Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Siketvak találkozó

Sorpon - Tizenhárom országból több mint száz siketvak érkezett nemzetközi találkozóra Sopronba. A látás- és hallássérültek speciális jelnyelvvel kommunikálnak.

Megtelt kedden a városháza díszterme a Magyarországon először Sopronban megrendezett siketvak-találkozó résztvevőivel. – Siketvaknak azokat az embereket nevezzük, akiknél a látás- és hallássérülés valamilyen foka fennáll – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Helesfai Katalin, a Siketvakok Országos Egyesületének munkatársa. – Tehát beszélhetünk gyengén látó siketekről, nagyothalló vakokról, de nemritkán siketvakokról is.

Helesfai Katalin hozzátette, a siketvak emberekkel való kapcsolatteremtés speciális módszereket igényel. Azt a kommunikációs csatornát kell használni, amit az illető jobban fel képes fogni. Ez lehet jelnyelv, kézből kézbe jelelés, ami a vakok számára megalkotott Brailleírás tenyérbe való leképezése.

A jeltolmácsok „kézből kézbe" jeleléssel nemcsak a köszöntő szöveget „fordították le", de a fuvola-előadás hangjait is. Gangl Tamástól, a Siketvakok Országos Egyesületének elnökétől megtudtuk, a rendezvény célja, hogy a látás- és hallássérültek tapasztalatot cserélhessenek, kerekasztal-beszélgetéseken ismereteiket bővíthessék, kimozdulhassanak otthonukból. Ugyanakkor ez a program jó alkalom a nemzetközi kapcsolatok erősítésére is. Durva becslések szerint hazánkban 1200 siketvak él. Most iskolák és intézmények bevonásával egy felkutatási programot indítottak, aminek eredményeképpen pontosabb kép kapható létszámukról.

A jeltolmácsok kézből kézbe jeleléssel fordították le a köszöntő szövegét. Fotó: Magasi Dávid
A jeltolmácsok kézből kézbe jeleléssel fordították le a köszöntő szövegét. Fotó: Magasi Dávid


A hétfőig tartó programban szerepel fertőrákosi és nagycenki kirándulás, sörgyárlátogatás, a résztvevők megismerkedhetnek a magyar néptánccal és sportnap keretében úszásra, lovaglásra, sőt, a bátrabbaknak nyári bobozásra is lehetőségük nyílik.

A vendégeket Abdai Géza alpolgármester köszöntötte kedden a városházán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalcium sokk ellen

Sopron - Sok mindent kell tartalmaznia az úti patikának – tudtuk meg a soproni… Tovább olvasom