Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés: Taps az ösztöndíjasoknak, a vita a végére maradt

Gyors döntéshozatal, egyetértés volt a soproni közgyűlésen, egészen a Sportszolgáltató Kft-ék kérdéséig. A pénzügyi helyzet miatt vita alakult ki.
11.11 - Sürgősségi előterjesztésként tárgyalja a képviselő-testület, hogy az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. és a Raabersport Sporttevékenységet Végző és Szolgáltató Kft bevételeinek és kiadásainak időbeli eltolódása miatt folyószámlahitel igénybevétele szükséges, melyhez önkormányzati készfizető kezességvállalást kérnek.

Abdai Géza alpolgármester elmondta, az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. vezetőjének figyelmét felhívták, hogy olyan szerződéseket kössenek, amit anyagilag tudnak teljesíteni.

Az első határozati javaslatot nem támogatta a pénzügyi bizottság. Magáról a kft működéséről semmit nem tudtak, sem az ügyvezető nevét.
Magas László (Fidesz) elmondta, ha megfelelően kapta volna meg a pénzügyi bizottság az előterjesztést, támogatták volna.

Vita alakult ki a képviselő-testületben. Az előterjesztés hiányos, ebben többet egyetértenek. Biczi László (MSZP) nem érti, ez miért sürgősségi indítvány. - Nincs a meghívottak között az ügyvezető, azt sem tudjuk, hogy ki a kft ügyvezetője. Miért nincs itt? Hogy állnak a szponzori pénzek, a kft hogyan vág neki a szezonnak? Milyen kondíciókkal terhelt a folyószámlahitel? - kérdezte a képviselő.

Gőbl Gábor (Jobbik) az elhangzottakra reagálva elmondta, a sporttegyesületek ügyében nem kellene pártpolitikát csinálni, de jelenleg sötétben tapogatóznak.

Abdai Géza (Fidesz) zárszóként elmondta, olyan döntést hozott a pénzügyi bizottság, ami nem felelősségteljes a jelen helyzetben, mert döntés hiányában a kft működéséhez szükséges összeget az önkormányzat folyószámlájáról rendelik le.

13 igen, 4 tartózkodás mellett végül mindkét határozati javaslatot elfogadták.

A közgyűlés véget ért. Fodor Tamás polgármester elmondta, a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat október 15-én ünnepélyes keretek közt adják át a Széchenyi-szobornál.


10.41 - Sürgősségi előterjesztések következnek.

Fodor Tamás polgármester: idén is sikeres volt a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj; 20 hallgató pályázott az ösztöndíjra, szinte mindenkinek ki lehetett volna osztani. Ekkora anyagi keret azonban nem áll rendelkezésre, öt nyertes pályázatot tudnak kihirdetni, a rangsor - pontszámok - alapján. Az idei pályázók még jobbak voltak, mint a tavalyiak, pedig ők sem voltak rosszak.

Három pillére van az ösztöndíjnak: a legnagyobb hangsúly a tanulmányi rész, a második a kutatási, tudományos munka, s harmadik a diákközélet, közösségi tevékenység, sport - ismeretette a polgármester. A hallgató, aki a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat megkapja, köztársasági ösztöndíjban is részesülhet. Büszkék lehetünk rá, hogy a soproni fiatalok ilyen tehetségesek, szorgalmasak.

Sikeres pályázók: Vámosi Péter, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakos hallgatója,  Szilveszter Bálint, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakos hallgatója. Kóczán Barbara, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgatója. Molnár Borbála, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerész szakos hallgatója. Martonosi Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtdományi Kar International Relations MA. szakos hallgatója. Minden felsoroltat taps kísért a közgyűlésben.

A határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadták.

10. 26. - Áder Frigyes, a Központi Gyermekkonyha vezetője nyugdíjazását kérte. Titkos szavazással döntenek a képviselők az ügyben. Előterjesztés >>

Kalmár István (MSZP) megköszönte Áder Frigyes áldozatteljes munkáját. Nehéz feladatokat látott el, magas színvonalon. Az intézmény stabil lábakon működött, ez dícséretes. Jó egészséget, boldog nyugdíjas éveket kívánt.

Abdai Géza alpolgármester elmondta, később hivatalos keretek között is szeretnék megköszönni Áder Frigyes munkáját.

Ismertetik a szavazás végeredményét: egyhangúlag megszavazták a határozati javaslatot, Áder Frigyes nyugdíjba vonulhat.

A fentiek értelmében pályázatot írnak ki a Központi Gyermekkonyha vezetésére. Ennek részletei >>

10.21 - Sopron városnév használatának engedélyezése a napirenden. (Az előterjesztésről bővebben írásunk előzményeinél is olvashatnak.)
Bebesi József (LMP): Az elmúlt évek milyen tapasztalata indokolja
a rendelettervezetet? Hogy vonatkozik a rendelet a már megkezdett engedélyezési folyamatokra, hol van az a pont, amikor engedélyköteles egy kiadvány, s van-e vétójog.

