Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Sikerélmények egy nagyon szép pályán

Farkas Károlyné szerencsés embernek tartja magát, azt mondja, a jó Isten mindig oda vezette, ahol szükség volt rá és ahol kiteljesedhetett. Megdolgozott a sikerért, eredményeit pedig most Sopron Kiváló Pedagógusa díjjal ismerték el.
– Mindig is pedagógus akartam lenni – szögezi le Farkas Károlyné, aki mosolyogva meséli gazdag életútjának történetét. A középiskolában már azt is tudta, hogy az ének–zene–matematika szak állna hozzá a legközelebb, lévén, a Ferenczybe ének-, a Széchenyi gimnáziumba matematika–fizika tagozatra járt. Szombathelyen végzett 1978-ban, s rögtön szülővárosában, az Orsolya-iskolában kapott munkát.
 
– Itt két évig voltam helyettes, aztán Fertőrákoson töltöttem kilenc nagyon szép évet. Onnan hívtak vissza az Orsolyába, akkor belvárosi iskolába. 1989-et írtunk akkor, már tudni lehetett, hogy az egyház szeretné visszakapni az intézményt. Nekem ez öröm volt, hiszen nagyon vallásos család a miénk, így örömmel segédkeztem az átalakulásban is – sorolja szakmai élete fordulóit.
 
Piroska néni a tanítás mellett maga is tanult. Hitoktatói diplomát szerzett a Győri Hittudományi Főiskolán, elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-szervező szakát. Jó szervezőkészségét főnökei is elismerték, 1995-től igazgatóhelyettesnek nevezték ki. Huszonhárom éven át dolgozott így az iskoláért, miközben a matematikát tanította is. 
A nyugdíjba vonult Farkas Károlyné gazdag pedagógusi életpályáját ismerte el a város. Fotó: Magasi
– Sosem késtem óráról, szinte repültem a folyosón a terem felé. Élveztem az órákat, az volt az igazi – mondja nevetve. Hiszen helyettesként már kevesebb időt tudott tölteni a gyerekekkel, feladatai közé tartozott többek között a kollégium vezetése, az érettségik koordinálása, kollégái továbbképzéseinek intézése. De fontos szerepe volt a cserkészmozgalom soproni újraindításában, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pedig egyik alapítója és vezetőségi tagja. 
 
– Két hónapja nyugdíjas vagyok, elköszöntem az iskolától. Amit negyven éven át elvettem a családomtól a pályám miatt, azt most próbálom visszaadni – mutatja unokái fotóit a falon. De van folytatás, hiszen lánya az Orsolyában tanít, nagyobbik unokája pedig ott tanul. 
 
– Láttam a diákokat bejönni aprócska, félénk kisgyerekként, s láttam őket elballagni fiatal felnőttként. Közben pedig mi, pedagógusok segítettük őket, hogy tudással, tapasztalattal pakolják tele képzeletbeli puttonyukat. Ezt a folyamatot jó volt és érdemes volt végigküzdeni – mondja búcsúzóul Sopron kiváló pedagógusa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő parti fejlesztés: látványos videó mutatja be, mi történik a tónál

Fertő parti fejlesztés: látványos videó mutatja be, mi történik a tónál
Az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése során teljesen megújul a Fertő tó környezete.… Tovább olvasom