Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Soproni Nyugdíjasegyetem - Mennyei harmóniával indult a tanév

Több mint ötszáz regisztrált nyugdíjasegyetemi hallgatóval indult Sopronban az őszi szemeszter, akiket dr. Náhlik András, a Nyugat-magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese és Bódvai Ildikó, a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetője üdvözölt.
Az érdeklődő sokaságot az első előadáson mennyei és földi harmónia várta. Az NYME Savaria Egyetemi Központ főiskolai docense, Vinczeffy Adrienne Artisjus-díjas karnagy – akinek ősei között találjuk Antonín Dvorák cseh zeneszerzőt is – nagy sikerű értekezésében Esterházy Pál (1635–1713) herceg, nádor, költő, zeneszerző életéről és műveiről szólt. Beszélt arról a műhelymunkáról is, amelynek során Esterházy Pál zeneműveit „szembesítették" a kortárs művészetekkel.
Zsúfolásig megtelt a GYIK Rendezvényház a mennyei és földi harmóniákra. fotó: Magasi
Zsúfolásig megtelt a GYIK Rendezvényház a mennyei és földi harmóniákra. fotó: Magasi

Az Egykor és Ma program keretében a barokk ihletettségben született kompozíciókat újraértelmezve írtak műveket napjaink neves zeneszerzői az egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskarának prof. dr. Faragó Sándor rektor és a kórus karnagya, Vinczeffy Adrienne felkérésére.

 A program összművészeti kitekintése során irodalmi alkotások, többnyelvű könyvek, kottáskönyvek, CD-k, kiállítások születtek hazánk több városá- ban, illetve Olaszországban. A vegyes kar pedig ősbemutatókat tartott a számukra írt kompozíciókból, amelyről CD-k születtek. A szakmai munkálatokat az egyetem egykori ének-zene–történelem szakos hallgatója, Vinczeffy Adrienne tanítványa, Zányi Tamás vállalta magára, aki a Saul fia című film hangmestereként Vulcan-díjat kapott Cannes-ban.

A rendhagyó zeneórán részleteket is lejátszottak a darabokból a nyugdíjas-egyetemistáknak. Az előadásról részletesebben az Ezüstkor rovatban számolunk be.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két vasútállomás és egy körfűtőház a soproni vasútmodell kiállításon

Két vasútállomás és egy körfűtőház a soproni vasútmodell kiállításon
Új kiállító, 80 méter hosszú terepasztal, vasúttörténeti kiállítás lesz október 16-tól a… Tovább olvasom