Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Soproni Kékfrank: Új fizetőeszköz Sopronban

Kékfrank néven "pénzhelyettesítő" utalványokat vezetnének be a városban. A Kékfranktól Sopron gazdaságának erősödését remélik.

A forgalomban lévő étkezési és természetbeni juttatásokra jogosító utalványok mintájára új pénzhelyettesítő csereeszköz bevezetését tervezik Sopronban és környékén. Az utalvány bevezetésén dolgozó csapat meggyőződése, hogy a Kékfrank erősíti a régió gazdaságát.

Perkovátz Tamás a jövőben bevezetni tervezett Kékfrankkal. Fotó: Magasi
Perkovátz Tamás a jövőben bevezetni tervezett Kékfrankkal. Fotó: Magasi

– Napjaink problémája a pénzügyi-gazdasági válság, a Kékfrank ezt hivatott enyhíteni – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Perkovátz Tamás, ötletgazda. – A probléma abból fakad, hogy a gazdaságban az elégségesnél kevesebb csereeszköz, azaz pénz van, a Kékfrank ezt az űrt töltené be, ezen kívül Sopronnak és térségének fontos szimbólumává válhat, hiszen papíralapú megjelenése szülőföldünket hirdeti. Rajta Sopronhoz kötődő hírességek portréja látható majd.

A tervek szerint a Kékfrankot a rövidesen megalakuló Hami Európai Szövetkezetbe belépő vállalkozók és magánszemélyek használják majd egymás közti elszámolásban. – Azért európai szövetkezet, mert ez a legdemokratikusabb vállalkozási forma – folytatta az ötletgazda. – Az utalvány használata ugyanolyan lesz, mint a közismert természetbeni juuttatások utalványai.

