Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Sopronkövesdi Autoliv: sztrájk után tíz százalékos béremelés

Tíz százalékos béremelést ért el a szakszervezet a 2500 embert foglalkoztató autóipari beszállítónál, miután múlt hét csütörtökön két órás figyelmeztető sztrájkot tartott. Azóta megegyezett a cégvezetéssel, így kettőről tíz százalékra tornázta fel az alapbér emelését és erről már a dolgozók is tájékoztatást kaptak a sopronkövesdi üzemben.
Marsitsné Horváth Marianna, az Autoliv szakszervezeti csoportjának vezetője lapunknak elmondta, hogy négy kategória szerint változnak a bérek a megállapodás nyomán. A gyártósoron dolgozók, a műszakvezetők és az anyagmozgatók alapbére 10 százalékkal nő. Ők 13. havi fizetést és üdülési támogatást (78 ezer forint) már tavaly is kaptak. A minőségellenőrök, a műszerészek alapbére 4 százalékkal emelkedik és teljes 13. havi fizetést és félévkor üdülési támogatást kapnak.

A raktárosok alapbérét 5 százalékkal emelik és szintén teljes 13. havi fizetést és félévkor üdülési támogatást kapnak. Az irodai dolgozók alapbére 4 százalékkal emelkedik és teljes 13. havi fizetést kapnak. Az ő üdülési támogatásukról a következő bértárgyaláson kötelezően szó lesz, várhatóan jövőre már kaphatnak. Az alapbéremelések visszamenőlegesen is, azaz januártól érvényesek. S nem differenciált béremelésről van szó, mindenki megkapja a kategóriájának megfelelőt. A 13. havi fizetést korábban elvesztette az Autolivnél, aki húsz napon volt táppénzen, de ezentúl akkor is jár, ha egy hónapig beteg volt valaki, csak akkor időarányosan 11 hónapra. A havi 8 ezer forintos étkezési utalványt is elvesztette korábban, aki az adott hónapban 3 napig beteg volt. Ezentúl ilyen nem lesz és ez a béren kívüli juttatás mindenkinek jár.

– A szakszervezet sose lehet elégedett, akik négy százalékot kaptak, azoknak is szerettünk volna többet elérni, de a dolgozók többsége nagyon boldog, örül a közös sikernek. Ehhez bizony kellett a sztrájk is. Nehezen mozdult el a munkaadói oldal a két százalékról. Egy svédországi vezető is eljött a cégközpontból szerdán Sopronkövesdre és fájlalta, hogy a környéken a versenyszférában huszonhét év után szervezett munkabeszüntetés épp az Autoliv üzemében volt – mondta el Marsitsné Horváth Marianna és hozzátette: a megállapodást csütörtökön 14 órakor, műszakváltáskor jelentették be a dolgozóknak.

Két hét múlva pedig folytatják a tárgyalásokat a kollektív szerződésről, ami eddig nem született meg a cégnél. A szakszervezeti csoport vezetője úgy fogalmazott: „Anyagilag kezdik megbecsülni az Autoliv Kft.-nél a dolgozókat, jó lenne, ha emberileg, erkölcsileg is ezt tennék majd. Minket dolgozókat összekovácsolt a tárgyalássorozat és a sztrájk. S remélhetőleg mindenkit még jobb minőségű munkavégzésre motivált." Az Autoliv szakszervezeti csoportja a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozik. Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi ügyvivője szerint jelentős eredményt ért el az üzemi szakszervezeti csoport, nagy sikernek nevezhető a tárgyalássorozat lezárása. A hazai autóipari beszállítóknál lévő bérekhez viszonyítva jó helyzetbe kerültek az Autoliv dolgozói szerinte, de egyáltalán nem volt túlzott bérkövetelésük, más, akár szomszédos országok fémipari üzemeinek fizetéseihez viszonyítva se?

Előzmények:

Korábban már írtunk róla, hogy az Autoliv először két, aztán két és fél, majd nyolc százalékot jelentő béremelést ajánlott, de a munkavállalók 12 százalékot követeltek. A hosszas tárgyalások, a sztrájkkal nyomatékosított dolgozói elvárások nyomán születhetett meg a megegyezés, aminek fő eleme az alapbér tíz százalékos emelése, januártól visszamenőleg – információink szerint.

Marsitsné Horváth Marianna, a biztonsági öveket gyártó üzem, az Autoliv szakszervezeti csoportjának vezetője korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy „Kifacsartak a dolgozók, elegük van abból a fajta lebecsülésből, amit az fejez ki, hogy rengeteg túlórával is csak alig keresnek annyit, ami elég a megélhetésre. És így szinte nem is marad idejük, erejük magánéletükre." Igyekszünk mielőbb tájékoztatást kérni tőle a megegyezés részleteiről.

Az Autoliv Kft.-t is megkérdeztük a megegyezésről, amint megkapjuk a választ, közzétesszük. Korábban lapunkkalközleményben közölte a cég, hogy „jelen helyzet megoldása mindkét fél érdeke és közös felelőssége".
„Az Autoliv cégcsoportjának magyar vállalata különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy minden érintett legnagyobb megelégedésére végezze tevékenységét." Az írásos közlemény megfogalmazta azt, hogy a kft.-nek kiemelkedően fontos az a 2500 alkalmazott, „aki nap mint nap a vállalatnál dolgozva teszi lehetővé világszínvonalú termékeink előállítását". „A szakszervezettel a tárgyalások folyamatban vannak, s olyan, gyors megoldásra törekszünk, amely az érdekelt felek kölcsönös megelégedésére szolgál." – állt a cég tájékoztatásában.

Az Autolivben múlt csütörtökön tartott sztrájk jelentőségét mutatja, hogy bejelentett munkabeszüntetés a versenyszférában, gyárban megyénkben ezelőtt 27 évvel volt, s nem sokkal utána mondott le Horváth Ede Rába-vezér. Legutóbb a vasasok a munkástanáccsal együtt szerveztek sztrájkokat a mosonmagyaróvári mezőgazdasági gépgyárban, a Kühnében 1989 végén, hogy leválhassanak a Rába vagon- és gépgyárról.
Az Autoliv Kft. a következő nyilatkozatot küldte el portálunknak:

„A mai napon az Autoliv Kft. és az érdekképviseletek között sikeresen, a felek kölcsönös elégedettségével befejeződött a bértárgyalás. Hisszük, hogy az elfogadott bérfejlesztés munkavállalóink megbecsülését, munkájuk elismerését tükrözi.

Az élet visszatért a megszokott kerékvágásba, s a figyelmet ismét a minőség és a hatékonyság javítását célzó együttműködésre kell fordítanunk, ügyelve a munkaadó-munkavállaló-érdekképviselet közötti partneri viszony ápolására is. Meggyőződésünk, hogy ezek mind hozzájárulnak a minőségen alapuló vállalati kultúra megteremtéséhez és hosszú távú fenntartásához."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasít az NYME! Egyre többen felvételiznek a soproni és szombathelyi karokra


Tovább olvasom