Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Soproni közgyűlés: Ha nem fizet a lakos, levonják a béréből

Aki nem fizeti be a kommunális adót, akkor a pénzt akár a bankszámlájáról is levehetik.

Vége a közgyűlésnek.

18. 49. Két napirendi pontot zárt ülésen tárgyaltak volna, ám végül hozzájárultak a nyílthoz. Portálunk megszerezte a két előterjesztést. A Felsőlővér úti kapcsán arról döntöttek, hogy licittárgyalást írnak ki. 14,2 millió forint induló értékkel.

Az egykori Niagara éttermet is eladják. A vevő, Budai József 14 millió forintot fizet a városnak.

18. 37. Az utolsó napirendi pontban a  
Nyugatmajorhoz vezető mezőgazdasági út, 
valamint az Erdburger dűlő felújítására pályázat benyújtása 
és önrész vállalása. A kivitelezés teljes költsége 80 millió forint, ennek önrésze 10 millió.


Kalmár István arról kér információkat, hogy mi indokolja ezt a fejlesztést?

Kerekes Attila főmérnök válaszol: 16 család él itt. Ennek az útnak azonban kettős funkciója van, hiszen a kertekbe ezen keresztül tudnak kimenni az emberek.

Bebesi József (LMP), azt tudakolja, hogy sikeres elbírálás esetén milyen költségvetési sorból veszik el a pénzt? Kerekes Attila azt mondja, hogy a 2012-es költségvetés még alakulóban van, ám ebben lesz a pályázati önrészre fordítható összeg.

Balogh Judit (Fidesz), mivel az ő körzetéről van szó. Az ott lakók szerinte másodlagos állampolgárnak érezhetik magukat. S nem szabad hagyni tönkremenni ez a fejlődőképest területet. Sokszor járhatatlan állapotban volt ez az út. Itt már a kátyúzás sem elég. Köszi, hogy gondolt rájuk a városvezetés.

Gőbl Gábor szól ismét. A Jobbik maximálisan támogatja az önrész vállalását. Úgy számolt, hogy 25 éve volt itt jelentős útfejlesztés.

Kalmár István szerint még a kérdéseknél tartanak. Ezt teszi: mennyi kiskertet érint ez a fejlesztés? Az itteni telkeket tervezik-e a belterületbe vonni? Hiszen az útépítés felgyorsíthatja a kitelepülési folyamatot.

Dobos József nem tudja, hogy hány darab kiskert van itt. Mivel ez a rész külterületnek minősül, így itt építési jogot egyelőre nem lehet kiadni.

Fodor Tamás reagál: itt emberek élnek. Ez az út járhatatlan, így az itt lakóknak is joguk van a rendes élethez. A város nem kíván tovább terjeszkedni. Így nem cél, hogy bármilyen bővülés legyen, az úthálózatot viszont szinten kell tartani.

Kis vita után végül, egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

18. 35. Újabb rendeletet kellet kijavítani. A részletek itt >>

18. 18.
 Pontosítják a kommunális rendelet egy meghatározását.

Varga Gyula (MSZP) kérdez: sokan érdeklődtek nála, hogy mi a helyzet, de nem tudott választ adni nekik. 

Dobos József elmondta: a hét minden napján adóügyben lesz ügyfélfogadás. Így, ha bárkinek kérdése van, felteheti. Szerinte a rendeletben most csak egy technikai módosítást kell tenni. Egypár fogalom megváltozott ugyanis, ám a kedvezményezettek köre nem bővül és nem is csökken.

Kalmár István (MSZP) is szót kért és kapott. Egy nyugdíjas helyzetét hozza fel. Mi van azokkal, akik nem kapták meg a postai értesítést?

Dobos József szerint a szerződésük úgy szól, hogy a leveleket minden postaládába ki kell vinni. Ha ez nem történt meg, akkor az érintettek megtekinthetik a papírokat a hivatalban, vagy az interneten a www.sopron.hu oldalon.

Varga Gyula: Mi lesz a következménye annak, aki nem tudja befizetni a kommunális adót, mert arra már nem futja a családi kasszából. Nem csalásról van szó, hanem szomorú élethelyzetről.

