Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Sopron - Három választókerülettel lesz kevesebb

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján Sopronban három választókerületet vontak össze. Az MSZP szerint hátrányos az új rendszer, a Fidesz tudomásul veszi a döntést.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a soproni választási iroda közzétette az új választási körzeteket.

A módosításra azért volt szükség, mert megváltozott a választásról szóló törvény.

Sopronban korábban 15 egyéni választókerület volt, s ezek közül hárommal kevesebb lesz az idei őszi önkormányzati választásokon.

- A törvényi előírásokat alapul véve nem marad önálló a Brennbergbánya-Görbehalom-Bánfalva, az egyik jereváni és a belvárosi választókerület - mondta el dr. Dobos József, a helyi választási iroda vezetője. - Ezeket a szomszédos kerületek között osztottuk szét. A korábbi negyvenhat szavazókör helyett negyvenkilenc lett, egy-egy körben ugyanis 600-1200 lehet a választó polgárok száma. Szempont volt, hogy megmaradjon arányosság elve, és e három estében kellett a mostani rendszert legkevésbé átalakítani.

A választási iroda vezetője hozzátette, a három új szavazókörbe új szavazatszámláló bizottsági tagokat kell majd választani. A változásokról pedig minden egyes választópolgárt értesítenek majd.

MSZP: Politikailag hátrányosak az új körzetek

- Az új választási körzetek meghatározása előtt levélben keretem meg Dobos József, arra kérve őt, hogy egyeztessen a választásokon indulni kívánó szervezetekkel - mondta el a kisalfold.hu-nak Kránitz László, az MSZP soproni szervezetének elnöke. - Úgy tűnik, a valóságban nem érvényes a Fidesz nemzeti konszenzusa, ugyanis elutasító választ kaptam. Az új körzetek politikailag hátrányosak a szocialista párt számára. Olyanra sosem volt még példa, hogy a Brennbergbánya - Görbehalom - Bánfalva a Lövérekhez tartozzon. Ettől függetlenül azért dolgozunk, hogy a szavazóink érdekeit, elvárásait képviseljük, megjelenítsük a leendő közgyűlésben is.

Kránitz László kifejtette, a hét jelenlegi önkormányzati képviselőjük indul az őszi választásokon. A fennmaradó öt egyéni jelölt személyéről is döntött már a párt országos választmánya. A neveket akkor hozzák nyilvánosságra, miután kitűzték a választás időpontját.

Fidesz: Tudomásul veszik a döntést

- A jegyző hatásköre volt az új körzethatárok meghatározása, a Fidesz tudomásul veszi a döntését - jelentette ki Abdai Géza, a párt helyi elnöke. - Korábban is ezt tettük. Az biztos, mind a tizenkettő egyéni körzetben lesz jelöltünk. A héten még tartunk egy egyeztetést, ahol minden kérdést tisztázunk. Az azonban bizonyos, az őszi választásokon új arcok is felbukkannak majd. Havas Andrásnak például a leendő új posztja összeférhetetlen lenne, ezért nemindul. Emellett többen saját elhatározásából úgy döntöttek, nem jelöltetik magukat.

Olvasóink írták

 • 8. zooberon 2010. július 14. 08:29
  „2élű fegyver, visszafelé is elsülhet.”
 • 7. LemmySchicklgruber 2010. július 13. 22:55
  „ezt most nem fidesz-ellenességből mondom, de a választókerületek öncélú megváltoztatásának az usában már 1812 óta van külön megnevezése (gerrymandering)”
 • 6. Soproni1970 2010. július 13. 16:00
  „Miért nem írnak neveket?
  Lesz egy-két meglepetés! Önként mondanak le az újra választásukról? he-he
  A pletykák szerint új jelöltek a Fidesznél: Tóth Éva ( jól helyezkedő, nagy kaliber ), Magyas László. A párt nevet módosíthatna, mert ez már nem fiatal.....”
 • 5. titáti 2010. július 13. 15:33
  „A Jerevánon jelen pillanatban 3 körzet van.
  Ha jól sejtem, most csak kettő lesz.”
 • 4. bobo 2010. július 13. 13:44
  „Érdekes, miért kellett a Jerevánt, ami szinte külön városrészt képvisel, felszabdalni.

  Érdekes.”
 • 3. IkvaHírLACEE 2010. július 13. 10:28
  „de gondolom a Brennberg-Görbehalom-Bánfalva egynek számít.”
 • 2. naplopo 2010. július 13. 09:24
  „"három választókerület szűnik meg. Ezek: Brennbergbánya - Görbehalom - Bánfalva, Jereván, Belváros."
  a 3 néha 5 :)”
 • 1. FREDDY/S 2010. július 19. 14:08
  „"A tiszta víz az egészséges élet egyik titka!"
  Tiszta vizet a pohárba, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 millióból buszöblök és új faluközpont

Sopronhorpácson a napokban kezdődik az iskola nyári karbantartása, de nagyobb beruházásokra is… Tovább olvasom