Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Soproni kávéház Kismartonban

A szomszédos Kismartonban (Eisenstadt) nyit zenés-táncos kávéházat nyitott Varga András.
Uniós tagságunkkal elvben megnyílt az út a magyar vállalkozók előtt Ausztriában. Hogy mégsem nyílt Bécsben vagy a határhoz közeli városokban tucatszám magyar vendéglő és cukrászda, annak számos oka van. Különböző – általában elrettentő – hírek keringenek az ottani bürokráciáról, a magas költségekről, a cégalapítás bonyodalmairól. Varga András mégis belevágott...

– Harmincöt esztendeje vagyok vállalkozó, különböző területeken – idézi fel a történteket Varga András. – Annak idején itthon is járatlan úton kezdtem, most Ausztriában vállalkozunk, igaz, nem minden előzmény nélkül, mert egy kávéházunk már működik Kismarton kertvárosában.

– Erre a lépésre azért szántuk rá magunkat, mert itthon, Sopronban ugyan van hasonló jellegű kávéházunk, de kicsi a fizetőképes kereslet, és a vállalkozói környezet sem igazán kedvező – mondta Varga Gábor. – Mi is hallottunk különböző híreszteléseket, hogy például Bécsben 500 ezer euróba kerül egy kávéház megnyitása, de ez nem igaz. Persze, a költségek sok mindentől függnek.

Mielőtt azonban Vargáék eljutottak volna a mi mennyi kérdéséig, szükség volt néhány engedélyre. Első lépésként megszerezték itthon az úgynevezett E 101-es engedélyt az egészségügyi minisztériumtól, amely azt igazolja, hogy itthon is bejegyzett vállalkozóként Magyarországon fizetik a betegbiztosítást. Ezt követően az Oktatási Minisztérium ekvivalencia-központja következett, ahol kiállítják a szükséges végzettséget tanúsító okiratot.

– Mire eddig eljutottunk, addigra már természetesen kinéztük a helyet, és megegyeztünk a tulajdonossal a bérleti feltételekről – folytatta Varga András. – A szerződést közjegyző előtt kötöttük – ezer euróba került –, ami után még adóztunk is. Csak ezután alakíthattuk meg az ott bejegyzett kft.-t. Ennek feltétele volt, hogy bankszámlával bizonyítsuk, rendelkezünk a cégalapításhoz szükséges 36 ezer euróval. Ezt követően részletes tervet kellett benyújtanunk, és elkezdődhettek az egyeztetések a szakhatóságokkal. A tervek szerint július végén, augusztus elején nyitunk Kismarton belvárosában, a Dóm téren.

Kismarton legnagyobb, és nyugodtan mondhatom, legszebb zenés kávéháza lesz, rendszeres programokkal. Az ötlettől a megvalósulásig négy hónap telt, illetve telik el. A bérleti díjak általában alacsonyabbak, mint itthon, az ital nem jövedéki termék, és a vállalkozó önadózó. Ausztriában két dologra kell igazán figyelni: az egyik, hogy legyen a dolgozóknak munkavállalási engedélye, a másik pedig, hogy rendesen fizessük az adót.

Varga András hangsúlyozta, az osztrák hatóságok mindvégig segítőkészek voltak. Nem nekik kellett futkosniuk, az ügyintézők nem küldözgették őket, hanem amit lehetett, maguk megoldottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes szülői tiltakozás

Fórumot hívott össze az újkéri képviselő-testület, hogy kikérje a szülők véleményét az egyházasfalui általános iskolával tervezett társulásról. A tiltakozás hatására azonban az a megállapodás született, hogy korábbi – elvi – döntésüket megváltoztatják, és ősztől továbbra is helyben járhatnak iskolába az újkéri diákok. Ennek azonban az lehet az ára, hogy elmaradnak a tervezett fejlesztések. Tovább olvasom