Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Sajtómunkások ünnepe

Sopron - Márciusi nemzeti ünnepünk a szabad sajtó napja is. Az önkormányzat kedden köszöntötte a Sopronban dolgozó sajtómunkásokat, akik közül a legtöbben talán sohasem kerülnek képernyőre: ők a háttérben dolgoznak.
Rádiósok, tévések, újságírók foghattak egymással és vendéglátóikkal kezet a keddi sajtóreggelin, amit a szabad sajtó napja alkalmából tartott Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Fodor Tamás polgármester. Egy évben legalább ez alkalomból együtt vannak a soproni „sajtósok", akik közül a legtöbben a háttérben végzik munkájukat. A rádiósoknak a hangját, a tévések egy részének az arcát is ismerik a közélet iránt érdeklődők, az újságírónak a neve válik védjegyévé. Vannak, akiknek papírra nyomják a monogramját, más az interneten publikál, s vannak, akiknek a koordinálás a legfőbb feladatuk.

Kuslics Balázs az önkormányzat sajtóreferense. A fiatal, ambiciózus fiatalember rádiósként kezdte, fél éve dolgozik a városházán. Munkáját főállásban látja el, köztisztviselőként. Feladata a sajtómegkeresések koordinálása, az információk továbbítása, a tisztségviselők programjának szervezése. Naponta legalább hat sajtómunkással egyeztet és hetente átlag tíz rendezvényen szervezi meg a polgármester és az alpolgármesterek kommunikációját.

Kuslics Balázs (balra), az önkormányzat sajtóreferense a keddi sajtóreggelin is „dolgozott". Fotó: Magasi Dávid

Tóth Éva vállalkozó újságíró nevével gyakran találkozhatnak az olvasók. Szerzője az önkormányzat havonta megjelenő lapjának, a Soproni Közéletnek, szerkeszti és írja a város honlapjának híreit, emellett számos szervezetnek és intézménynek szervezi a kommunikációját. Pluzsik Tamás ugyancsak szerzője a városi lapnak, emellett köztisztviselők rádiós és tévés szerepléseit koordinálja. Frang Gizella is a Közéletbe ír. Mindnyájan tagjai annak a városmarketing-csoportnak, ahol városvezetők programjainak operatív feladatait intézik.

A Pro Kultúra Sopron Kht. két hete alkalmaz főállású sajtómunkatársat. Varga Szabolcs képviselő „civilben" a színház és a Liszt-központ kommunikációjáért felel.

Manapság már szinte természetes, hogy a nagyobb cégeknél is dolgozik „sajtós". A sörgyárnak, a GYSEV-nek, a rendőrségnek is van szóvivője, sok helyen pedig pluszfeladatként bíznak meg egy-egy kollégát a sajtókapcsolatok kezelésével. A hivatásosokkal együtt közös feladatuk, hogy a hallgatók, nézők, olvasók, internetezők pontos és gyors információkat kapjanak ország-világ és a város eseményeiről.

A soproni médiumok
A leghűségesebb városban gazdag kínálat van „hírközlőkből" is. Az éter a Naprádióé és a Corvinus Rádióé. Utóbbinál 32-en dolgoznak. A Pulzus Televíziónak, a Naprádiónak és a regionális stúdiónak összesen közel ötven munkatársa van. A Sopron TV kilenc szakemberrel működik. A Kisalföld soproni szerkesztőségében hat újságíró és egy fotóriporter dolgozik. Rajtuk kívül még az internet is feladatot ad számos „sajtómunkásnak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi vagyunk a VOLT! – fotókat, videókat várnak

Mi vagyunk a VOLT címmel buzdítják a fesztivál szervezői közönségüket, hogy küldjenek be egy-egy… Tovább olvasom