Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Szabálytalan a felár az üdülési csekkért a soproni szállodában is

Felárat számoltak fel egy soproni szállodában üdülési csekkel történő fizetés miatt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közli: ez szabálytalan.

Az, aki még idén üdülési csekkel rendezné a számlát, kellemetlen ténnyel szembesülhet: az utalvánnyal történő fizetésnél a szoba többe kerülhet. ˝Ha üdülési csekkel kívánnak fizetni, akkor az éjszakánként 500 forinttal többe kerül˝ – hangzott a feltétel, mikor a Világgazdaság Online munkatársai az egyik soproni szálláson próbáltak foglalni. (Az esetről korábban portálunkon is beszámoltunk.)

Az egyébként kispénzű vendégekre specializálódott szálláshely nem az egyedüli, amely felárat számít fel az üdülési csekkel fizető kuncsaftoknak. Az utalvány kibocsátásával és ügyfélszolgálati teendőivel ellátott Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) szerint ezt a kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal (MNÜA) szerződött szolgáltatók ezt nem tehetik meg, s a szervezethez már több bejelentés is érkezett - írja a turizmusonline.hu.

A szolgáltatók elvben azt a jutalékot kompenzálnák a felárral, amit az MNÜA-nak kell fizetni az üdülési csekk révén befolyt bevételből. Ez azonban legfeljebb hat százalék – tudta meg a Világgazdaság Online az alapítványtól.

Szerződésszegők

Az a szolgáltató, aki szerződést köt az alapítvánnyal a feltételek, s így a költség ismeretében és elfogadásával köti meg a szerződést, valamint a költséget saját kereskedelmi érdekei okán vállalja és ugyanakkor az alkalmazott árakban előre tudja ezt a költségét kalkulálni – írták a Világgazdaság Online megkeresésére. A szerződéskor vállalják, hogy a beváltó nem alkalmazhat negatív diszkriminációt az utalvánnyal fizető vendégnél, a készpénzzel fizető vendéggel szemben. Abban az esetben, ha a beváltó mégis felárat számít fel, akkor nem a szerződésben vállalt kötelezettség-vállalása szerint jár el, vagyis megszegi a szerződést.

A teljes cikk >>
Olvasóink írták

 • 11. igazember 2011. július 23. 18:23
  „Igen csak idén lesz,de már kitaláltak valami mást jövöre.Azért nekem megfelel a jo öreg kp.”
 • 10. valamerre 2011. július 22. 20:43
  „Persze pár hónap múlva vége az üdülési csekknek és jön a SZÉP kártya, ott majd megint jön a mismásolás?”
 • 9. valamerre 2011. július 22. 20:41
  „Remélem ezt velem nem játszák el, mert ha igen akkor megy pl. Tékozló Homár fogyasztóvédelmi honlapnak. Ez egy fizetési eszköz, pénz helyettesítő eszköz, ezért nem érhet hátrányos megkülönböztetés még előre közölve sem. Akkor ezt az étkezési jegyekre is eljátszatnák az üzletek. Itt a lényeg továbbra is az mondom, hogy ezt a jövedelmet már a bevételbe szerepeletni kell. Nem tudja kikerülni a pénztárgépet.

