Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Sopronban tárolható a legtöbb adat

Egy 4,4 milliárd forintos informatikai fejlesztés részeként a Nyugat-magyarországi Egyetemen épült ki az ország legnagyobb felsőoktatási adattároló kapacitása. A rendszerben 17 Széchényi-könyvtárnyi adat tárolható.

A felsőoktatási intézmények közül mostantól a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem rendelkezik az ország legnagyobb adattároló kapacitásával. Az 1 petabyte (azaz 1000 terabyte) tömörítetlen, 1,5 peta-
byte tömörített tárolókapacitással rendelkező kazettás-szalagos egységet a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) munkatársai tegnap helyezték üzembe. A fejlesztés egy nagyobb, országos adattároló rendszernek a része, mely Dunaújvárosban, Debrecenben, valamint Sopronban található. A helyszíneket és a felhasználókat a HBONE+ projekt keretében kiépült nagy sebességű rendszer köti össze.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor és Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója. Háttérben a most üzembe helyezett Oracle StorageTek SL3000 szalagkönyvtár. Fotó: Csiha Tünde
Prof. dr. Faragó Sándor rektor és Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója. Háttérben a most üzembe helyezett Oracle StorageTek SL3000 szalagkönyvtár. Fotó: Csiha Tünde


– Képzeljenek maguk elé tizenhét Széchényi-könyvtárnyi adatmennyiséget, vagy Magyarország 104 évnyi filmtermését. Ekkora adathalmaz tárolható a rendszerben – érzékeltette a nagy vidéki egyetemek között eloszló, 4,4 milliárd forint összköltségű informatikai fejlesztés nagyságrendjét Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója a keddi projektzáró rendezvényen. A mostani beruházás eredményeként a felsőoktatás és kutatás számára rendelkezésre álló országos adattárolási kapacitás elérte a 2,5 petabyte-ot.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor hangsúlyozta, informatikai háttér nélkül az intézményfenntartás a mai világban lehetetlen. A Nyugat-magyarországi Egyetemen a hálózati végpontok száma megközelíti a tízezret. A kollégiumokban minden hallgató számára egyénileg biztosított a nagy sávszélességű internet, a közösségi terek nagy részében pedig a vezeték nélküli hozzáférés. Hallgatóik számára már 2012 őszétől interneten is elérhetővé teszik az előadások és gyakorlatok hang- és képanyagát. Az új rendszernek köszönhetően HD minőségű videokonferenciák tarthatók, aminek révén jelentős megtakarítás érhető el, hiszen az intézmény öt városban működik. Lehetővé válik olyan előadások megtartása is, ahol a meghívott oktató a világ távoli részén van.

HBONE+. A digitális adattároló kapacitás bővítése a HBONE+ nevű átfogó infrastruktúra-fejlesztési projekt része. Az NIIFI 2009 és 2012 között az Új Széchenyi Terv által támogatott projektek keretében a felsőoktatás és kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészére kiterjedő fejlesztést valósít meg EU-források bevonásával. Az adattároló rendszer archiválási folyamatok elvégzésére szolgál, a regisztrációt követően bármely felsőoktatási, kutató, közgyűjteményi intézmény használhatja.

Olvasóink írták

  • 1. @méhecske@ 2012. május 30. 20:37
    „Ez mind jó és szép. De minden adat remélem a helyére kerül. Nem szerteszéjjel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karneváli hangulat a Handler-divatgálán

A Handler Nándor Szakképző Iskola fodrász- és kozmetikustanuló versenyét, majd divatgáláját… Tovább olvasom