Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Soproni tanár is átvehette a Magyar Kémia Oktatásáért- díjat

Tizenharmadik alkalommal adták át a Magyar Kémia Oktatásáért- díjat. A soproni Horváth Lucia munkásságát is elismerték.

Tizenharmadik alkalommal adták át a „Magyar Kémia Oktatásáért- díjat" annak a négy kémiatanárnak, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal hozzájárultak a jövő nemzedékének felkarolásához, az utánpótlás-neveléséhez.

Balról jobbra: Dancsó Éva, Drozdík Attila, Horváth Lucia, Varga Gábor.
Balról jobbra: Dancsó Éva, Drozdík Attila, Horváth Lucia, Varga Gábor.A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma évek óta jutalmazza azokat az általános és középiskolai tanárokat, akik odaadó munkájukkal segítik a magas szintű szakképzést, felkarolják és tudásukkal támogatják a tehetséges diákokat. Az ünnepélyes ceremóniára idén is a Magyar Tudományos Akadémián került sor, ahol a rangos elismerés mellett 250 ezer forintos díjat vehettek át a kitüntetett kémiatanárok.

A 2011. évi négy díjazott között van Horváth Lucia, a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium tanára.

Horváth Lucia tanárnő

Horváth Lucia kémia-fizika szakos tanári oklevelét a József Attila Tudomány-egyetemen szerezte 1973-ban. Négy évig általános iskolában tanított, 1980-tól a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium tanára, 1990 és 2009 között a természet-tudományi munkaközösség vezetője, megyei kémia szaktanácsadó volt.
1984-től kezdve nagyszámú tanulót készített fel eredményesen kémiaversenyekre: az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen 22 diákja lett megyei első helyezett, akik közül hárman lettek elsők az országos fordulón, és még hatan végeztek a 2-5. hely egyikén. Két tanítványa az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen is dicsérő oklevelet kapott.

A Kémia élőben, tárgyban, minden pillanatban elnevezésű csapatversenyen diákjai szerezték meg az országos 1. és 3. helyet, az iskola pedig megkapta a „Legeredményesebben versenyeztető iskola" címet. Versenyeredményei miatt 2008-ban meghívták tanítványaival Oláh György Nobel-díjas tudóssal való személyes találkozásra is.

Kiemelkedő versenyeredményeit nem tekintve Horváth Lucia tanárnő legnagyobb szakmai sikerének azt tekinti, hogy tanulói fontosnak tartják a természettudományos műveltség megszerzését. Ennek bizonyítéka, hogy a kétszintű érettségi vizsgák bevezetését követően, vagyis amióta nincs kötelezően kijelölt ötödik vizsgatárgy, tanítványainak 60-80%-a választható tárgynak a kémiát választja. Ez a szám megyei és országos mérce szerint is kiugróan magas, szakközépiskolák között viszont egyedülálló.

Eközben a tanítványai által elért vizsgaeredmények minősítései magasabbak az országos átlagnál.
Eredményességének okát módszereiben látja, melyek az iskolában folyó képzés hagyománytisztelő, következetes, természettudományos irányán alapulnak, s a reális követelményű, gyakorlatorientált tanítás megvalósítását biztosítják.

A tanárnőnek az oktatás és különösen a kémiaoktatás fejlesztése érdekében kifejtett egyéb munkái is igen sokrétűek, hiszen azok az érettségi elnöki teendők ellátásától és a tantárgyi programok kidolgozásától egészen a kémiaszertár és -szaktanterem fejlesztésig és tankönyv-lektorálásig terjednek.

Olvasóink írták

 • 4. thurvj97 2011. október 12. 11:04
  „Gratulálok és további sikereket kívánok a Tanárnőnek! Lám az igazi értékek nem a kérkedőkből kerülnek ki. Még politikai háttér szél sem szükséges. A tudás méltán vívja ki elismertségét.”
 • 3. hokiel 2011. október 12. 07:42
  „Sok szeretettel gratulálunk Luciának!!”
 • 2. sogorferenc 2011. október 12. 00:24
  „A Tájak-Korok-Múzeumok soproni csoportjának vendégeként még azokat a felnőtteket is lenyűgözte akiktől valóban távol áll a kémia! Stilusa, tudása, egyénisége és ahogyan megismertette a hétköznapi életünkben jelenlévő folyamatokat élménnyé tette a találkozást. Kár, hogy nem lehetünk már a tanitványai. Gratulálunk és további sok sikert kivánunk!”
 • 1. Karcsika 2011. október 11. 22:00
  „Így ismeretlenül is gratulálok Horváth Lucia tanárnőnek.

  A lényeg itt van:
  "Eredményességének okát módszereiben látja, melyek az iskolában folyó képzés hagyománytisztelő, következetes, természettudományos irányán alapulnak, s a reális követelményű, gyakorlatorientált tanítás megvalósítását biztosítják."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Sopront sikerült megmenteni

A fegyveres harc Magyarország területi épségének megtartásáért elkésett és eredménytelen volt. Tovább olvasom