  Így szól pontosan azonnal szerződésfelmondást jelent:
  "Az Elfogadóhely súlyos szerzodésszegésének minosül:
  o az Üdülési Csekk elfogadásának megtagadása,
  o az Üdülési Csekk Felhasználóinak bizonyítottan diszkriminatív megkülönböztetése"”
 • 8. igazember 2011. július 22. 20:03
  „Kedves valamerre ,igazad van én is megnéztem a feltételeket délután.Ugy látszik kicsit vissza engedtek belöle,én valószinüleg a régebbi árat mondtam(bár érdekes ,nem rég egy szerzödés volt a kezemben és ott 40000ft +10% szerepelt).Szerintem a visszaéles csak akkor áll,ha az árat nem elöre mondják meg pontosan.Például egy pesti szállodában voltunk 12000ft volt a szoba+szálloda költsége(ami akkor,ott derült ki)2700ft.Nem ugyanaz az ár ,ha kp,vagy ha kártyával fizet az ember.Ha elöre megmondják,hogy üdülési csekkel kicsit több,akkor szerintem nincs átverés és ettöl nem másodrangu a vendég.”
 • 7. valamerre 2011. július 22. 19:16
  „Kedves Igazember!
  Örülök, hogy bennfentes vagy, ezek szerint nekem alaposabban sikerült átolvasnom a szerződési feltételeket.
  Ezek szerint: partnerkapcsolati díj: 21000+Áfa, ügyleti jutalék 6 %+Áfa.
  Ha gondolod itt megtalálod: http://www.udulesicsekk.hu/uploads/file/Elfogad%C3%A1s%20%C3%81ltal%C3%A1nos%20Szerz%C5%91d%C3%A9si%20Felt%C3%A9telei_2010_1015.pdf
  Amúgy az üdülési csekkemmel - ami amúgy most nincs - nem kívánok másodrangú vendég lenni. Ez egy szolgáltatás ahol akár kp-ért, akár üdülési csekkért fizetek a szállásadónak lehetőleg maximumot kell nyújtania. Ha nem a rossz hír gyorsan terjed. Lásd szállásportálok értékelése.
  Az üdülési csekk rendszerhez csatlakozni nem kötelező, gondolom senkit nem kényszerítettek az aláírásra. Ez egy közvetített szolgáltatás vagy elfogadja, vagy nem a szállásadó. De visszaélni az ügyfél kárára gusztustalan.”
 • 6. igazember 2011. július 22. 13:47
  „Kedves"valamerre " rosszul tudod "de úgy tudom a 40000,- Ft + a 10% barokkos túlzás."Nem túlzás,hanem tény,persze mindent el lehet költeni bárhol ,bármire.Ök 6% körül beszélnek,szerintem az minden levonás után lehet.Ezt valaki kitalálta és jó pénzt hoz neki,a szálláshelyek meg csak kinlódjanak a háklis vendégekkel.Érdekes az üdülési csekkre nem panaszkodnak,(a semmire nem is lehet)de a szálláshelyeket annál inkább szidják,pedig ök adnak ellenszolgáltatást+tejelnek is a csekk miatt. Egy benfentes.............”
 • 5. Csetneky 2011. július 21. 17:26
  „Én már több alkalommal fizettem szállásért üdülési csekkel, de még soha és sehol nem tapasztaltam, hogy többe került volna. Pedig nem mondtam elkőre, hogy üdülési csekk lesz, csak kérdeztem, mennyi. Mondták az árat, majd elővettem a csekket.
  Az viszont igaz, hogy ezen esetek egyike sem Sopronban történt. Már csak azért sem, mert itthon nem szállodában alszom.”
 • 4. valamerre 2011. július 21. 14:47
  „Az üdülési csekk többletforgalmat generál. Belépés gondolom önkéntes, senki nem kényszeríti a szálláshelyadót a szerződéskötésre. Nem vagyok bennfentes, de úgy tudom a 40000,- Ft + a 10% barokkos túlzás. A 40.000 Ft-ot meg egy nap el lehet költeni a google hirdetésre.”
 • 3. igazember 2011. július 21. 12:54
  „Arról nem beszélnek,hogy aki szerzödik velük,annak 40000 ft-ot kell fizetni(Belépési dij)+minden vendég után 10%-ot.Miért is??????a SEMMIÉRT.”
 • 2. valamerre 2011. július 21. 12:32
  „Ha valamit nem kp. fizetnek - mert ugye nyoma van - akkor rögtön drágítanak. Miért is?
  Amúgy a bankkártyás fizetés a kártyatulajdonos számára ingyenes.”
 • 1. öröksoproni 2011. július 21. 11:10
  „Szálláshely kereséskor minden szállodában megkérdezték, mivel szeretnénk majd fizetni, eleve két árral dolgoztak. Mivel én nem csekkes vagyok, nem zavart. Egyébként pedig ezek alapján azt hittem, ez a normális. Elvégre, ha valaki kártyával vásárol, az is drágább, min a kp.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban az ország egyik legjobb kormányablaka

Széles Sándor, a GYMS megyei kormányhivatal vezetője elmondta, Sopronban működik az ország egyik… Tovább olvasom