Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Saphir Aqua: Honnan lesz pénz a kártalanításra?

A napokban kezdődött el a Hotel Cardos Kft. felszámolási eljárása. A hoppon maradt károsultaknak regisztráltatniuk kell magukat.

A budapesti CSABAHOLDING Kft-t jelölték ki arra, hogy folytassa le a soproni Hotel Cardos Kft. felszámolási eljárást. Ez a cég üzemeltette korábban a Lövérekben lévő Hotel Saphir Aquát. Mint arról korábban már beszámoltunk, a megyei rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában zárta le a 410 károsult feljelentése után indult nyomozást. Akkor megírtuk, hogy a hoppon maradt vendégek polgári pert indíthatnak, hogy hozzájuthassanak az előre befizetett 50-80 ezer forint körüli pénzükhöz. Ők ugyanis tavaly, bár már előre átutalták a pénzt, de nem tudtak Sopronban nyaralni.

Az ügyben új fejlemény, hogy elkezdődött a Hotel Cardos Kft. felszámolása.

- Az eljárás során a teendőnket a törvény pontosan szabályozza - mondta el megkeresésünkre Horváth Attila felszámolóbiztos. - A cégtől bekérjük a hivatalos mérleget, adóbevallást, leltárt. Így mérhetjük fel a kft. vagyoni helyzetét. Ezt követően a károsultakat, hitelezőket A-H-ig terjedő rendszerben állítjuk sorba. Első helyen a zálogjoggal rendelkező hitelező szerepel, majd a felszámolási eljárás költségei következnek.

Mint megtudtuk, a károsultak is van dolguk. Nekik július 18-tól számított negyven napjuk van arra, hogy regisztráltassák magukat a felszámolónál. Ennek díja a követelésük összegének egy százaléka, de legalább 5 ezer, legfeljebb 200 ezer forint.

- A felszámolási eljárás két évig tart. Ezen idő alatt kell értékesítenünk az egyes vagyontárgyakat, kielégíteni a követeléseket - tette hozzá - folytatta Horváth Attila.

Az elmúlt években Magyarországon volt már rá példa arra, hogy egy hotel üzemeltetője felszámolás alá került. Akkor kiderült: annak a cégnek semmiféle vagyona nem volt. Így az ottani károsultak futhattak a pénzük után.

Ezt alapul véve mindenkinek jól meg kell fontolnia, hogy regisztráltatja-e magát. Az esetben, ha Hotel Cardos Kft. vagyona nem lesz elég a tartozások kiegyenlítésére, akkor megszűnik a cég. S a befizetett regisztrációs díj elveszik. Így pedig tovább nő a károsultak kiadása.

Olvasóink írták

  • 3. bozsuzsa 2012. július 27. 17:23
    „Érdekesnek találom, szinte lebeszélik a károsultakat arról, hogy regisztráljanak a felszámolóbiztosnál. Az is milyen eljárás, hogy még azért is plusz pénzt kell fizetni, hogy egyáltalán a kártéritésnél szóba álljanak velük. Fizessen a Cardos Hotel kft., ne a szerencsétlen károsultaktól akarjanak még több pénzt lenyúlni. Polgári pert is hiába inditanak, mert ügyvéd nélkül esélyük sem lehet, ha ügyvédet fogadnak, akkor meg többe kerül a leves, mint a hús. Ez a 22-es csapdája.”
  • 2. prakker 2012. július 27. 09:55
    „Amennyiben igaz van olyan törvény, vagy tervezik, hogy legyen, ami kimondja, hogy a cég ügyvezetője saját vagyonával is felel a cég szabályos működésért. Ugyanis itt az történik amit a cég tulajdonosa akar, utasítja az ügyvezetőt, hogy adja oda, vagy egyszerűen kiveszi a bevételt, és sajátjaként kezeli. Az ügyvezető meg küzd a fennmaradásért, akit a tulajdonos egyszerű alkalmazottnak tart. Amennyiben lenne ilyen törvény szerintem a leendő ügyvezetők nagyon meggondolnák, hogy el vállalják ezt a felelőségteljes munkát. Egyébként szerintem már régen kimentették a vagyont, a felszámoló már csak a morzsák felett rendelkezik.”
  • 1. nága 2012. július 26. 13:22
    „Most aztán majd kimenti a "nem létező pénzét", s alapít egy újabb céget, a vagyonát már biztos rég ráíratta a hozzátartozóira - mert mindezt ma lehet kis hazánkban - bűncselekmény az persze nincs...csak kárvallott üdülni kívánók, akik ezután ezt a várost biztos nagy ívben elkerülik, s így tovább csökken itt az idegenforgalom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőd: Augusztusban írják ki a jegyzői pályázatot

Szeptember 20-a után lehet új jegyzője Fertődnek. Az átmeneti időszakban egy jogi tanácsadót is… Tovább olvasom