Dobos József válaszol. Mulasztás esetén, a törvény előírásait kell figyelembe venni. Amennyiben az érintett személy a hivatalos felszólítás ellenére sem fizet, akkor a hivatal megpróbálja majd felkutatni az érintettek lehetőségeit, bankszámláját, letilthatják a keresetét, de az ingatlant is megterhelhetik. Ám félmillió forintig tehetetlenek.

Gőbl Gábor a jegyzőhöz szól. Ki végzi majd a felderítést? Vesznek-e fel újabb munkatársakat?

Dobos József: nem terveznek újabb munkatársak felvételét, a jelenlegi létszámmal kell megoldani a feladatot.  

Rádonyi László kifejtette: gondolkodjanak el azon, hogy itt a teremeben egyesek az adó nyílt elkerülésére buzdítanak. 

A képviselők megszavazták az előterjesztést. Tehát, az adó megfizetése alól mentesek mindazon 36 négyzetméterig terjedő lakások tulajdonosai, akik a társadalombiztosítási
nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 4. § (1) bekezdés b) és e) pontjai szerint saját jogú öregségi nyugdíjban vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személy valamint az, aki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szerinti megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül, amennyiben más rendszeres keresőfoglalkozásból származó jövedelemmel nem rendelkezik.

18. 16. Józsa Szabolcs önálló bírósági végrehajtó a Sopron, Szent György utca 15. szám alatti (hrsz.: 78/1) lakóház, udvar, vendéglátó egység" megnevezésű ingatlan árverési hirdetményével kereste meg az önkormányzatot. Az ingatlan kikiáltási ára beköltözhetően 155.000.000 Ft. A hirdetmény 2011. december 16-án érkezett.

Gőbl Gábor (Jobbik) azt kérdezi, hogy ennek az ingatlannak mekkora a forgalmi értékre és mire lehet használni? Dobos József jegyző válaszol: 155 millió forint a kikiáltási ár. Itt laknak és étterem is működik.

A testület úgy döntött, hogy nem él az elővásárlási jogával.
 

18. 09. Már a második pontnál tartanak. 15 darab buszöblöt érintő beruházást állami tulajdonon megvalósult értéknövelő beruházásként, térítésmentesen állami tulajdonba adja. Felhatalmazták  Fodor
Tamás polgármestert, hogy a vagyonjogi rendezéshez szükséges intézkedéseket tegye meg, és a vonatkozó szerződéseket írja alá.

A részletek itt>>

18. 05. Elkezdődött a közgyűlés. Terítéken az első napirendi pont. A megjelent képviselők elfogadták, hogy miként szavazzon Sopron a vízmű közgyűlésén. Pályázatot írtnak ki a vezérigazgatói poszt betöltésére. 

Előzmény:

Az év első közgyűlésén nyolc napirendi pont szerepel.

Mint arról beszámoltunk, a soproni önkormányzat 64,7%-ban tulajdonosa a Soproni Vízmű Zrt.-nek. Így a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen szó lesz a céggel kapcsolatod tulajdonosi döntést igénylő kérdésekről is >>

A közgyűlés az önkormányzat által az egyes ingatlanokon megépíttetett és műszakilag átvett, könyveiben eszközként nyilvántartott, 15 db
buszöblöt érintő beruházást állami tulajdonon megvalósult értéknövelő beruházásként, térítésmentesen állami tulajdonba adja a határozati javaslat szerint. Így felhatalmazhatják Fodor Tamás polgármestert, hogy a vagyonjogi rendezéshez szükséges intézkedéseket tegye meg, és a vonatkozó szerződéseket írja alá.

Csütörtökön két előterjesztést zárt ülésen tárgyalhatnak a képviselők: a Sopron, Szent György u. 11. szám (Lenck átjáró) alatt található volt Niagara étterem elidegenítéséről, s a Sopron, Felsőlövér út 17. szám alatt található volt élelmiszerüzlet elidegenítéséről dönthetnek.

A közgyűlés vállalhatja a Sopron, Nyugatmajorhoz vezető 0874, 0860 hrsz-ú mezőgazdasági út felújítására, valamint az Erdburger dülő 0115,
01049, 01045 hrsz-ú út felújítására benyújtandó pályázatban rögzített mezőgazdasági útépítési munkák összköltségének ( 80 millió Ft) 25 %-át, de legfeljebb 20 millió Ft-ig terjedő pályázati önrészt.