Dobos József jegyző válaszol: Nem a rossz tapasztalatok miatt változtatnának a rendeleten. A hivatalban jelenleg nincs olyan engedélyezi folyamat, amit megakasztana a változás. Polgármesteri hatáskör az engedélyezés, ha valaki méltatlanná válik rá, vissza is lehet vonni.

12 igen, 4 tartózkodás mellett a rendeletettervezetet elfogadták.

10.17 - Napirenden a Rák-patak tulajdonjogának rendezése. A határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadták a képviselők.

Gyors ütemben, s egyetértésben haladunk, így már következik is az előterjesztés a Híd u. 11. sz. ingatlan kisajátításával kapcsolatos
kártalanításról. S mire ezt leírtuk, a határozati javaslatokat el is fogadták.


10.14 - A közgyűlés a háziorvosi körzetekről és körzethatárokról szóló rendeletmódosításról tárgyal. 

Egyrészt a 2009. év óta elnevezett új közterületek besorolása felnőtt háziorvosi, gyermekorvosi, valamint fogorvosi és védőnői körzetekbe, másrészt a közoktatási intézmények átszervezéséből adódó változások - megszűnés, névváltozás - az iskola-egészségügyi szolgálatoknál történő átvezetése indokolja, hogy a képviselők döntést hozzanak. Így változnak a körzethatárok >>

16 igen mellett elfogadták a rendelettervezetet.

10.11 - Az első napirendi pont az intézmények alapító okiratának módosítása.

Az előterjesztés lényege, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek után a normatív támogatás csak úgy vehető igénybe , ha az intézmények alapító okirata tartalmazza a helyes meghatározást; azaz, hogy kit tekintünk sajátos nevelési igényű gyermeknek.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatokat.

10.07 - A közgyűlés határozatképes, 16 képviselő van jelen, az ülés elkezdődött. A sürgősségi előterjesztések a végén következnek.


Előzmények:

A soproni közgyűlés 2010-ben megalapította a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, amelynek keretében magyar felsőoktatásban tanuló, tehetséges és kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező, soproni fiatalok kaphatnak támogatást tanulmányaik folytatásához.

A rendelet nem határozza meg a támogatásban részesíthető hallgatók számát, de a tavalyi hagyományt követve az a javaslat szerepel a közgyűlés előtt, hogy az Értékelő Bizottság által felállított rangsor első öt hallgatójának ítélje oda az ösztöndíjat - olvasható a sürgősségi előterjesztésben.


Amennyiben a határozati javaslatokat elfogadják a képviselők, Sopron Megyei Jogú Város Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat adományoz az azzal járó juttatásokkal együtt a 2011. évben Vámosi Péternek, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakos hallgatójának. Szilveszter Bálintnak, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakos hallgatójának. Kóczán Barbarának, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgatójának. Molnár Borbálának, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerész szakos hallgatójának. Martonosi Péternek, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtdományi Kar International Relations MA. szakos hallgatójának.

Sürgősségi előterjesztésként tárgyalja a képviselő-testület, hogy az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. és a Raabersport Sporttevékenységet Végző és Szolgáltató Kft bevételeinek és kiadásainak időbeli eltolódása miatt folyószámlahitel igénybevétele szükséges, melyhez önkormányzati készfizető kezességvállalást kérnek. Részletek >>

Szó lesz a háziorvosi körzetekről és körzethatárokról szóló rendeletmódosításról, amit két tényező indokol. Egyrészt a 2009. év óta elnevezett új közterületek besorolása felnőtt háziorvosi, gyermekorvosi, valamint fogorvosi és védőnői körzetekbe, másrészt a közoktatási intézmények átszervezéséből adódó változások - megszűnés, névváltozás - az iskola-egészségügyi szolgálatoknál történő átvezetése. Részletek >>

Napirenden szerepel a Sopron, Rák-patak tulajdonjogának rendezése, a Híd u. 11. sz. ingatlan kisajátításával kapcsolatos kártalanítás.

Áder Frigyes, a Központi Gyermekkonyha vezetője nyugdíjazását kérte, az intézmény vezetőjének magasabb vezetői megbízása 2011. december 31-én megszűnhet. Amennyiben csütörtökön így határoznak a képviselők, akkor a közgyűlésnek új magasabb vezető megbízásáról pályázat útján kell gondoskodnia.

˝Sopron˝ név csak engedéllyel

Mint arról beszámoltunk, rendeletmódosítást követően a ˝Sopron˝ városnév használatának engedélyezése kiterjedne a jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok elnevezés kívül a társadalmi szervezetek nevére, üzleti nyomtatványokra, védjegyre, szabadalom címére, árubélyegre, áruminta és áru jelzésére, iparjogosítvány szövegére, sajtótermék címfeliratára is. Minderről csütörtökön dönthet a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV: Kerülőúton közlekednek majd a vonatok

A Kőszegi úti aluljáró építése miatt október 2-án a Sopron - Szombathely, Sopron-Szentgotthárd között közlekedő vonatok kerülő útirányon játnak. Tovább olvasom