Perkovátz Tamás hozzátette, a bevezetés előkészületei már zajlanak. Az elképzelések szerint az ősszel megismertetik az utalványt a helyi gazdasági élet szereplőivel, és várhatóan a jövő év elején megjelenhet a Kékfrank.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. samatani 2009. szeptember 27. 21:39
  „Azoknak akik nem ertik,nem hiszik hogy miert rejlenek ebben a dologban oriasi lehetosegek,azoknak itt van Dr.Drabik Janos naprakesz tajekoztatoja az un. elektronikus vagy masneven helyi,regionalis penzekrol.Aki ketsegbevonja allitasait nyugodtan lehet neki irni a drabikjanos.com ra es megmagyarazni neki hogy mi a franko,csak attol tartok nem fog menni. http://www.orvosokpartja.hu/index.php?act=1cikk&cikk_id=242&PHPSESSID=bdb7a72a6b2b7078339431c05f5ff76e”
 • 70. dth1 2009. szeptember 07. 20:04
  „creat: Legyen Neked igazad! Attól én még szoríthatok, hogy válljon be a próbálkozás... Minden jót!”
 • 69. creat 2009. szeptember 07. 17:51
  „dth1 2009.09.07. 13:12
  Sajnos semmi újat nem hoztál föl számomra, eddig képben voltam. Én továbbra is egyát látok az egészből. Azok a cégék, vállalkozók, akik belépnek ebbe a frank históriába, ki fogják lobbizni adott helyeken, többek közt önkormányzat, hogy így adják a fizetést, hogy csak adott helyen lehessen vásárolni vele. Ezek a vállalkozók nem árúkínálat bővítéssel, esetleg árcsökkentéssel próbálnak megélni, hanem ilyen trükkökkel. Nem hinném, hogy ettől több pénz lesz a piacon. Az adóoldala meg a megfelelő szervek dolga.
  Azt hiszem, az embereket felnőttnek kellene nézni, aki el tudja dönteni, hol mire költi a pénzét. Az általad említett segélyesek egy más téma, azoknak adjunk cukrot, lisztet, kenyeret, tejet, de azért ne vegyük ezekkel egy szintre a közalkalmazottakat!”
 • 68. dth1 2009. szeptember 07. 13:12
  „creat: Elmesélem gyakorlatiassabban... De ez nem egy fórum témája. Itt se hely, se idő nem lenne az egész elv, rendszer elmagyarázáshoz... Ha komolyabban érdekel, küldök tanulmányt. Egyébként nem az egész fizetést kell Frankban fizetni, mert hát teljesen igaza van mindenkinek, hogy vannak olyan termékek, szolgáltatások, amelyeket nem lehetne Frankkal megvenni, de egy csomó alapvető terméket meglehetne (pl. kenyér, tej, hús, azaz az alapvető élelmiszerek), meg lehetne fizetni a helyi adót, meg a helyi szolgáltatásokat, víz, szennyvíz, helyi tömegközlekedés, fodrász, stb. Természetesen az egész csak akkor működik, ha a Szövetkezet minél több helyi vállalkzót, önkormányzatot tud a rendszerbe integrálni. Egyébként azt teljesen megértem, hogy Ti Sopronban kevésbbé féltek a munkanélküliség növekedésétől, mint mi itt sötét Somogyban, de azért biztos érteni fogod a következő példát: A helyi munkanélküliség csökkentésére az önkormányzat bizonyos feladatok ellátására foglalkoztathat munkanélkülieket, akik bérének egy részét fizethetné Frankkal, amivel a foglalkoztatott munkanélküliek élelmiszert tudnának vásárolni, esetleg albérletet (természetesen csak ha önkormányzati bérlakásban laknak) tudnának fizetni. Az önkormányzat által foglalkoztatott munkanélkülieknek munkájuk, megélhetésük lehetne így. Ja a kör ott zárulna be, hogy a helyi boltos (nem tesco, meg interspar) elfogadná tőlük a Frankot. Ezzel a Frankkal a boltos pedig kifizethetné a helyi adót az önkormányzatnak. Mindjárt meglehetne csináltatni ezekkel a munkásokkal egy csomó olyan dolgot, amiért több milliót kifizet az önkormányzat, pl közterek rendbentartása, utak, járdák javítása, Ikva patak tisztítás, stb. Ja és hogy értsd somogyiként miért merek ilyenek írni: Januárig GYMS megyében éltem, és Sopronban gyakorlatilag naponta megfordultam. És éppen ezért szorítok is Sopronnak, hogy sikerüljön bevezetni!”
 • 67. józanparaszt 2009. szeptember 07. 09:32
  „igazándiból azzal van tele a hócipöm, hogy 1 országon belül x-féle fizetöeszközzel kell járnom. kérem jelenleg van hivatalos fizetöeszközünk ez a Forint. találjanak már ki egy normális adó- és bérrendszert!”
 • 66. vitriol2 2009. szeptember 06. 07:02
  „64. creat 2009.09.05. 17:54: hát miárt "nem érted"? ez itt a reklám helye, tudod "jobb" ujságoknál az ilyen jellegü cikkek "X" jelöléssel(reklám) szoktak megjelenni.”
 • 65. Intel 2009. szeptember 05. 18:00
  „64. Ennek a dolognak akkor lenne gazdaság élinkítő hatása, ha béren kivüli juttatásként addnák a vállalkozók.
  Ahogyan egyes csekkeket is...
  Ez csak is igy működhetne.”
 • 64. creat 2009. szeptember 05. 17:54
  „Még mindig nem értem, hogy a frank által a dolgozó több fizetésben részesül, vagy a vállalkozó több pénzt kap a munkájáért? Arról nem beszélve, hogy a vállalkozó akkor tud többet termelni, ha nagyobb a piaca, tehát ki tud lépni a helyi keretek közül. Nem tudom mit szólna a vállalkozó, ha mondjuk Győrben győri pénzzel, Szombathelyen meg szombathelyi pénzzel fizetnének neki?
  Természetesen meggyőzhető vagyok.....”
 • 63. creat 2009. szeptember 05. 17:46
  „dth1 2009.09.05. 15:52
  Akkor te a dolgozóidnak frankban fogod adni a fizetést?
  Vagy hogy lesz?
  Meséld már el nekem kicsit gyakorlatiasan?”
 • 62. egysoproni_ 2009. szeptember 05. 16:59
  „59. oPTiKa!
  ... Ez meg csak akkor működhet, ha van mögötte a konvertibilis valuta kibocsájtója által is elismert valós érték....

  Az ellenérték a bankban klamatozna kemény (brutto) 6-8%-al...
  Azonban épp ezért tartom én is életszerűtlennek az egész dolgot mert egy vállalkozónak ugyan bankban is kell, hogy legyen pénze, de befektetve is kell, hogy legyen ami csak csak kissé többet hoz a konyhára nagy általánosságban mint a banki kamat.

  60. dth1!
  ...Egyébként Soprontól kb 10-15 km-re levő ország egy kisrégiójában ez a huszadik század elején bevállt....

