Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Sopron is nyertes lesz Győr oldalán

Sopron is nyertese lesz a hétfőn elfogadott Országos Fejlesztéspolitikai Koncepciónak.
A parlament hétfőn fogadta el a fejlesztéspolitikai és területfejlesztési koncepciókat. Mint arról keddi számunkban tudósítottunk, az előzetes várakozásoknak megfelelően Győr lett a régió fejlesztési (pólus) központja. A döntést megelőzően azonban heves vita bontakozott ki a nyugat-dunántúli régióban, mert Szombathely is aspirált a címre és a vele járó 100 milliárd forintra.

A régió megyei jogú polgármesterei Sopronban, Walter Dezső meghívására, próbálták elsimítani az ellentéteket. Akkor úgy tűnt, sikerrel, de mint a parlamenti indítványokból kiderült, mégsem volt mindenki elégedett az elért eredményekkel. Ez azonban már a múlt, kérdés, hogy Sopron mit profitálhat abból, hogy Győr lett a régió versenyképességi pólusa.

– Sopron egyértelműen nyertese lesz ennek a helyzetnek – mondotta Balogh József, Győr polgármestere. – A mi úgynevezett pólusprogramunk két alappillérre épül. Az egyik a város jobb megközelítésének érdekében a közlekedés fejlesztése, illetve Győr tehermentesítése. Ennek része a 85. és 86. számú főút „felbővítése", illetve az M9-es gyorsforgalmi út megépítésének felgyorsítása.

Ezt ígértem Sopronban és tartom most. A másik a régió egyetemeivel, főiskoláival való együttműködés. Ebben központi szerepet kap Sopron, illetve a Nyugat-Magyarországi Egyetem, amelynek az egyik legnagyobb főiskolai kara éppen Győrben van. Arról már letettünk, hogy a kar a mi egyetemünkhöz kapcsolódjon, ezért az együttműködésre helyezzük a hangsúlyt, közös egyetemi projekteket megvalósítva. Szeretném hangsúlyozni, hogy Sopron szerepére, kreatív együttműködésére jó szívvel emlékezünk, és ez kiderül majd a tervezői megbízatásokból is, hiszen 100 millió forintból készíthetjük el azokat a terveket, amelyek az egész régiót átfogják majd.

– Sopron nem került versenyhátrányba, egyenjogú társa a többi megyei jogú városnak és Győrnek – értékelte az eseményeket Kránitz László, az MSZP soproni képviselője. – Amint arról korábban megállapodtunk, felállítjuk – már januárban – azt a szakértőkből álló munkacsoportot, amely elkészíti a régió fejlesztési tervét. A város következetesen képviseli azt a már többször hangoztatott álláspontját – és erre jó alapot biztosít az elfogadott területfejlesztési koncepció –, hogy 2007 és 2013 között megvalósítjuk azokat a terveket, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra nyújtottunk be. Ezek összhangban vannak Sopron általános és közúti fejlesztési terveivel is.

Kapcsolódó anyagok >>

Balogh a miniszterekhez fordult (2005-11-04) >>
Több régióközpont is lehetne (2005-09-28) >>
Hol lesz a régió- központ? (2004-02-20) >>
Győr ellen Szombathelyen (2005-10-27) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kongóban népünnepély a karácsony

A kongói Christian francia–orosz–magyar tolmácsként dolgozott, majd országunkban… Tovább olvasom