Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Rózsaünnep hintózással Fertődön

Rózsaünnep hintózással FertődönA Cziráky Margit Rózsakertbe tavaly 430 fajta rózsát ültettek el. Fotó: Magasi
Először rendeznek Rózsaünnepet a fertődi Esterházy-kastély rózsakertjében, amelyet Esterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit (1874-1910) elképzelései szerint alakítottak ki 1908-ban.
A hagyományteremtő szándékkal szervezett Rózsaünnep célja, hogy széles körű ismertségre tegyen szert a több mint egy évszázados múltú rózsakert; valamint bepillantást nyújtsanak a kastély századfordulós életébe.
A rózsaünnep szombaton 10 órakor kezdődik. Korabeli fotókat vetítenek Eszterházáról, a lugas alatt pedig piknikpléden lehet megpihenni, rózsateát, rózsás süteményt kóstolgatni.

A vendégek hintóra ülve az angol- és a franciapark felújított részeit járhatják be. A franciaparkban kertészeti gépek bemutatója lesz 11-től kétóránként. Az Eszterházi Expressz Rózsajárata este háromnegyed 10-ig viszi majd az utasokat Fertőd és Hegykő között, ahol a Tízforrás Fesztivál programjai zajlanak.

A Rózsaünnep kézműves-foglalkozásán a gyerekek virágdekorációkat készíthetnek, a Pálmaházban pedig a Budapesti Vonósok XXII. Haydn Fesztiváljának Teakoncertjét rendezik délután 4-kor. A kamarazenekar este 7-től Dobozy Borbála csembalóművésszel ad koncertet.
A rózsakertről

 A korabeli kertet mintegy 20 ezer rózsatő díszítette, 220 méter hosszú lugasrendszerrel elrendezve, középen pavilonnal.

A rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet tevékenykedett, majd a kastéllyal együtt ez a terület is állami tulajdonba került. 2015-ben nyerte vissza eredeti formáját. A kertben 8700 tő rózsát ültettek el.

A terület egyúttal génbank is, Márk Gergely rózsanemesítő több mint hatszáz saját nemesítésű rózsafajtájából 400 megtalálható benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidőben a Tízforrás: Szabó Balázs Bandájáé a következő nyitókoncert - fotók

Félidőben a Tízforrás: Szabó Balázs Bandájáé a következő nyitókoncert - fotók
Családias hangulat, szenzációs koncertek, méltó templomi hangversenyek, kiállítások, a Fertő tájat… Tovább olvasom