Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Sorban állás állásért

Sopron - Az elmúlt évihez képest megkétszereződött Sopronban és környékén az álláskeresők száma. A munkaügyi központ előtt várakozók méltatlannak tartják az órákig tartó ácsorgást.

A kereslet és a kínálat ritkán találkozik. Míg a munkaügyi központ honlapján hetvennyolc Sopron környéki álláshelyet hirdetnek, addig a város munkaügyi központjában ottjártunkkor legalább ennyi ember tolongott a picike váróban. A munkanélküliek nemcsak sorsuk miatt szomorkodtak, azt sem értik, miért kell méltatlan körülmények között órákig álldogálniuk.

– Egy éve járok ide, de mindig sokat kellett várakoznom – mondta el kérdésünkre Péter, aki örömmel számolt be arról, hogy végre sikerült munkát találnia. – Szörnyű ez a rendszer, akire nem kerül sor délelőtt, az visszajöhet délután. Sorszám nincs, majd szólítanak...

– Én három hónapja keresek munkát, ez idő alatt mindössze két címet kaptam, és rengeteg időt töltöttem itt – mesélte egy fiatal hölgy, aki eladói végzettséggel és szociálpedagógusi diplomával is rendelkezik. – Csak a csodában bízom, meg az ismerősökben. Legalább harminc pályázatot írtam eddig, mindössze ketten méltattak válaszra.

A munkaügyi központ soproni kirendeltsége előtt várakozók méltatlannak tartják az órákig tartó ácsorgást. Fotó: Magasi
A munkaügyi központ soproni kirendeltsége előtt várakozók méltatlannak tartják az órákig tartó ácsorgást. Fotó: Magasi

Egy másik hölgy a középkorosztályt képviselte. – Engem semmivel sem biztatnak. Élelmiszer-eladó a szakmám, elvileg erre lenne is igény, de sehová nem vesznek fel, mert vidékről nem tudok hajnali fél 5-re beérni a munkahelyre. – Azt tanácsolták, kutakodjak az interneten, csak azt nem értem, mit tegyen az, aki nem ért a számítógéphez? – tette hozzá.

– A soproni kirendeltség technikai adottságai valóban kedvezőtlenek az álláskeresők színvonalas kiszolgálásához. Megvásároltunk egy épületet, és amint meglesznek a forrásaink, átalakítjuk a létesítményt, hogy minél előbb ott fogadhassuk ügyfeleinket – nyilatkozta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese a zsúfoltságra vonatkozó kérdésünkre. A soproni munkaügyi kirendeltségen kilencen dolgoznak, az ügyfélforgalom az elmúlt két hónap átlagában naponta 95 álláskereső volt. A városban egyébként az elmúlt évhez képest csaknem megduplázódott a munkát keresők száma, tavaly májusban a soproni kirendeltségen 990, míg idén májusban 1795 munkanélkülit regisztráltak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadság érzése mámorító

Sopron - Közösen emlékezik a magyar, a bajor és az osztrák evangélikus egyház a vasfüggöny… Tovább olvasom