Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban a spagetti a sláger

Sopron - Szeptember elsejétől 15 százalékkal emelte a nyersanyagnormát a soproni önkormányzat. Annak jártunk utána, mennyiből gazdálkodhat ma egy közétkeztetésért felelős szakember, s melyek azok az ételek, amiket legszívesebben fogyasztanak a nebulók.
A családanyák gyakran szembesülhetnek azzal, mennyire válogatósak a gyermekek. Amit a nagyobbik szeret, azt a kicsi meg nem enné, vagy az apuka nem nézi szívesen a vacsoraasztalon a csemeték legkedvesebb fogásait. A mamák gondja az iskolakezdéssel enyhült kicsit, mostantól hosszú hónapokon át a menzák főzőasszonyai varázsolnak ebédet a gyermekek asztalára. De vajon mennyiből kell előállítaniuk a tízórait, az ebédet és az uzsonnát?


Négyezer adag naponta

– Sopronban szeptembertől 15 százalékkal emelte a nyersanyagnormát az önkormányzat – mondta el a Kisalföldnek Áder Frigyes, aki a Központi Gyermekkonyha igazgatójaként 4000 óvodás és általános iskolás étkeztetéséért felel. – Az új norma – ez az alapanyagokra fordítható összeg, ami a rezsivel és az áfával együtt alkotja a térítési díjat – óvodásoknak háromszori étkezésért 207 forint, csak ebédre 142 forint. Az általános iskolás napköziseknek a tízórai, ebéd és uzsonna összesen 265 forintba, az iskolai ebéd 184 forintba kerül.


Se a hús, se a tészta felé

Megtudtuk, rendelet szabályozza a minimális tápanyagszükségletet és azok optimális összetételét, ez ad útmutatást az étrend összeállítására. Ügyelnek arra, hogy ezt betartsák, sőt, a konyha vezetője szerint nem a minimumra törekszenek csupán.

– A változatosságra is figyelmet fordítunk. Számon tartjuk, mi mikor ismétlődik az étlapon, hetente kétszer főzeléket készítünk. Vigyázunk arra is, hogy se a hús, se a tésztás ételek irányába ne billenjen el a mérleg.

Ragaszkodnak az egészséges ételekhez, noha tapasztalataik szerint a kicsik egyáltalán nem rajonganak a főzelékekért. A káposztafélék, a karalábé, a tök nem tartoznak a kedvencek közé. A karfiolt sem szeretik, és bármennyire furcsa, még csak a csirkecomb sem listavezető.

Hetente kétszer főzelék a menü, bár a tapasztalatok szerint a zöldségféléket nem minden gyermek fogyasztja örömmel. Fotó: Magasi Dávid
Hetente kétszer főzelék a menü, bár a tapasztalatok szerint a zöldségféléket nem minden gyermek fogyasztja örömmel. Fotó: Magasi Dávid


Tápláló, gazdag ételek

– Amit bármikor, bármekkora mennyiségben örömmel elfogyasztanak, az a spagetti. Nem tudunk eleget főzni tejberizsből sem, és nagyon érdekes, hogy a gyerekek a porlevesekhez hasonló leveseket sokkal szívesebben megeszik, mint a tartalmas, hagyományos, magyaros első fogást. Ám mi igyekszünk tápláló, gazdag ételeket főzni, leveseket sok-sok zöldséggel, és a köretként feltálalt rizsbe is csempészünk sárgarépát, kukoricát, zöldborsót olykor, hogy minél több vitamint adjunk a gyerekeknek.

A konyha igazgatójától megtudtuk, gyümölcsöt, friss zöldségfélét legalább hetente kétszer kínálnak, de a desszertek között is inkább gyümölcsös finomságokat adnak a krémes sütemények helyett.

A költségeket csak némi trükkel sikerül csökkenteni.


Nehéz eltalálni az ízlést

– A péksütemények egy részét saját cukrászüzemünkben készítjük. Így egy brióst elő tudunk állítani kevesebb mint 50 forintból, ha ugyanezt meg kellene vásárolnunk, akkor egy péksütemény 80 forintba kerülne. S bár vannak ételek, amikről tudjuk, hogy imádják a gyerekek, ekkora mennyiségben nem tudjuk elkészíteni. Így például palacsintát sem sütünk soha, bár a siker garantált lenne. Noha szeretnénk, ha mindig minden tányér kiürülne ebéd után, nem könnyű valamennyi gyereknek eltalálni az ízlését. Sokan csak az otthon már megismert ízeket fogadják el, s az is komoly kihívás, hogy a 3 évestől a 14–15 éves kamaszokig mindenki megtalálja az étlapon a fogára valót. Muszáj jól sáfárkodni a pénzünkkel, mert a költségvetés szűkös, s ha az egyik hónapban átlépnénk a határt, a következő hónapban kellene meghúzni a nadrágszíjat – mondta el Áder Frigyes.

Központi Gyermekkonyha, csütörtöki menü

Tízórai: 2 dl rostos ivólé, ovisoknak tea, sonkás-vajas kenyér.

Ebéd: húsgaluskaleves, főtt tojás, sóskamártás, főtt burgonya, Túró Rudi.

Uzsonna: kenyér, kockasajt.

Olvasóink írták

  • 1. Bajnóczi Jenő 2008. szeptember 07. 21:25
    „Az unokám van a fényképen!!!! Kell több?? Ugye nem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Tamás aranykoszorús gazda

Pinnye - Aranykoszorús gazda kitüntető elismerést vehetett át Gráf József mezőgazdasági minisztertől… Tovább olvasom