Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Robotika, mobil appok, design autó - Innovációs kiállításon az NYME

Hetedik alkalommal rendezték meg a Nyugat-dunántúli Innovációs Kiállítás ésTalálmányi Vásárt Győrött, ahol harmincöt standon mutatkoztak be azok a találmányok, amelyek néhány év múlva talán a mindennapjaink részei lesznek.
Bemutatták Dr. Bencsik Balázs és Dr. Dénes Levente feltalálók által kifejlesztett intelligens ablaktömítő rendszer, amely a hagyományos rugalmas tömítést helyettesíti.

A tömítés egy levegővel felfújható tömlőből áll, ami felfújt állapotában tökéletes légzárást biztosít, míg leeresztve az ablak rései a levegő számára átjárhatóvá válnak, így biztosítva a résen keresztül megvalósuló szellőztetést. A rendszer alkalmazásával minimalizálható az épület nyílászáróin keresztül megvalósuló filtrációs energiaveszteség, javul a belső tér levegőminősége, megszüntethető a páralecsapódás a nyílászáró eredeti betörésállóságának csökkenése nélkül.

Oktatóink mellett hallgatóinknak is lehetősége nyílt a bemutatkozásra.  Simon Ádám,  Kővágó István és Szalai Mihály gazdasági informatikus hallgatók prezentálták az önálló labor keretében készített asztali és mobil alkalmazási programjaikat: Simon Ádám „Lézeres letapogatásból származó adatok felismerése és megjelenítése" című  szoftverének célja,  hogy a LIDAR módszerrel lézeresen felmért ponthalmazt 3D-ben megjelenítve, megkönnyítse az adatfeldolgozást.

Kővágó István „Győr-Moson-Sopron megye mentőállomásainak lefedettségi térképe Google Maps alapokon" című munkája megmutatja egy térképen, hogy az egyes mentőállomásokból mely területek érhetők el 5, 10 és 15 perces időintervallumokon belül és hol vannak a megyében kevésbé jól lefedett területek.

Szalai Mihály „Erdészeti adatmegjelenítő Android-os mobilalkalmazása" képes a NAIK-ERTI által gyűjtött fénycsapda fogási, illetve az ezekhez köthető meteorológiai adatokat feldolgozni, valamint az így rendelkezésre álló adatokat gyakorlatilag bárhol és bármikor (akár kint az erdőben a fénycsapda mellett) könnyen, gyorsan és egyszerű formában elérhetővé tenni.

A műszaki fejlesztéseket bemutató egyetemi standunkat  az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói által készített gépjármű design tervek színesítették.

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verskommandó a GYSEV Zrt. vonatain

Verskommandó a GYSEV Zrt. vonatain
A GYSEV Zrt. idén is csatlakozott a Soproni Petőfi Színház kezdeményezéséhez: a ,,Verskommandó"… Tovább olvasom