Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Sokkal több ellenőr

Az osztrák pénzügyminisztérium a kétszeresére emelte a feketemunka ellen küzdő ellenőrök számát. Az intézkedés május elsején, uniós csatlakozásunk napján lép életbe.
Kilencvenháromról száznyolcvanhatra emelte az osztrák pénzügyminisztérium a feketemunkát ellenőrzők számát. Ezzel egy időben a törvényt megszegő vállalkozások ellen is nagyobb erőket mozgósítanak Ausztriában. Az átszervezés egyik lényeges eleme, hogy az osztrák vám- és pénzügyőrség egyes szervezeteinek áthelyezésével bővül az illegális munkavállalókat kiszűrő hivatal állománya. A fokozott ellenőrzés uniós csatlakozásunk napján, május elsején lép életbe.
Az ausztriai feketemunka ellen küzdő hatóság tavaly mintegy húszezer ellenőrzést tartott.

Több mint ötezer-ötszáz illegálisan foglalkoztatott személyt állítottak elő, és háromezer-ötszáz esetben tettek feljelentést a munkaadók ellen. A hatóság kilencmillió eurót meghaladó összegben szabott ki bírságot.
Az osztrák gazdasági kamara ugyanakkor azt javasolja, hogy bővítsék ki a Magyarországgal megkötött határátlépési megállapodást. Jelenleg 1700 magyar vállalhat rendszeresen munkát a határtérségben, és ők főképp az idegenforgalomban dolgoznak. A szám növelésével munkaerőhöz jutna az osztrák szezonális vendéglátóipar, a mezőgazdaság, valamint a szállítmányozás. Egyelőre nem lehet tudni, mikor emelkedik az ingázók keretszáma. Az viszont biztos, hogy nem adnak ki engedélyt egyebek mellett a varrónő, a pedagógus, valamint a ház- és útépítéssel kapcsolatos munkahelyekre.

Mint ismeretes, Ausztria 2011-ig korlátozza az unióhoz csatlakozó nyolc ország (Ciprus és Málta kivételével) állampolgárainak munkavállalását. A rendelkezés legkorábban két év múlva vizsgálható felül. Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter tegnap budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tervek szerint hazánk is korlátozza a külföldiek munkavállalását. Ez főként azokra az országokra vonatkozik, akik a csatlakozásunkkor nem nyitják meg teljesen a munkaerőpiacot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biomassza-erőmű épülhet

Végeztek a Fertő tavon a nád learatásával. A nádgazdaság vesztesége a szakemberek szerint a… Tovább olvasom