Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Sopronban jó a levegő minősége

Több városban is magas légszennyezettségi adatokat mértek, így például Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán, utóbbi városban vasárnap elrendelték a szmogriadót.
Az idokep.hu és a legszennyezes.hu világhálós oldalakon folyamatosan frissülő adatok szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson - 24 órás átlagot számolva - elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet.

Nyíregyházán a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.

A légköri szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a város területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely magában foglalja a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát is.

Az önkormányzat a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak a szabadban.

Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt - tájékoztatta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője vasárnap az MTI-t.

Beszámolt arról, hogy Miskolc görömbölyi városrészében - amely családi házas övezet - pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, a szombati napon azonban meghaladta. Hangsúlyozta: Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Bács-Kiskun, Csongrád, Veszprém és Komárom-Esztergom megye légszennyezettségi adatai megfelelők, akárcsak Vas és Győr-Moson-Sopron jelentős része - kivétel a Rábaköz nyugati része, Jánossomorja, Sopron, valamint Kőszeg környéke, ahol a mért értékek alapján jó a levegő minősége légszennyezettség szempontjából.

Olvasóink írták

 • 9. józanparaszt 2011. november 01. 21:00
  „6: bocs, Te szívesen szívod más büzét, és hallgatod más zaját??? emellett azt hiszem én (mi belvárosiak) hamarabb itt voltunk, miért én költözzek el?? nem faluban akarok lakni, hanem jó levegöjü városban. Többek között Sopron az volt, és most is az lehetne, csak azt kell(ene) megérteni, hogy a város nem az autók, hanem az emberek lakhelye..”
 • 8. bali00004 2011. november 01. 19:01
  „5. csincsila?
  szeretnéd?”
 • 7. bali00004 2011. november 01. 18:34
  „biciklizz:-) a Kínaiak ezt teszik. egy milliárd ember nem tévedhet!:-))”
 • 6. Lobbo71 2011. november 01. 18:20
  „2. Ha nem tetszik, költözz falura. Minden lakóhelynek vannak előnyei és hátrányai is. Ha nem így lenne, mindenki egy helyen lakna.”
 • 5. csincsila 2011. november 01. 16:12
  „3. 4. Kijártok.”
 • 4. csery 2011. november 01. 08:52
  „2. Így igaz!”
 • 3. matuskaszilveszter 2011. október 31. 22:35
  „de igaz!!!!!”
 • 2. józanparaszt 2011. október 31. 17:00
  „még jobb lehetne, ha a Tisztelt lakóparkiak, és az ún. "zöldövezetben élök nem kocsival ingáznának napjában többször a belváros és lakásuk közt. így mi belvárosiak is tiszta levegöben élhetnénk. vagy mit szólnának ök, ha mi is kijárnánk "pöfögni" az orruk alá, nemigaz ???”
 • 1. soproni 2011. október 31. 12:56
  „"Sopronban jó a levegő minősége" Főleg az erdőben:) Már indulok is futni egyet :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb képzéseket indít a Munkaügyi Központ Sopronban

A GYMS Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a ˝C˝ típusú Tehergépkocsi vezetői és Alapfokú… Tovább olvasom