  Én mindig azt mondom, hogy 2-2 országot feltételek nélkül soha ne hasonlítsunk össze! Ami egyikben működőképes az a másik országban nembiztos. Úgy általában mondom, hogy nem mindegy, hogy hol mennyien élnek, mit és mennyit tudnak előállítani bizonyos termékekből mit és mennyit exportálnak illetve importálnak, mennyien és mennyi adót fizetnek, stb... Minden ország más és más így összehasonlítási alapnak úgy vélem nem jó! Nézzük meg Svájcot... Kicsi ország és nagyon gazdag! Őkket anno igazából elkerülte a háború nemigen volt mit újjáépíteni. Míg mi és más országok ujjáépítettünk addig Svájc fejlődött. Sajnos mindig azt nézzük, hogy mely országban mennyit keresnek, mennyi a szociális segély. Igen több, sok országban az alapfizetés 3x annyi mint nálunk a minimálbér. Igen, de egyes országoknan ha nincs biztosításod mehetsz a fenébe és nemigen lát el orvos míg Magyarországon büntetlenűl megteheted. Sőt... Ha havi kb 4 ezer Ftot fizetsz már van biztosításod. Ezzel ellentétben nézzük meg, hogy sokan mennyit güriznek és mennyit fizet be havonta az államkaszsába ugyan azért az ellátásért amit más havi 4 azaz négy ezer Ftért megkap. Szerinted ez igazságos? Hát nem! Nem azt kell nézni, hogy mi hol tartunk hanem azt, hogy miért!”
 • 61. Bokk 2009. szeptember 05. 16:48
  „A pénzkibocsátás monopóliuma az MNB-nél van. Pénzügyi közvetítői tevékenységhez mindenféle PSZÁF engedély kellene gondolom. De már a kiindulópont is érdekes, az újságíró néhány logikus kérdést kihagyott: "A probléma abból fakad, hogy a gazdaságban az elégségesnél kevesebb csereeszköz, azaz pénz van." A pénz a reálszférát fedi le, a pénzmennyiség a zavartalan cserét kell segítse, mivel a forgalomban lévő pénzmennyiség mögött háttérként a reálszféra áll. Ha kevés a pénzmennyiség, előtérbe jön a barter, akadozik a gazdaság, ha túl nagy a pénzmennyiség, akkor inflációt idézünk csak elő, hiszen a mögöttes reálszféra értéke a papírpénz nyomtatásától nem változik, a modern pénznek belső értéke pedig nincs. Az MNB, mint az árszínvonal stabilitásának legfőbb őre, gondosan ügyel, hogy a gazdaság működőképes legyen, de túl sok pénz se kerüljön ki a piacra. Tehát ilyen értelemben nem mondhatjuk, hogy túl kevés pénz lenne. Az, hogy rengeteg a tőkehiányos vállalkozás annak köszönhető, hogy megemelkedtek a velük kapcsolatos kockázatok, a bankok, pénzügyi közvetítők egyre kevésbé, vagy csak magasabb kamatok mellett vállalják be a hitelezést, amit pedig a vállalkozások nem tudnak kitermelni. Ráadásul közben az állam is eléggé el van adósodva, a finanszírozáshoz komoly reálkamatot kínál az alacsony kockázatú állampapíroknál, ami miatt a vállalkozások hiteligényei megkapják az államot versenytárnak, és még jobban felmegy az ő esetleges hitelük kamata. De ez már nem kapcsolódik közvetlenül a gazdaságban lévő pénz mennyiségéhez.
  A Kékfrank pénzteremtésre szerintem nem alkalmas és törvényileg sem lehetséges. Ilyen értelemben a mostani válsággal sem hozható össze. Szerintem itt az adózási hátteret lenne érdemes feszegetni, de csak akkor értenénk meg, ha idetévedne a fórumra egy adótanácsadó. Egyenlőre én is ahhoz a táborhoz kapcsolódom, aki nem érti, hogy kinek miként lesz ez jó, kíváncsian várom kiderül-e.”
 • 60. dth1 2009. szeptember 05. 15:52
  „Nagyon kedves creat! Épp most is vállalkozást vezetek... DE! Nem ez a lényeg. Az mnb-nek a hivatalos fizetőeszközre van kibocsátási joga... Azaz a forintra. Na most, ha számlapénzként funkcionálna a frank, akkor nincs is előállítási ktg-e. Nem arról van szó, hogy a benzinkút, meg az eon, meg az ilyenek... Hanem arról, hogy a mai pénzekre (USD, EUR, stb) alapuló pénzügyi és gazdasági világ elég mély válságban van. És erre lehet válasz egy esetleges regionális pénz. Ugyanis ha az adott régióban az alapvetőszükségleteket elő tudják állítani, és ezeket frankban is ki lehet fizetni, akkor az adott régió gazdasága, legalábbis egy része fenn tud maradni, csökkenthető a munkanélküliség és növekedhet az adott régió gazdasága. Én ezekről beszélek, nem pedig elméleti dolgokról. Egyébként Soprontól kb 10-15 km-re levő ország egy kisrégiójában ez a huszadik század elején bevállt. Csak ott az lett a probléma, hogy a osztrák nemzeti bank megirigyelte a régiót és betiltotta az ő alternatív schillingjüket. De erről esetleg máskor, máshol... Ja, és valaki tényleg komolyan gondolja, hogy a mai piagazdaság életképes lesz a jövőben is?”
 • 59. oPTiKa 2009. szeptember 05. 15:30
  „Hmm, ha egy vállalkozó arra épít, hogy beteszi a pénzét a bankba, ami ott kamatozni fog, akkor annak ugye gyorsan be kell zárnia a vállalkozását, mert egy vállalkozásnak pont az a célja, hogy egy adott tőkéből tisztességes (a banki kamatnál nagyobb) nyereséget kovácsoljon.