A közgyűlésről portálunk online közvetít 18 órától.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. borvssoias 2012. január 31. 15:01
  „41. karakter

  Nem arrol van szo, hogy kivonjuk magunkat az adozas alol, hanem arrol, hogy egy un. jogallamban megvan a torvenyes rendje az adokivetesnek is! Az pedig nem ugy mukodik, hogy kiszorok nevtelen papirokat, es onbevallasra szolitom fel az embereket! Foleg nem ugy, hogy nembevallas esetere olyan szankciokat helyezek kilatasba, amit csak jogszeruen kiszabott, jogeros koztartozas eseten foganatosithatok! Mert ez nem mas, mint az emberek megfelemlitessel valo szandekos megtevesztese abbol a celbol, hogy minel elobb bevetelhez jussanak! Eleg nagy likviditasi zavarra utal, ha ilyen szemtelen, es jogszerutlen eszkozokhez folyamodnak...

  Ha udvariasan megkernek ra, fontolora vennem az onbevallast, de ha fenyegetnek, akkor gondolkodas nelkul, JOGOSAN megtagadom! Minden adat ismert az onkormanyzat elott, tehat megvarom, mig meghozzak a hatarozatot, es ahogy jogerosse valt, kesedelem nelkul megfizetem. De addig nem!

  Nincs onbevallasi kotelezettsegunk, barmennyire is hivatkozik a level az adozas rendjerol szolo torvenyre, hiszen az onbevallas csak olyan helyi adokra vonatkozik, amelynek merteket az onkormanyzat sajat hataskorben nem tudja megallapitani (pl. arbevetel utani helyi adok).

  Szoval, Tisztelt Onkormanyzat, vagy irnak egy ujabb levelet, amiben elnezest kernek, es megkernek a kozremukodesre, vagy dolgozzanak meg jogszabaly szerint a penzukert...

  Tisztelt erdeklodok, ne haragudjatok, nincs sem erom, sem energiam, sem idom most kikeresni a konkret paragrafust, de akit erdekel, keresse a kozszolgalati eljaras rendjerol szolo torvenyt (roviditve: Ket). Ugyan nehany eve mar elhagytam az allamigazgatast, de azert meg emlekszem dolgokra, es az erre a paragrafusra valo hivatkozassal mar jonehany esetben keresztul vertem az igazamat olyan ugyintezokkel szemben is, akik sajat munkajuk megkonnyitese erdekeben haza akartak kuldeni olyan papirokert, ami neki ott volt a nyilvantartasaban... (csak ki kellett keresni, ugye)”
 • 44. soproni 2012. január 26. 19:26
  „38.rozinéni.Egész pontosan 355 forintot,mert annyiba kerül egy ajánlott levél feladása.”
 • 43. TancsKaszabell 2012. január 25. 08:15
  „Re:40. fcsoproni

  Te jó Isten,már 19 milliárdnál tartunk?Remélem nem,...persze ez a teher sajnos még több okból
  növekedni fog (!)de az a 17-18 milliárd is súlyos teher a városlakók számára!
  H sz-ben PONT A LÉNYEGET FOGALMAZTAD MEG !!
  Sokan mások és én is arra vagyunk kíváncsiak,hogy,- egy közjegyzővel hitelesített listát szeretnék-,
  ugyan mire fordították ezt az óriási összeget?
  Néhány régen feltett kérdésre is választ várok...,pl.a Petőfi téri mélygarázs fő vállalkozója hol
  van,mit tett az alvállalkozóknak a pénzével,-akik talán már régen tönkre mentek-, és aztán végül is
  hova lett az a pénz?
  Aztán még arra is kíváncsi vagyok,hogy tételesen kimutatva a kifizetett vállalkozási díjakat kik is
  vágták zsebre,akár jogosan is,és abból hogyan adóztak le?

  ÖNÖK NEM KÍVÁNCSIAK KEDVES POLGÁRTÁRSAIM ?

