Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Sok száz éves múltat tartanak számon a Sopronbánfalván élők - fotók

Sok száz éves múltat tartanak számon a Sopronbánfalván élők - fotók
A Baráti Kör ma is helyesnek ítéli meg eredeti céljait és nyitott minden építő együttműködésre, ahogy a múltban, most is - jelentette ki az elnök, Igrecz Katalin.
Joggal foglalkozik az elődök emlékeinek összegyűjtésével minden nemzedék és ahol több mint ezer évről szólnak a források, van mit tanulmányozni. Ez a munka lehet szórakozás, de következetes és tudományos értékű is. Egyesületek, alapítványok tudnak erről mesélni - kezdte Igrecz Katalin, a Bánfalvért Baráti Kör elnöke
 
Kifejtette: Bánfalvi hagyományőrző egyesületet nem ismerhet mindenki, ilyen néven nincs bejegyzett csoport - ismeretem szerint -, olyanok viszont vannak, akik egyebek mellett, foglalkoznak hagyományápoló tevékenységgel. Ilyen a Bánfalváért Baráti Kör, Kulturális Egyesület, és Bánfalvi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület,valamint a  Bánfalvi Kórus, Kulturális Egyesület.

Célkitűzéseik világosak és tiszteletet érdemlőek, valamennyien az élet több területére fókuszálnak, és az évszázadok tükrében gondolkodnak a kultúra értékeiről, hordozóiról.
 
A Bánfalváért Baráti Kör, civil egyesület a legrégebben alakult meg, azzal a feladattal, hogy helyben szervezzen olyan eseményeket, amelyek probléma megoldóak, közösségépítőek és értékteremtő-érték megőrzőek. Mindenkihez szóljanak vallási felekezetre, nemzetiségi hovatartozásra tekintet nélkül.

A társegyesületekre is elmondható, nem kirekesztőek, eredményes kiadványszerkesztésben a népi mesterségek bemutatásába, a Kórus pedig zenei értékeket őriz meg magyar és német nyelvterületről.
 
Ezért olvastuk valamennyien értelmezhetetlennek, hogy a sopronbánfalvi evangélikus gyülekezet tagjai múltjukat féltik. Vajon kitől, miért, - miért éppen most kezdtek el aggódni? – húzta alá Igrecz Katalin. - Mit kifogásolhatnak a „hagyományőrzők" munkáján, ami tizennyolc év alatt, minden eddigi egyházi vezető - esperestől a nyugalmazott lelkészig és káplántól a kanonokig - valamint a civil egyesületek zavartalan együttműködésén alapult?
Galéria kép


A Baráti Kör ma is helyesnek ítéli meg eredeti céljait és nyitott minden építő együttműködésre, ahogy a múltban, most is.

Biztosan nem kezd hitvitákat, bár bizonyos teológiai ismereteket az alapműveltség részének tekint és tiszteli mindenki vallását. Keresztény gyökerekre építve, a mai kor elvárásainak megfelelően, kulturált programokat szervez. A bánfalvi hagyományokat nem csak 60, 130 évekkel méri, de tiszteli a 800 éves Árpád-kori templomát, - ahol evangélikus lelkészek tartottak istentiszteletet több mint 120 évig-, a Várhely vaskor és kelta-korban élt emberének kultúráját.

Borszentelést szervez a Pálosok pincéjében, orgonahangversenyt a Hegyi templomban, határjárást a Sánchegyi Kuruc-kori erődhöz. Kettős-keresztet állított 2000-ben és rendezte, nagy összefogással a Hajnal teret, emléktáblát készíttetett a templom-és iskolaépítő, hajdani evangélikusok tiszteletére, sőt még egy hagyományos Búcsú eseményeit is színre viszi, hagyományőrző ünnepi hétvégéjének rendezvényén.

Nem evangélikus vagy katolikus búcsút rendez, hanem felkarolja azokat a mozzanatokat, amelyek a templomi szertartásokon túl zajlanak és minden jóérzésű embernek építő erejűek.
 
Minden tagunk által ismertek templomaink építészeti értékei, ünnepei. Tudjuk, hogy az evangélikus templomszentelés ideje 1887. szeptember 11-e, de nem degradáljuk a katolikus templomaink ünnepét „nyári búcsúnak" – közölte Igrecz Katalin -  Nincs őszi meg szeptemberi sincs, csak a templomnak van egy búcsú-napja. Tekintettel vagyunk a szeptember 8-i és 12-i Mária ünnepekre.

Sokak összefogásával dolgozunk rendezvényeink sikeréért, hogy hagyományos és új elemekkel színesedjék a szeptemberi programunk is. Nem várva el, hogy például Szüreti Napokat ne tartsanak, vagy kerékpár túrát, kerti mulatságot.
 
 A település hajdani Fő terén pedig mindenki, függetlenül attól, hogy magyar vagy német, nézője, netán szereplője lehet a kulturális seregszemle programjának. Ha történelmi emlékekre kíváncsi, már szombaton egy estét tölthet el szakavatott emberek előadását, filmvetítését, zenélését meghallgatva, megnézve.

Láthatja, hogy a város más részén, hogy őrzik és tanítják a régi közösségi táncokat, amelyeket vasárnap a bánfalvi német nemzetiségi óvoda és iskola gyerekcsoportjai folytatnak. Büszkék vagyunk rájuk.
 
Megnyugtató számunkra, hogy ma Sopronban és társközségeiben kulturális rendezvény misével kezdődhet, és minden felekezet a templomában és a templomkerítésén túl is, hirdetheti közös örökségünket, Isten igéjét az ellenségeskedés, békétlenség ellen. A múltat kutathatjuk, bölcsen felfedett értékeit illő tisztelni és a jövőt közös érdekünk, hogy okosan tervezzük. Ebben érdekelt a Bánfalváért Baráti Kör – zárta Igrecz Katalin.
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó ütközött egy kocsival Nagycenknél a 85-ös és a 84-es kereszteződésében - fotók

Teherautó ütközött egy kocsival Nagycenknél a 85-ös és a 84-es kereszteződésében - fotók
Egy ember megsérült a balesetben, a mentők kórházba szállították - közölte a katasztrófavédelem. Tovább olvasom