  Ha pedig valaki betesz a bankba pénzt, ezt fedezetnek használva szabadon cserélhető utalványokat nyomtat, amit valamilyen szolgáltatásért ad ki, akkor az igazából egy banki szolgáltatás, aminek indításához elég kemény feltételek kellenek. Sőt, mivel ez eléggé megközelíti a pénz fogalmát, a hatályos törvények szerint valószínűleg tilos is. (Ha jól emléxem, Magyarországon pénznyomtatási monopóliuma van az MNB-nek.)

  A helyi pénz/utalvány biztosan működne egész addig, amíg nem kellene átváltani valami más pénzre. Abban a pillanatban, amikor valaki tévét, hifi-tornyot, autót, számítógépet, stb. kell vásárolni, át kell váltani a dolgot konvertibilis "valutára". Ez meg csak akkor működhet, ha van mögötte a konvertibilis valuta kibocsájtója által is elismert valós érték. Itt meg igazából nem annyira valószínű, hogy ez így lesz...”
 • 58. egysoproni_ 2009. szeptember 05. 13:55
  „Hát a Takaraékszövetkezet biztos, hogy többet nyer majd mint amit az úgymond befektetők! Illetve még arról szól, hogy ugye ezt az úgynevezett pénzhelyettesítő "pénzt" csak soproni vállalkozásnál költheted el és a soproni cégeket, vállalkozásokat fogja ezáltal gazdagítani. De... Ha én annyira akarok akkor a jó kemény konvertibilis Ftomat is el tudom vinni soproni vállalkozáshoz, céghez és el tudom ott is költeni ha van mit és ha azt akarom... és nem kell ehhez sem utalvány sem Frank sem semmilyen más pénz vagy pénzhelyettesítő eszköz. A havi étkezési utalványomat ammit eddig kaptam a munkahelyen azt is el tudom költeni soproni cégeknél ha akarom. Igaz manapság a Multik még mindig olcsóbbak mint a kis cégek (általában mondom) Multinál is vettem már jó minőségű árut és soproni vállalkozásnál is vettem már silány minőséget.”
 • 57. Cerwin 2009. szeptember 05. 13:27
  „Tehát ez az egész a készpénz kamatáról szól, amit a szövetkezet befektet bankba, vagy valami másba? Attól tartok az egésznek nem lesz annyi haszna, mint amennyi a költsége. Talán eltartja a nyomdát ahol ezeket nyomják, meg a bank hálás lesz, hogy kezelheti a pénzt.”
 • 56. egysoproni_ 2009. szeptember 05. 12:49
  „szörösan - SZOROSAN akart lenni...”
 • 55. egysoproni_ 2009. szeptember 05. 12:28
  „Adóelkerülés vagy sem nemtudom. Egy biztos, hogy ezt az egész Kékfrank mizériát szörösan együttműködve 3 ember csinálja a városban! Nagy István közgazdász, okleveles könyvvizsgáló, Pirger Károly rendszerszervező a PDataSystem és a Szintézis Sopron Kft egyik tuljadonosa és a Perkovátz Tamás. Ugyanakkor ebben az egészben partner a Soproni Kereskedelmi és Ipar Kamara az Ipartestület illetve a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet. Igaz ehhez az egészhez a HAMI Európai Szövetkezethez magánszemélyek és vállalkozások is csatlakozhatnak majd. A nagy hamasítástól nem félek. Ugyan mindet hamisítanak, de jóval kisebb arányban mint a pénzt.
  Az ilyen és hasonló utalványok névértékét nem terheli általános forgalmi adó. A vásárláskor ha jól tudom a névértéken felül egy csekély, - címlettől függően 4,7% és 8% közötti - kezelési költség és az erre vonatkozó 25% áfa kerül felszámításra. (Pl. 1 000 Ft-os utalvány: 1 075 Ft)
