Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Soproni diák vitázik a nemzetközi verseny elődöntőjében

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő elődöntőjében soproni diák is részt vesz: Kiss Tamara a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumból.
 Az elődöntő május 29-én zajlik, majd a döntőbe került diákokmájus 31-én vitáznak.

Magyarország 2010-ben kapcsolódott be a projektbe 8 magyar iskola részvételével. Mára az iskolák száma duplájára emelkedett, jelenleg 16 iskola vesz részt. A kezdeti közel 200 fős tanulói létszám majdnem 450 főre duzzadt.  Az elődöntőben 8 diák vesz részt. 

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) projekt az egyetlen német nyelvű vitavetélkedő Közép-Kelet-Európában, amelyben tíz ország tanulói vesznek részt: Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

A vitavetélkedő érdekessége, hogy a továbbjutó tanulók nem tárgyi jutalomban részesülnek. A cél ugyanis a személyiségükfejlesztése, világlátásuk és tudásuk gyarapítása. Az iskolai forduló nyertesei ebben a tanévben például ösztöndíjat kapnak háromhetes németországi nyelvtanfolyamra.

Az elődöntőbe jutott diákok a projekt költségén 2017 áprilisában egy intenzív vitatréningen vettek részt Németországban – szlovák fiatalokkal együtt.

A Vitázik a világ ifjúsága arra ösztönzi a középiskolás diákokat, hogy kritikus szemmel tekintsenek releváns politikai és társadalmi témákra. Ezzel a projekt hozzájárul a fiatalok politikai műveltségéhez, fejleszti vitakészségüket, mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét. A német nyelven folyó vitázás javítja a résztvevők nyelvtudását, és aktívan bevonja őket a németórába. A fiatalok nemzetközi szinten szervezett találkozói erősítik a nemzetek közötti egyetértést.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni betegpanasz: miért kellett ennyit várni az eredményre?

Két hét helyett egy hónap alatt készült el olvasónk szövettani eredménye, ez alatt az idő alatt… Tovább olvasom