Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 5°C | 17°C Még több cikk.

Robotautóval Rómában

A NASA tudósával, orosz űrkutatóval, olasz professzorokkal is beszélgetett az a négy széchenyis diák, akik Mars-járó robotjukat mutatták be Rómában egy európai bolygókutató konferencián. Lenyűgözték a felnőtteket...

A Széchenyi-gimnáziumban évek óta Lang Ágota tanárnő szakkörébe járnak azok a diákok, akiket érdekelnek a műszaki rejtélyek, az informatika, a technikai újdonságok. A földszinti laboratóriumban mindig történik valami. Innen indult útnak az a négy fiú is, akik a tanárnő segítségével – és egy nyertes pályázattal a hátuk mögött – meghívást kaptak Rómába, az Európai Bolygókutató Konferenciára (EPSC).

– Nem is voltak hasonló korúak a tanácskozáson, ahogy hasonló bemutatóval sem érkezett senki. Az előadások között talán ennek is volt köszönhető, hogy sokan megálltak beszélgetni velünk – szerencsére ment az angol –, megnézték a robotunkat, érdeklődtek vagy tanácsokat adtak.

A Széchenyi-gimnázium Rómában járt diákjai, középütt Lang Ágota tanárnővel és a robotautóval. Fotó: Magasi
A Széchenyi-gimnázium Rómában járt diákjai, középütt Lang Ágota tanárnővel és a robotautóval. Fotó: Magasi

Megdöbbentő volt és lelkesítő, hogy mennyire partnerekként kezeltek bennünket, gimnazistákat – mesélik élményeiket a fiúk, Panyi Tamás (12. b), Cserich Dávid (11. c), Kiss Dániel (11. c) és Erdősi Ferenc (12. c).

A Husar–5 névre hallgató robotot, amit a fiúk csak Wilsonnak becéznek, egy program keretében építik a szakkörösök, Lang Ágota tanárnő ötlete volt megpályázni a konferencián a bemutatkozó lehetőséget. A diákokra akkora hatással voltak az ott tapasztaltak, hogy mind a négyen eltökélték: érettségi után a műszaki egyetemen folytatják a diákéletet.

Sikerüket jelzi az is, hogy felfigyeltek rájuk a konferencia neves szakemberei, sőt, még egy rövid dokumentumfilmet is forgattak róluk. A hatnapos római útba, amit a szülők és szponzorok anyagi támogatása tett lehetővé, persze belefért a városnézés, hazafelé pedig Firenzében meglátogatták Galilei sírját is.

A robotautók célja és feladata

A Husar rover betűszó, aminek a jelentése: magyar egyetemi felszíni vizsgáló kutatóautó. Magyarországon az ELTE-n, az Óbudai és a Pécsi Tudományegyetemen, a kecskeméti főiskolán, Sopronban a Széchenyiben, valamint a tatai és a dorogi gimnáziumban a diákok az elmúlt évek során több felfedező robotot építettek a Hunveyor–Husar kísérleti gyakorló űrszondamodell-rendszer tagjaként. A Husar roverek építésének célja, hogy újraprogramozható eszközként, kísérleti gyakorló űrtechnológiai modellként segítsék a tanulást. A robotautókon a fedélzeti számítógépre írt mozgatóprogramokkal a hallgatók műszereket, kamerát, anyagokat, szerszámokat mozgatnak és méréseket végeznek.

Olvasóink írták

 • 2. robot2010 2010. október 08. 09:35
  „http://husar5.fw.hu/fo.html”
 • 1. Nagy_Imre_Vancouver 2010. október 07. 19:33
  „Gratulalok a fiuknak es kulonosen a tanarnonek!
  Van-e honlapotok a robotrol? Erdekelne mivel nekem is ez a hobbym ( http://nagycnc.com (robotics) /
  Legkozelebb Sopronban jarva meglatogatlak majd bennetek. Addig is jo munkat!

  Udv,Imre”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pincérek és az eladók könnyen találnak munkát

Ősszel dömpingszerűen megugrik az OKJ-s képzésekre jelentkezők száma. Tovább olvasom