Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Sopron a középkorban - Kiállításmegnyitó vasárnap

Sopronnak ajándékozzák az örökösök Rázó József festőművész ˝Sopron a középkorban˝ című képét. A művész műveiből december 4-én, 16 órakor emlékkiállítás nyílik a Pannonia Galériában.

Sopron városának ajándékozza a család Rázó József festőművész „Sopron a középkorban" című képét. A nagyméretű olajfestmény Lackner Kristóf korabeli rézmetszete alapján készült Sopron várossá avatásának 700 éves jubileumára. Az alkotó, Rázó József idén 20 éve, 1991-ben hunyt el. Ennek tiszteletére döntöttek úgy az örökösök: a városnak ajándékozzák a képet. A művész műveiből december 4-én, 16 órakor emlékkiállítás nyílik a Pannonia Galériában.

Rázó József 1926-ban született Csornán, egy 8 gyermekes család legifjabb tagjaként. Már gyerekkorában kitűnt tehetségével, így középiskolai tanulmányai befejeztével Budapestre került, itt végezte el a Képzőművészeti Főiskolát festőművész szakon. A fiatal művész ezután Sopronban telepedett le: 1953-tól haláláig dolgozott a városban kettős hivatásának, a festészetnek és a tanításnak élve. Az egykori Tóth Antal utcai Siketnéma Intézetben dolgozott rajztanárként, de folyamatosan oktatta a rajzot és a festészetet szakkörökben, vagy magán tanítványoknak egyaránt.1955-től élt a Fácán utcai otthonában, később itt rendezte be a műtermét, ahol folyamatosan készültek az olaj, és akvarell képei. Legkedveltebb témái a virág-, és gyümölcs csendéletek, a portrék és a tájképek voltak. Akvarell képeit sokszor különleges technikával: speciális szivaccsal készítette, ennek köszönhetőek a finoman elmosódott kontúrok és az egyedi stílus.

A művész Sopron várossá avatásának 700. évfordulójára készítette a „Sopron a középkorban" című festményt. A kép Lackner Kristóf, a várost az 1600-as évek elején vezető polgármestere korabeli rézmetszete alapján készült.

Dr. Kovács József László irodalomtörténész, a Lackner Kristóf és kora című kötet szerzője így ír a képről:

„Rázó József festőművész „Sopron a középkorban" c. festménye a XVII. századi Sopron városképének hiteles és értékes művészi bemutatása. Derűs színvilág jellemzi az alkotást, a kép legfőbb elemeiben is pontosan: ugyanakkor művészi továbbélésében közvetíti a reneszánsz Sopron képi ábrázolását. Hiteles a Lackner korában zömök várostorony rajza, a ferences templommal a háttérben kék hegyekkel, piros és zöld színekkel élénkített városkép ábrázolása. Amennyiben a művészi alkotás Sopron városa tulajdonába kerül, azt javasolnám, hogy sokak által látható helyen helyezzék el a Városházán, melléje pedig összehasonlító ábrázolásként helyezzék el Lackner Kristóf metszetének jól látható nagyított mását. Érdemes lenne továbbá a Rázó József festményt levelezőlapokon is forgalomba hozni, mert visszahozza a Város egykori- 1610-es éveinek hangulatát: itt művészi továbbálmodott alakban. Jó művészi gondolata volt a festőművésznek, hogy még a Pihenőkereszt (Rastkreuz) ábrázolását is belekomponálta az előtérbe. Az alkotás hiteles és művészi, ugyanakkor élményi értékű is. Érdemes arra, hogy minél több nézőben felidézzék a Lackner-korabeli Sopront – Oedenburgot, Scarbantiát."

A festményt a család eddig a művész műtermében őrizte. Most azonban úgy gondolták az örökösök: az évforduló kiváló alkalom arra, hogy az 1977-ben Sopron Város Pályadíját elnyert festményt közkincsé tegyék.

Olvasóink írták

 • 2. nága 2011. december 02. 17:43
  „Nagyon szép a kép és nagyon nemes a család gesztusa, pláne így Adventben.
  Mondjuk Szájer József -mint a város díszpolgára- meg közbenjárhatna /akár anyagilag, akár szponzorációban/ pl. a soproni színház folyamatos működésének elősegítéséhez!! Ez is nemes cselekedet lenne.”
 • 1. mediator 2011. december 02. 16:03
  „No, lám csak!
  Vannak még soproni polgárok, akik önzetlenül és anyagi megfontolások nélkül adnak valamit a városunk önkormányzatának, és nem próbálnak megtollasodni, hasznot húzni a közpénzek feneketlennek látszó zsákjából?!
  Őszinte elismerésem és tiszteletem a Rázó családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ország, egy cél: Jótékonysági bál Fülesen

Az adományokat a Magyar Vöröskeresztnek, a vesebetegeknek, illetve az osztrák rákellenes alapítványnak ajánlják fel. Tovább olvasom