Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Robotépítésben verhetetlenek

Szenzációs nemzetközi eredményt értek el a soproni Széchenyi-gimnázium diákjai: megnyerték a tizennyolc év alatti fiataloknak meghirdetett idei nemzetközi robotépítő versenyt. Négynapos hawaii út a jutalmuk és látogatás a NASA-kutatóközpontba.
Immár harmadik alkalommal hirdették meg a Google és a LEGO szervezésében a Moonbots 2012 elnevezésű, Hold-járó robotépítő világversenyt. Öt kontinens huszonkét országának száznegyvenhét csapata jelentkezett, köztük a soproni Széchenyi-gimnázium „HungaroBots"-a. A döntőt online követhették nyomon az amerikai, dán, norvég zsűritagok.

A csapat: Balról Wesely Norbert, Csepreghy András, Soós Bálint, Lang Ágota tanárnő, Németh Áron, Bodnár László és Sléber Botond. Fotó: G. M.
A csapat: Balról Wesely Norbert, Csepreghy András, Soós Bálint, Lang Ágota tanárnő, Németh Áron, Bodnár László és Sléber Botond. Fotó: G. M.


A nemzetközi testület végül a soproni HungaroBots csapatnak ítélte a nagydíjat. A soproniak amerikaiakat és dél-afrikaiakat megelőzve részesültek a legjobbaknak járó jutalomban: Hawaiira utazhatnak, és a NASA kutatóközpontjába is ellátogathatnak. A világverseny történetében ez az első alkalom, hogy európai csapat győzedelmeskedett.
A csapat tagjai elmondták: mentoruk Lang Ágota matematika–fizika–informatika tanár volt, akinek szakmai segítsége nagyban hozzájárult a sikerhez. A csapatkapitány – a budapesti Deák Márton (ELTE) – egy korábbi projekt során ajánlotta fel a soproniaknak az együttműködést. A munka több százezer forintos eszközigényét a fiatalok korábbi versenygyőzelmeiből, a tanárnő hozzájárulásából, továbbá önerőből fedezték.

– A nevezéssel együtt az első fordulóban ismeretterjesztő videoesszét kellett készíteni a Holdon hagyott berendezések várható jövőjével kapcsolatban. Tudományos oldalról közelítettük meg a témát, amely hamar népszerű lett, a mi videónkat tekintették meg a legtöbben. Ez a videofilm is megtalálható a hungarobots.pulispace.com weboldalunkon – részletezte a siker koronázta négy hónapos, napi hatórás munka első fázisát Wesely Norbert, a robotok főtervezője, aki mechatronikai mérnöknek készül.

– A világversenyen négy „küldetés" közül lehetett választani: a robot másszon meg egy 23 fokos emelkedőt; találjon meg a Holdon korábban otthagyott berendezéseket; használja fel a napenergiát, s a robot éljen túl egy Hold-éjszakát az azzal járó több száz fokos lehűléssel. Végül úgy döntöttünk, a mi robotunk teljesítse mind a négy küldetést, és ez sikerült is – magyarázta Sléber Botond, aki főprogramozója volt a soproni robotoknak, s a mérnöki pályát választja majd.

A csapat egy másik tagjára, a programtervezői hivatást választó Bodnár Lászlóra hárultak – egyebek mellett – a verseny hivatalos nyelvével, az angollal kapcsolatos feladatok: a levelezés, a fordítás és a videofilmek angol nyelvű feliratozása.

– Igazából mindenki mindent csinált, csak egyes részterületekben vállaltunk magunkra többet – fogalmazott Németh Áron, aki a gépészmérnöki pálya felé orientálódik. – Jómagam a robotok létrehozásánál, a makettek és a terepasztal elkészítésénél dolgoztam a legtöbbet.

A csapat weboldalát az informatikusi pálya felé vonzódó Soós Bálint hozta létre, aki a videoszerkesztésben és -vágásban, valamint a programozásban is közreműködött.

Csepreghy András a videovágásban jeleskedett, valamint a döntő élő közvetítésének a vezetője volt. A grafikus-designernek készülő fiatal részletezte: a döntőt a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontból közvetítették online. Mint az a felmérésekből kiderült, az övék volt a legnézettebb prezentáció a világverseny csapatai közül. (A galériák a következő linken érhetők el: http://hungarobots.pulispace.com/index.php/gallery)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolatva ütötte el a gyalogost Sopronban - keresik a sofőrt

Az egyik soproni húsbolt előtt egy zárt tehergépkocsis tolatva ütött el egy gyalogost. A rendőrség a… Tovább olvasom