Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban aluljáró, Szombathelyen felüljáró épül

Régió - A GYSEV vasúttársaság hivatalosan is benyújtotta a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd közti vasútvonal felújítási pályázatát. Az anyag 2600 oldal és 10.000 munkaóra alatt készült el.
Várhatóan még ebben az évben elbírálják Brüsszelben a GYSEV Zrt. vasút-korszerűsítési pályázatát. A kérvény a kormány előtt van, amely az elbírálás után Brüsszelbe kerül tovább. Az uniós szabályozás szerint ugyanis az 50 millió euró feletti pályázatok elbírálásáról az unió fővárosá-
ban döntenek. (Az úgynevezett GYSEV-projekt összértéke 200 millió euró.) Az előzetes várakozások szerint a határozat még ebben az évben megszületik, a kivitelezésre pedig 2009–2011 között kerül sor. A vasúttársaság vezetősége az elmúlt napokban Brüsszelben járt, az Európai Bizottsággal ismertették az elképzeléseiket. Erre már csak azért is szükség volt, mert a projekthez az unió maximálisan 85 százalék támogatást adhat és nem mindegy, hányan támogatják szavazatukkal az elképzelést.

– A projekt keretében Sopronban aluljáró, Szombathelyen pedig felüljáró épülhet – mondta el a brüsszeli látogatás után dr. Székely Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója. – A Sopron és Szombathely közötti vasútvonalon jelentős átalakításokra nem lesz szükség. A nagyobb munkák a Szombathely–Szentgotthárd közti szakaszon lesznek. Villamosítani kell a pályát, valamint úgy átépíteni, hogy a hétszázötven méter hosszú szerelvények százhúsz kilométeres óránkénti sebességgel haladhassanak. Távlati tervünk, hogy a felújítás után motorvonatokat állítsunk üzembe. Ezek üzemeltetése egyrészt olcsóbb, másrészt könnyebben igazodhatunk az utazók igényeihez.
A pályázat érdekességei

A GYSEV-projekt előzetes munkaanyaga tízezer munkaóra alatt készült el és 2600 oldalt tesz ki. A társaság előzetesen 50 szerződést kötött és több mint 100 önkormányzattal kötött egyezséget.

Olvasóink írták

 • 8. Judieee 2008. június 29. 21:20
  „Hahó! Egy aluljárónk már van és mostanság minden nagyobb eső után le van zárva. Gondoljunk csak bele, mi lesz a Kőszegi úton, ha a Harkairól és a környező utcákról lezúduló víztömeg mind oda folyik bele... Most is vízben állnak néha a sínek, mi lesz akkor?”
 • 7. dolgozóné 2008. június 24. 15:47
  „Jó ötlet,de a dolgozók biztonságával mi lesz?Nem lesz változás?Meg fizetés emelés sem? valahogy sejtettem.”
 • 6. Gondolat 2008. június 24. 09:47
  „Lehet, hogy egy újjab tervvel lettünk csak gazdagabb, mert a város 1970-ben készített városfejlesztési tervében is szerepelt
  a Köszegi uti aluljáró, illetve felüljáró megépitése.”
 • 5. utas 2008. június 24. 08:18
  „A vasúttársaság inkább arról irna miért nincsen légkondícionálás rendszeresen a Bp.-Sopron között közlekedő Intercity vonatokon.”
 • 4. gsfdg 2008. június 23. 23:02
  „kár hogy nincs kép róla :(”
 • 3. cs 2008. június 23. 15:56
  „A soproni városháza előterében van makett az aluljáróról az elég részletes.”
 • 2. Bunda 2008. június 23. 15:48
  „Azt már lehet tudni, hogy az aluljáró elkészülte után a Kőszegi úttól fölfelé kiknek van földje? És, hogy a kisalföld miért nem hozott le részletes térképet a területről?”
 • 1. joco1 2008. június 23. 06:00
  „Remélem "kapunk" pénzt, mert nagyon hiányzik a cikkben jelzett alauljáro”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges hangulat a Fő téren GALÉRIA

Sopron - Fergeteges hangulat uralkodik ezen a hétvégén a Fő téren. A Múzeumok éjszakája, az ünnepi… Tovább olvasom