak is kellemetlen, ilyen még nem történt.”
 • 8. recska 2009. október 20. 13:51
  „A művész által semmilyen követelmény nem volt meghatározva, mivel hogy ott sem volt sem ő, sem a képei. Fél 6-kor hozta azokat is. A felrakást az Erdélyi Ház végezte. A másik művésznő sem volt jelen, csak a képei voltak ott időben. (2 nappal előbb) Azokkal lehetett valamit kezdeni. Mellesleg csak 1 telefonba került volna, hogy késik. Őt nem lehetett elérni. A kultúráltabb kimenet pedig csak rajta múlott. Mint többen is írták, szóbol ért az ember.”
 • 7. TancsKaszabell 2009. október 20. 08:37
  „Hát akk..or önnel tényleg nem lehet vitatkozni,mert aki ott volt az látott, amit látott.
  Bár...
  -A mentor ,hát az nem tanít, attól ugye tanulnak, többnyire.
  -Nincsenek kétségeim,arra nézvést ,hogy a "Képek kulturáltan a hely adottságainak megfelelően voltak elrendezve.", mint ahogy arra vonatkozóan sem,hogy az még attól a művész által meghatározott követelményeknek lehet,hogy nem felelt meg,ugye?
  Láttam én már egy kiállítóteremnek nem igen nevezhető, kis folyosóból kialakított ,helységben közel húsz egynéhány Picasso képet rozsdás ,többször is használt drótokon lógni és az azokat bámuló embereket akik egymás sarkát taposva úgy negyven perc alatt haladtak át.
  Türelmesek voltak,és igen sokkal tovább mint egy negyedóra...
  -Igen illetlenség a közönséget megváratni,de még nagyobb illetlenség az ünnepeltet nem megvárni !
  Negyed órás várakozás.... hát mit mondjak ennek megítélése az egyéni tűrésküszöbökön múlik,meg azon,hogy mennyire tiszteljük azt akire várunk,ugye ?
  Ön láthatóan nem tiszteli, bár mivel " fél 6 után támolygott be vérben úszó szemekkel enyhén ittasnak tűnő állapotban." bizony nem lehetett egy kellemes látvány...elfogadom.
  Hát a művésznő minden bizonnyal nem egy Picasso,csak egy ember,emberi tulajdonságokkal hibákkal mint mi magunk.

  Utólag könnyű beszélni,az igaz,de egy kulturáltabb kimenet nem csak a művésznőn múlt !”
 • 6. recska 2009. október 19. 17:55
  „Ebben a dologban mindenki próbál ,jóó nagy okosságokat mondani!Csak az a probléma,hogy a dolgok mögé nem sokan látnak be!Még az se aki nyakig benne van!Ő is csak találgat!Azt senki nem veszi figyelembe hogy az ifjú művésznőnek,akinek állítólag Tárnoki Ildikó volt a mentora,mennyi munkája van a képekben és abban hogy ez a kiállítás legjobb tudása szerint sikerüljön?Szapulni mindig a másikat a legkönnyebb!Ez a magyar morál!Az pedig hogy sokan nem vártak a művésznőre és inkább elmentek haza,,nem első eset "az csak őt minősíti!Az azért is tárathoz pedig sokkk sikert! Szánalmas!”
 • 5. akk 2009. október 19. 17:44
  „Tényeket közölnék, mivel én ott voltam a kiállítás megnyitóján és a művészeket is ismerem.
  1: Képek kultúráltan a hely adottságainak meegfelelően voltak elrendezve
  2: Kovács Klárának nem ez volt az első kiállítása
  3: Tárnoki Ildikó a büdös életben nem tanította Kovács Klárát festeni
  4: A kiállítás megnyitója 17 órakkor lett volna a vendégek és Kovács Klára ott is voltak ám Tárnoki Ildikó sehol.
  Vártunk negyed órát majd elkezdődött a megnyitó. Tárnoki Ildikó fél 6 után támolygott be vérben úszó szemekkel enyhén ittasnak tűnő állapotban.
  Kérden ezekután mire fel sértődik meg és viszi el a képeit.”
 • 4. Csodabimbó 2009. október 19. 13:39
  „Figyelemfelkeltésnek jó volt, írt róla az újság is :) Reklám, semmi több...
  Nem sértődött meg, de szó nélkül elhúzott... erősen szánalmas.”
 • 3. lenk 2009. október 19. 10:27
  „Két dudás, egy csárda.”
 • 2. TancsKaszabell 2009. október 19. 09:07
  „Első gondolatom a méltatlankodás volt.Aztán egy kicsit tovább gondoltam és belátom,hogy a művész
  kiállítással kapcsolatos egyéni ízlése itt a döntő és amit megsértettek valamilyen okból.A kereskedésre
  jellemző "árubemutató" biztos,hogy nem az ő képeiből állt össze.

  Az ifjú művész pedig elgondolkodhat azon ,hogy a mentora mint művész tisztelete mit is jelent ?
  Ha ő ebben vétlen,akkor pedig annak kellene más foglalkozás után nézni aki a képeket elrendezte akkurátusan mint
  árút a polcon.

  A néző,az érdeklődők kárpótlására azonnal lépéseket tett a művésznő , ezért hát a lovagiasság szabályai szerint a dolog rendben van.”
 • 1. Truder 2009. október 19. 08:42
  „Kedves művésznő szerintem nem ez a módja,szóból ért az ember.Mellesleg nincs az a kiállítás,amit esetleg utólag nem lehet átrendezni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GYSEV nem sztrájkolt

Járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és… Tovább olvasom