  Biztos vagyok abban,hogy erre a kérdésre,-bár már régóta adósak a válasszal-,végül is választ
  fogunk kapni.
  A tisztesség úgy kívánja,hogy akik hazudoztak,"sajátjukként" bántak a köz pénzével,-A MI
  PÉNZÜNKKEL (!)-,tetteikért felelősséggel tartoznak!”
 • 42. Adeleida 2012. január 24. 22:19
  „Nos. Szépen befizetjük lakásaink után az új adót. Az önkormányzat pedig szépen kifizeti különböző tisztséget betöltő embereknek horror prémium formájában.. Gondolkodjatok! Számolgassatok! Háborodjatok fel! ...és igazatok van.
  Akadnak közöttük olyanok, akik amúgy semmit nem tesznek le az asztalra.

  Szerintetek mennyi pénzt visz haza átlagosan egy Tisztességes melós Sopronban?
  Bármelyikünk aki ledolgozza a 9-10 óráját, termel, produkál... 100e forint körül keres átlagban.
  Ezek az emberek talán joggal válhatnak dühös polgárokká, amikor az önkormányzat ebben nehéz
  gazdasági helyzetben szórja a prémiumot.

  Szerintem tehetnénk valamit ez ellen egy demonstrációval és külső média bevonásával.”
 • 41. karakter 2012. január 23. 11:30
  „40. fcsoproni 2012.01.23. 04:25
  Szerintem az a nem igazságos, ha valaki kivonja magát az adófizetési kötelezettsége alól.”
 • 40. fcsoproni 2012. január 23. 04:25
  „36. karakter 2012.01.22. 10:04