  A fizetendő összeg kiegyenlítése az utalványok átvételével és számlázásával egy időben, a helyszínen történik. Ha ez is így fog működni akkor kérdem én, hogy egy sima kis halandó magánembernek meg fogja érni? Egy vállalkozónak talán... ha pl. vásárol 1 millió Ft értékben ilyen Frankot és közben a pénze le van kötve a Takarékszövetkezetben... a kamatbevételből pedig fedezni tudja az utalványok kezelési és egyéb költségeit. Ha így nézem akkor a vállalkozások sem nyernek ezzel az egésszel semmit. Illetve annyit ha egy cég a dolgozóinak ad ilyet a hagyományosnak mondható étkezési utalvány helyett ami ugye ezer meg egy helyen beváltható míg a Kékfrank csak megadott vállalkozásoknál és üzletekben lesz elfogadott ami ugye az adott vállalkozó zsebét gyarapítja...”
 • 54. creat 2009. szeptember 05. 12:27
  „dth1 2009.09.05. 11:09
  Le mernék fogadni, hogy te soha nem működtettél vállalkozást. Csak a leadott sablon szövegből gondolom.
  Azért megnézném az arcod, mikor frankban kapod a fizetésed. A gondod persze akkor lenne, mikor tankolni akarnál a benzinkútnál, vagy élelmiszer boltok nem fogadnák el. Vagy épp a gyerektől az iskolai büfében. Vagy épp valamelyik közüzemi szolgáltató, eon, gázmű, vagy mobilszolgáltató, mert ezek ugye nem helyi vállalkozások. Akkor mennél a pénzváltóba, de hova? A Perkovácz úr váltana egy adott helyen? De tegyük fel, hogy bankok is váltanak, de milyen árfolyamon? Vagy az Ikvánál újra virágozna a pénzváltás?
  További kérdés. Az első ember hogy jutna ilyen pénzhez? Mert ugye az előállítás nincs ingyen. Ki fizetné az előállítást? És akkor utána mindenki ingyen használná a pénz? A használatból adódó rongálódást-pótlást ki fedezi?
  Az előállításra kinek lenne joga? Vagy mindenki otthon nyomtatná? És a hamisítást ki ellenőrizné?
  A vállalkozó az állam fele az adóit milyen pénznemben fizetné be?
  Köszi a válaszokat előre is!”
 • 53. Intel 2009. szeptember 05. 11:50
  „51.
  A pénz akkor sem lesz több....
  Valamint minden ilyen jegy adó köteles, van előállítás költsége...
  Arról nem beszélve, hogy a nagy címletet hamisítani fogják...
  Meg se jelenik majd, és megjelennek a hamis utalványok is, mivel könnyű kereseti lehetőség lesz majd...”
 • 52. TancsKaszabell 2009. szeptember 05. 11:50
  „Nagyon egyszerűen szólva a vállalkozások többsége forgóeszköz gondokkal küszködik!

  Ebben a javaslatban segítséget látok magam is ezért a tervezett megoldással egyetértek.Persze kellően kidolgozva és közös induló tőkére alapozva,a tőke hozadéka vissza nem felosztható,csak halmozódhat és adózik is !A helyi gazdasági viszonylatokban pénzkímélő és az együttműködési törekvéseket segítő lehet.
  Nem pénz és még csak nem is pénzhelyettesítő !

  A "Kékfrank"=elvégzett munka,szolgáltatás, stb.ez az alapképlet és azok vesznek részt benne akik tagok és együttműködnek (lásd.20 Hsz. "sturmann" barátunk világos levezetését.)
  Leegyszerűsítve tehát ez a lényege,a végén történik az elszámolás a közösen befizetett tőke terhére,a + - különbségre vonatkozóan,és kezdhetik újra elölről...

  Az ehhez kapcsolódó adó és egyéb kötelezettségeket is kezelni kell...”
71 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A munka a legfontosabb az ember életében˝

Sopron - A dalolás mellett a munkát, a hasznos elfoglaltságot tartja a legfontosabb dolognak az… Tovább olvasom