Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sopronban terjesztették a kábítószereket, elítélték a droghálózat tagjait - fotó

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék csütörtökön azt a bűnszövetséget, amelynek tagjai Sopronban terjesztettek drogot 2015-2016-ban. Az ítélet egyelőre nem jogerős.
 „Egyértelmű, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a cselekményeket, hiszen valamilyen mértékű összehangoltság egymásra tett nyilatkozataikból és a tanúvallomásokból megállapítható volt" – szögezte le dr. Bóka Tibor, a Győri Törvényszék bírája a csütörtöki ítélethirdetésen, amelyen egy soproni kábítószer-kereskedő hálózat tagjai várták sorsukat.

A történet kezdete 2015 elejére nyúlik vissza, amikor az egymással élettársi kapcsolatot fenntartó első- és másodrendű vádlott elhatározta, hogy kábítószer-terjesztői hálózatot hoz létre. Az ügyészség szerint ehhez négy embert szerveztek be, a bíróság azonban úgy látta, hogy csak hármat, mert egyikük nem a bűnszövetség tagjaként termesztette a marihuánát.
A droghálózat tagjai a bíróságon. Fotó: H.B.E.
A csapat a fű adagját 2500, a speedporét 3000 forintért kínálta az alpokaljai városban. Mint dr. Bóka Tibor megállapította: a korábbi tárgyalásokon elhangzott érv, miszerint szinte magától értetődő, hogy Sopronban sok helyütt lehet kábítószert kapni, semmiképp sem számíthat enyhítő körülménynek. Más tényezők viszont igen: ugyan az elsőrendű vádlott gyakorlatilag végig tagadott, a többiek azonban beismerték tettüket. Közülük ráadásul kettőnek gyermeke van – egyikük azért nem volt jelent az ülésteremben, mert szoptat –, s az is csökkentette a kiszabott büntetések súlyát, hogy – megint csak a különös visszaesőnek számító elsőrendű vádlott kivételével – mindannyian büntetlen előéletűek.

Dr. Bóka Tibor kiemelte: a szükséges, de elégséges – egyúttal az elégséges, de szükséges – büntetések kiszabása volt a cél, hogy bárki, aki értesül róla, elgondolkodjon azon, vajon biztosan megéri-e a drogkereskedelem. Ezért lett valamennyi verdikt letöltendő és nem felfüggesztett szabadságvesztés, ugyanakkor a középmértéknél enyhébb időtartamú. A Győri Törvényszék ezen elv figyelembe vételével az elsőrendű vádlottat nyolc-, a másod- és a negyedrendűt öt-öt év fegyházbüntetésre, a harmadrendűt három év börtönbüntetésre, míg az ötöd- és hatodrendűt – akik tettük elkövetésekor még nem voltak 18 évesek – két-két év fiatalkorú börtön-büntetésre ítélte. A legsúlyosabb szabadságvesztéssel sújtott férfi nem bocsátható feltételes szabadságra, a többiek pedig legkorábban büntetésük felét, illetve kétharmadát követően kerülhetnek ki a rácsok mögül.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség és egy vádlott három nap gondolkodási időt kért, öten pedig enyhítésért fellebbeztek. Közülük egyiküknek volt oka valamelyes örömre: a másodrendű vádlott – aki 2016 márciusa óta volt fogva tartva – letartóztatását megszüntette a bíróság.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bécsiek már többet gyalogolnak, mint amennyit autóznak

A bécsiek már többet gyalogolnak, mint amennyit autóznak
A legtöbbet a 29 év alattiak és az egyetemisták gyalogolnak. Tovább olvasom