Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sarród: Jelentős (kül)területek vannak víz alatt

Az esőzés miatt Sarródon, és a település környékén jelentős területek vannak víz alatt. A gazdák attól tartanak, hogy tönkremegy az elvetett gabona.


Sarródon évek óta visszatérő probléma, hogy a nagyobb esőzések után, a melyebb fekvésű földeken megjelenik a belvíz. Idén sincs ez másképp. Most már jelentős területek vannak víz alatt.

- A településeket, Sarródot, Fertőújlakot, valamint Nyárligetet nem veszélyezteti a víz, ez a termőföldeket érinti - mondta el Turi Lajos polgármester. - A gazdák attól tartanak, hogy tönkremegy az elvezett gabona. Ráadásul a Hanság-főcsatorna a földek mellett vezet el. Így amennyiben a Fertő tóból nagyobb mennyiségű vizet engednek le, újabb problémával kell szembenéznünk. A Homok-sarródi csatorna ebbe torkollik bele, és nemegyszer előfordult már, hogy a víz nem tudott elfolyni, az visszament a szántóföldekre.

Nos, idén ez a gond feltehetően nem jelentkezik. A zsilipet megnyitották ugyan, ám meglehetősen csekély mennyiségű - 2 kömbéter/másodperc - vizet engednek le a Fertő tóból. Ezt is megelőző jelleggel teszik.

A fő ok az, hogy a Duna magas vízállása miatt később már nem lenne lehetőség a tó „megcsapolására". Emellett az sem szabad elfelejteni, hogy néhány évvel ezelőtt már arról szóltak a hírek, hogy alacsony a Fertő vízállása, s felmerült: valamilyen módon pótolni kell(ene) a hiányzó vizet. Azaz, ha most túlságosan sok vizet engednek le, akkor a nyári időszakban ismét hiány jelentkezhet.

Kedden nyitották meg
Tekintettel a meteorológiai előrejelzésekre, amelyek a vízgyűjtőre sok csapadékot ígértek, igazgatóságunk a kedden megkezdte a tó eresztését. A zsilipet csak oly mértékig nyitottuk, hogy a levezető rendszer térségében további elöntéseket ne okozzon. Mivel az elmúlt 10 napban a térségben több mint 50 mm eső volt, a mezőgazdasági területen káros elöntések jelentkeztek, azonban ez nincs összefüggésben a tó eresztésével. A tó vízszintjét folyamatosan figyelemmel kísérjük és szükség esetén a zsilipet azonnal bezárjuk, hogy a nyári időszakban minél magasabb üzemvízszintet lehessen tartani figyelembe véve a várható magas párolgást - áll az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuánás cigarettát szívott egy 15 éves

A fiatal ellen kábítószerrel való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult… Tovább olvasom