Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Sopron Kiváló Pedagógusa díj dr. Somogyi Csillának

Sopron Kiváló Pedagógusa díjat vehetett át a hűség napján dr. Somogyi Csilla biológia-kémia szakos gimnáziumi tanár.
Somogyi Csilla 1988-ban diplomázott a Szegedi József Attila Tudományegyetem biológia-kémia tanári szakán. Ötödévesen OTDK pályamunkát készített, amellyel 1989-ben első helyezést ért el. 1988 és 1993 között a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen kutatói munkakörben genetikai és növényélettani kutatásokat folytatott.

Ez alatt az idő alatt szerzett szakmérnöki diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen növénygenetikából és növény-biotechnológiából. Diplomamunkáját doktori disszertációnak is elfogadták. 1994 szeptemberében átvette Műszaki Doktori Oklevelét, és az egyetemi doktori cím használatára vált jogosulttá. Ebben az időben számos szakmai publikációja jelent meg.

Somogyi Csilla Fodor Tamás Sopron polgármesterétől vette át a díjat. Fotó: Magasi
Somogyi Csilla Fodor Tamás Sopron polgármesterétől vette át a díjat. Fotó: Magasi


1991. szeptember 1-től a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában, majd 2000-től kezdődően a Széchenyi István Gimnáziumban lett biológia-kémia szakos tanár. Olyan pedagógus, aki a tananyag magas színvonalú átadása mellett környezettudatos, komplexen gondolkodni tudó emberré akarja nevelni diákjait. Mindig ügyel arra is, hogy az elméleti tudás gyakorlatban való hasznosítását is bemutassa.

Igényes a saját munkájával szemben. Nem véletlen, hogy folyamatosan képezi magát újabb és újabb területeken. Nemzetközi német nyelvvizsgát szerzett, számtalan hazai és nemzetközi tanfolyamon vett részt, amelyek a globális gondok lehetséges megoldásával, a komplex ökológiával, a környezeti neveléssel foglalkoztak. Ő maga is több előadást tartott ezekben a témakörökben a Soproni Pedagógiai Napokon.

Továbbképzéseken vett részt a családi életre nevelés, a pedagógus személyiségének fejlesztése és az új infokommunikációs eszközök használata terén is. Évek óta szerepel a vizsgáztatói névjegyzékben, érettségi vizsgaelnöki feladatokat vállal.

A gimnáziumban sokrétű tevékenységet folytat. A fiatal kollégák egyik mentortanára, munkaközösség-vezető, környezeti és egészségnevelési felelős, sokszoros osztályfőnök, a Machatsek Alapítvány kuratóriumi tagja. Szervezi a kezdő évfolyamok Fertő-Hanság Nemzeti Parkba tett látogatásait, a diákok foglalkozásait a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjében és kémia laboratóriumában.

Ő irányítja az iskolában folyó szelektív hulladékgyűjtést, munkájának is köszönhető, hogy a gimnázium az SKHT ezüstérmes alapiskolája lett. Folyamatosan, jó személyes kontaktust kialakítva ápolja az intézmény testvériskolai kapcsolatát a kempteni Hildegardis Gimnáziummal.

Mégis legfontosabb feladatának a tehetségek felkarolását, képzését és utánkövetését tartja. Versenyekre készíti fel őket (Hevesi verseny, Zrínyi verseny, Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny, Kitaibel Pál Középiskolai Verseny, OKTV), szakmai tanácsadást folytat, pályázatok elnyerésében segít. Már egyetemre járó, volt diákjaival is tartja a kapcsolatot, szakdolgozataikhoz is szakmai segítséget nyújt. Mindkét tárgyából tart emelt szintű érettségire való felkészítést.

Ezek eredményességét az is bizonyítja, hogy nemegyszer olyanok is engedélyt kérnek a felkészítők látogatására, akik nem is a gimnázium tanulói. Az orvosi pályát komolyan fontolgatók az ő keze alatt akarják tanulni a biológiát és kémiát. Tanítványainak jó felvételi eredményei alapján már sok orvosjelöltet adott az országnak.

Dr. Somogyi Csilla tehetséggondozó munkájának köszönhetően lett a Kitaibel Pál Középiskolai Verseny országos döntőse Licskai Tímea és az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőse Frank György, aki a kémia OKTV döntőseként is sikert ért el, s ezzel kiérdemelte a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíját.

A biológia OKTV országos helyezettei lettek Sölét-Ormos Eszter és Harasztdombi József. Osztályfőnöke és szaktanára volt a Sopron Ifjú Tehetsége díjjal jutalmazott Stippinger Marcellnek, illetve a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója" kitüntetést kiérdemlő Fábián Márknak.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron kultúrájáért díj Farkas Anikónak

Farkas Anikó több mint húsz éve folytat közművelődési, oktató és kultúraközvetítő tevékenységet… Tovább olvasom