  Mi vagy jegyző vagy polgármester? Közvetlen környezetedet utasíthatod ezekre a dolgokra engem nem. Ha neked nem tetszik valami költözz el te. Ha ilyen lelkes vagy fizesd be az én adómat is. Névtelen levelekre nem szoktam válaszolni most is ezt teszem. Az imádottjaid próbáljanak meg viselkedni, és megjelentethetnének valami összefoglalót a 19 milliárd tartozás részleteiről. Szerinted ez az akármi igazságosan, mindent figyelembe véve van kidolgozva?????”
 • 39. Kőfi 2012. január 22. 20:27
  „Elmondanám annak aki esetleg még nem járt a Nyugatmajorban vagy azt sem tudja hol van,hogy 18 olyan lakóépület van itt,ami k.b.60-70 éve mint lakóépület működik,nem vikkendtelekből lett családiházak,a műútról lekanyarodva még 2és fél km-t kell megtenni kátyús,gödrös földúton az otthonokig.Közvilágítás egyszerüen nem létezik,bár úgy tudom lakó övezetben szokott lenni jobb helyen.Szennyvíz elvezetés nincs!Külvárosnak hívják általában..háát nem tudom inkább tanya jellege van mostanában.”
 • 38. rozinéni 2012. január 22. 16:21
  „32-es egyetértek veled, csak azt nem értem hogy mi akik eddig is fizettünk a mi adatainkat miért nem lehetet kinézni a régiből,
  33. nézd a jo oldalát mennyit megsporoltak ezzel nem kellett posta költséget fizetni az önkormányzatnak, én mondjuk holnap szabadnapos vagyok beviszem személyesen és megsporolok minimum egy 100-ast”
 • 37. thurvj97 2012. január 22. 10:32
  „A mód, ahogyan történt az adó kivetése jellemző. Lezáratlan boríték a levélszekrényben!!!Jellemző a vezetésre. Elkótyavetyéli a pénzt és behajt újabb adókat. És még azt sem képes elegánsan, hanem rá jellemző módon, trehányan, nagyképűen.Törvénytisztelőként be fogom fizetni, de nem ártana végre az eszeteket is használni a fehér házban.Lassan már a levegővételért is fizetni kell.”
 • 36. karakter 2012. január 22. 10:04
  „Készítsétek el az adóbevallást és fizessétek is be. Vagy ha nem, akkor el lehet innen költözni. Aki meg nem kapta meg postán, innen letöltheti: http://www.sopron.hu/Sopron/portal/ebusiness_show?contentId=2158”
 • 35. himbi 2012. január 22. 00:20
  „Milyen levelekről beszéltek? Mit kell kitöteni meg visszaküldeni? Én nem kaptam semmit! A nevemre nem jött semmi sem ajánlott levélben ami igazolhatná, hogy kaptam valamit. Ja, és a címzés nélküli küldemények nálam összetépve a kukában landolnak. Nem bontok fel semmiféle címzés nélküli küldeményt!!”
 • 34. Kaméleon47 2012. január 21. 15:40
  „Tisztelt Polgármester úr!
  Azoknak a soproni lakósoknak akiket évente többször elönt az esővíz,mert nem építette meg az Önkormányzat az esővíz elvezetést mielőtt eladta az építési telkeket nincs joguk a tisztességes, rendes élethez?”
 • 33. pénzszóró 2012. január 21. 13:06
  „Ennyi papírt címezés nélkül bedobni a posta ládákba!?
  -Ki tudja ellenőrizni,hogy kapott ebből a papír halmazból?
  -Talán a Polgármester?
  -Mi a francnak ennyi kitölteni való?
  -Olyan az egész mint egy keresztrejtvény!
  -Még postai költséget is fizetni kell ha feladom!
  -A hivatalba meg ebédszünetbe tudnák csak bemenni,mert nekem is jár ebédszünet,de nem futná az egy óra az elintézést!
  -Ennyi erővel össze is szedhetné a hivatal!
  -Vannak elegen!
  -Üdv az legújabb "ADÓT"!
  -A frac se várja a következőt,pedig most törik a fejüket az okosok,hogy hogyan tegyék még szegényebbé a szegényeket!”
 • 32. bigyobb 2012. január 21. 06:51
  „Szánalmas, hogy az emberek játszák a jogászt, az ingatlanszakértőt stb. Ezért vagyunk a 10millió futballkapitány és a 10millió pénzügyminiszter is.
  A valóság meg pont hogy más. Csak a rinya, rinya megy. Azért mert a médiában nincs szó, hogy mi van más országokban, automatikusan azt gondolják, hogy ott minden tökéletes.
  Vannak olyan emberek, akik eddig is fizettek kommunális adót, épitményadót stb. Ezeket sem most találták ki.”
 • 31. intar 2012. január 20. 21:18
  „A Niagaráért 14 millió? Halott helyen romos üzletért? Még 4 is sok! Aki megveszi az jó nagyot bukik!”
 • 30. intar 2012. január 20. 21:07
  „A jegyző úr téved! A Szent György u 15.-ben ugyan laknak ,de az étterem a turisták és ha helybeliek " nagy érdeklődésére" tekintettel bezárt. Mint oly sok üzlet ,vendéglő a belvárosban. Természetesen ehhez kellett az önkormányzat odaadó .önzetlen munkája. ( mielőtt a szocialisták mosolyogni kezdenének : ez rájuk is vonatkozik)”
 • 29. DK 2012. január 20. 20:44
  „Fizess ez a jelszó :)
  A nép döntött, a nép fizet.”
 • 28. soproni 2012. január 20. 20:07
  „26.józanparaszt!Biztos voltam abban,hogy valaki miatt készül az út.Remélem egyszer végre a Mély úton is lesz telke már valami benfentesnek:)
  27.A megállapodás címszó alatti űrlapot akkor kell kitölteni,ha az ingatlannak több tulajdonosa van.Velük kell megállapodni,hogy ki legyen az adózó(ha jól értelmeztem)”
 • 27. békili 2012. január 20. 19:31
  „Az egyik kitöltendő lap címe: MEGÁLLAPODÁS
  Kivel állapodott meg a Polgármesteri Hivatal, hogy fizessek 10 ezer forint kommunális adót, mivel 36 négyzetméternél nagyobb a lakásom? Velem nem kötött megállapodást senki. Az önkormányzati képviselő sem kérte ki a lakók véleményét, nem tartott egy lakossági fórumot, de azt hiszem, egyik sem:-(((
  Két nyugdíjas, az adózott jövedelméből vesz egy 2 szobás lakást és most még plusz adót is fizessen?
  Elolvassa valaki a hozzászólásokat a hivatal illetékesei közül? Nem lenne haszontalan!!!”
 • 26. józanparaszt 2012. január 20. 17:10
  „na ki is lakik az Erdburger-dülö környékén? tán nem a S....”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködési megállapodást kötött a GYSEV és az OKF

A megállapodás kiemelt része a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szakasz. Tovább olvasom