Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Soproni Egyetem Simonyi Károly-kara - Három képzési terület egy karon belül

A Soproni Egyetem Simonyi Károly-kara különleges helyet foglal el a hazai felsőoktatásban, hiszen magyar és angol nyelven is meghirdetett faipari mérnökképzése országosan egyedülálló.
A Simonyi Károly-kar három – műszaki tudományok, informatika és művészet – képzési területen bocsát ki szakembereket, akik ezek szinergiája révén komplex felkészültséggel, jó elhelyezkedési eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. A kar oktatási és kutatási infrastruktúrája komoly beruházásokkal bővült az elmúlt évtizedben, ipari és nemzetközi kapcsolatai révén pedig biztos jövőképet kínál az ide jelentkezőknek. A hallgatóknak valamennyi szakon lehetőségük van külföldi részképzésre, valamint ingyenes nyelvtanulásra.

Tovább nő a kereslet a mérnökök iránt

A Simonyi Károly-kar hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló képzéseit már sokan ismerik. Faipari mérnökképzés az országban kizárólag Sopronban van, a szakma egyre növekvő munkaerőigénye pedig óriási lehetőségeket tartogat az ide jelentkezőknek. Ma már évente legalább két-háromszor annyi hallgatót tudna felvenni a piac a Simonyi-karról, mint ahányan végeznek. Az ágazat fellendült, a megszaporodó feladatokhoz komplex tudással rendelkező szakembereket keresnek a vállalatok. Dr. Magoss Endre, a kar dékánja szerint ebben rejlik piaci előnyük: „A tervezéstől a kivitelezésen keresztül a gyártástechnológiáig és a folyamatmérnöki feladatokig komplex oktatási rendszerben gondolkozunk. Mivel a hallgatók már tanulmányaik során bekapcsolódhatnak oktatóik mellett a szakmai és projektmunkákba, ezért a tanulmányi idő végeztével olyan szaktudással rendelkeznek az ifjú mérnökök, amellyel biztos állás várja őket az iparban."
Évente két állásbörzét is tartanak a karon – a tapasztalatok alapján a végzett hallgatók gond nélkül el tudnak helyezkedni itthon és külföldön egyaránt.

Az ipari termék- és formatervező mérnökök a művész és a mérnök szakember kvalitásait ötvözik: a képzés specialitása az integrált tervezés, azaz a termék megálmodásától a piaci bevezetésig, a műszaki dokumentáció elkészítésétől az életciklus elemzéséig komplex ismereteket oktatnak. A képzésen a gyakorlati oktatás modern laborokban történik, ahol a hallgatók minden szükséges eszközt megkapnak terveik megvalósításához, az ipari partnerek segítségével pedig valós kihívásokra adhatnak választ.

A mechatronikai mérnökök fő tevékenysége az integrált, mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek üzemeltetése, illetve a mechatronikai rendszerek tervezése. Az oktatók a gépészet, villamosság és informatika területén több évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek.

A képzésbe bevont ipari szakemberek a speciális ismereteket biztosítják, legyen szó gépészetről, automatikáról, informatikai, elektronikai vagy éppen gyártástechnológiai ismeretekről. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók a képzés végére rendszerszintű, komplex elméleti és gyakorlati ismeretekkel fognak rendelkezni, s mindezeket személyes mentorprogram keretében sajátíthatják el.

Díjazzák a tehetségeket a gazdaságinformatikus szakon

Hasonló trendek figyelhetők meg az informatikusképzés területén is: a gazdaságinformatikus szak 2002-es indulása óta a Sopronban végzetteket – rendszergazdákat, programfejlesztőket, vállalatirányítási tanácsadókat – nemcsak Magyarországon, de külföldön is fényes karrier várja.

A karon tanulók munkáját több tehetségprogram keretében is díjazzák, többek között azzal az ötmilliós ösztöndíjkerettel, amelyet az Ipar 4.0 rendszerek és alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hallgatóknak ajánlottak fel.

A szakon emellett személyre szóló mentori és tutori rendszert alakítottak ki az egyénre szabott fejlődési utak biztosításához.

Két évtizede a művészeti képzés élvonalában

Több mint húsz évvel ezelőtt indult el Sopronban a felsőfokú művészeti képzés, amelynek irányítója és szervezője az Alkalmazott Művészeti Intézet. Az oktatás módszertana a Bauhausban lefektetett elvek szerint szerveződik. Szűk csoportokban, a művészetre mint képzési elvre támaszkodva, személyes tanár-diák diskurzusokon keresztül sajátítják el a hallgatók az építészet, a formatervezés és a grafika alapfogásait.

A képzés sajátossága, hogy formai-esztétikai programja egyfajta speciális műszaki műveltség kereteibe ágyazódik, szellemi környezetét pedig diszciplínák gazdag spektruma biztosítja. Az építészet, a formatervezés és a tervezőgrafikai szakok ölelik fel a művészeti műfajok alapproblémáinak teljes körét. A téralkotás-tárgyalkotás-képalkotás hármassága oktatás-módszertani szempontból szélesen értelmezett alapozó képzést és a ráépülő specializációk lehetőségét teremti meg.
A Simonyi Károly-kar képzései

Építész MSc; faipari mérnöki BSc, MSc; ipari termék- és formatervező mérnöki BSc, MSc; könnyűipari mérnöki MSc; me- chatronikai mérnöki BSc; műszaki menedzser MSc; gazdaságinformatikus FOKSZ, BSc, MSc; építőművész BA, MA; formatervező művész BA, MA; tervezőgrafika BA, MA.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenesen látható Scarbantia Fóruma Sopronban

Ingyenesen látható Scarbantia Fóruma Sopronban
A város legősibb része, a római kori Scarbantia eredeti kövei, a régészek kutatásainak eredményei… Tovább olvasom