Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Sopronban egészségtelen a levegő

Jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Százhalombatta, Sopron, Győr, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője.

Országszerte tovább romlott a levegő minősége: csütörtökön már öt település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) a szálló por magas koncentrációja miatt. A fővárosban továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképen öt települést Ajkát, Székesfehérvárt, Tatabányát, Esztergomot és Putnokot jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Ezeken a helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.
Emellett tizenkét települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint jelenleg egészségtelennek számít Budapest, Százhalombatta, Sopron, Győr, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A levegő minősége kifogásoltnak számít, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Veszprém, Várpalota, Vác, Tököl és Oszlár. Az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel Salgótarjánt, Egert és Hernádszurdokot jelölték.

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szmoghelyzet további romlásának elkerülése érdekében ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérte a lakosságot és a légszennyezőket Tarlós István főpolgármester - olvasható a főváros közleményében.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden, 200 ezer főt elérő népességű városban, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása ezekben az időszakokban a fő feladat.

A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Székesfehérváron és Tatabányán is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere Tamás Barnabás (Fidesz) azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről.

Olvasóink írták

 • 11. soproni 2012. február 12. 13:37
  „Csökkentsék a gáz árát és akkor jobban megéri azzal fűteni.”
 • 10. FREDDY/S 2012. február 11. 19:57
  „Ha az elektromos autók, a szélkerék, az elektromos fűtésrendszer időben fejlesztve lett volna nem lenne probléma a levegő minőségével, csak hát a hosszútávú előrelátó átgondolt fejlesztési terv a hozzáértés hiányában nem valósult meg, csak a kényelmesnek mondható másolás áldozatai lettünk felelősök nélkül, mert felelősséget az illetékesek a saját hibájukért nem vállalnak, nemde...”
 • 9. zhall 2012. február 11. 10:28
  „Mi speciel évekig gázzal fűtöttünk.Mióta ilyen brutális ára van a gáznak,átálltunk kandallóval fabrikettre,és az újabban kapható szénbrikettre.Strapásabb,beszerezni,felhordani,tárolni stb,de valamivel olcsóbb.Na és természetesen azt a háztartási szemetet/papírdobozok,fólia,és egyéb csomagolóanyag,és ne az autógumira és gumicsizmára gondoljunk/ami felgyűlik a háztartásban,szintén elégetem.Ezzel a kukadíj is olcsóbbá vállt,végre nem folyik ki a szemét a közös kukából szállítás napján.Hogy szmog van tőlé???A százéves buszoktól,húszéves autóktól gyárkéményektől is.Miért én fizessek többet?”
 • 8. Marrow001 2012. február 10. 22:14
  „Beállsz húzni??”
 • 7. bali00004 2012. február 10. 14:27
  „Riksákat a Soproni utakra!”
 • 6. prakker 2012. február 10. 10:44
  „A hidegre való tekintettel, azért fűteni kell, azonban, nem háztartási hulladékkal, meg különböző más szeméttel.”
 • 5. Laccie 2012. február 10. 09:22
  „Sajnos ma már nem az autók jelentik a legfőbb szennyezést. Mivel egyre többen fűtenek fával, szénnel és egyéb hulladékkal jóval nagyobb mértékben terhelik a levegő minőségét. Régebben sem volt máshogy csak akkor nem hülyítették ezzel az embereket. A gőzösök korában vajon mekkora volt a légszennyezés az állomás környékén?
  Kb. ötszöröse a mostaninak. Jó időben még több autó jár az utakon.De akkor tiszta a levegő??? És nem az a pár nyeszlett fa lombja ami a városban van bontja le a gázokat.
  Egyszóval nem csak az autósok a hibásak. Ne fűtsetek és jobb lesz a levegő!! :)))”
 • 4. CivitasFidelissima 2012. február 10. 07:37
  „Na tessék!
  Nem az utcán dohányzó embereket kell megf@ngatni, hanem az autósokat!”
 • 3. pantani86 2012. február 09. 23:25
  „Nem vesszük észre hogy saját magunk gyilkoljuk meg a városainkat.”
 • 2. józanparaszt 2012. február 09. 17:59
  „mert a klozetra is autóval kell menni, nemigaz?”
 • 1. bogote 2012. február 09. 13:37
  „a levegő már mindenhol egészségtelen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar drogcsempészeket tartóztattak le Ausztriában

Elsősorban dél-burgenlandi és stájerországi bordélyokban értékesítették a kábítószert, de… Tovább olvasom