Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Riasztási küszöb felett a szállópor

Sopronban a szállópor határtékének kétnapos átlaga meghaladta a riasztási küszöböt. A magas légköri nyomás és a hideg "lavórban tartja" a szmogot: kedden talán kisebb szél jön, s javulhat a helyzet.

"Győrben kicsit javult a helyzet, Sopronban viszont romlott" - tudtuk meg hétfő délelőtt Lautner Pétertől, a környezetvédelmi felügyelőség győri mérőállomásainak vezetőhelyettesétől.

A tájékoztatási határérték köbméterenként 75, a riasztási 100 mikrogramm: ezt két napon keresztül 24 órás átlagban kell meghaladni. Sopronban ez az érték szombaton 102 volt, vasárnap pedig 112 volt. Vasárnap Sarródon is 101 mikorgrammot mértek. A felügyelőség tájékoztatta a helyzetről a soproni önkormányzatot.

Győrben két mérőállomás működik: ezeken szombaton 84 és 112 mikrogrammot mértek, vasárnap viszont már csak 60 és 74 volt ez az érték: itt így már a tájékoztatási küszöböt sem érte el. Igaz, bőven az egészségügyi hatérték felett van.

Az egész Kárpát-medencében "ül a szmog", a magas légköri nyomás és a hideg benntartja azt. Információink szerint vélhetően sokat az sem segítene a helyzeten, ha Sopronban közlekedési korlátozásokat tennének. A meteorológusok kedden minimális északnyugati szelet jósolnak, ez némiképp javíthat az értékeken. Az előrejelzés szerint csütörtökön sikerül kisöpörni egy nagyobb széllel a szállóport a megyei városokból.

Főként a légúti és keringési betegségben szenvedőknek kell vigyázniuk, de ártalmas lehet általában is a csecsemőkre, a gyermekekre és időskorúakra, az aktív és passzív dohányosokra, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat. A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegséggel küszködők állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye

Felhívjuk a lakosság figyelmét, ha nem feltétlenül fontos, ne tartózkodjanak a szabadban, kerüljék a megerőltető tevékenységet, mivel a légszennyezés egészségkárosító hatású lehet. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. 

A lakások szellőztetését célszerű a koradélutáni órákban elvégezni, mivel a légköri szennyezőanyagok koncentrációja ebben az időszakban a viszonylag alacsonyabb.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata kéri a lakosságot, hogy a szennyezőanyag koncentráció csökkentése érdekében, lehetőség szerint ne használjanak gépjárművet. A tüzelőberendezéseiket csak a feltétlen szükséges mértékig működtessék, kerülve az erősen levegőszennyező anyagokkal való fűtést. Tartózkodjanak a szabadtéri gaz- és hulladékégetéstől.


Sopron légszennyezettségi adatai percről-percre >>

(leadképünk illusztráció)

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. LordByron 2010. január 30. 18:11
  „t.b.
  A hozzád hasonló hihetetlen s...fejek miatt van az ország ilyen környezeti helyzetben. Igensi fölteheted a segged -4/-5°C -ban is a biciklire. Vagy ha félsz, hogy odafagy, menj gyalog. A Löverekből 35perc alatt fölérhetsz az Aranyhegyre gyalog. De 40 perc alatt Bánfalváról az Apácakertbe is akár.
  És ha nem tetszik ez a "primitív ország", elköltözhetsz valahova, ami szerinted nem primitiv.”
 • 21. kubizo 2010. január 26. 13:46
  „Remek villamospályázatok vannak milliárdos szinten, az EU-ban a Jerevántól a GySEV-ig közlekedhetne.A belvárosból kitiltani az autókat és a buszokat.Számtalan város belvárosa teljesen sétálóutca.Aki pedig a kereskedőket félti, hiába, a másfajta vásárlói "kultúra" megtelepedése hazánkba és az üzletközpontok engedélyezése, na ez üríti ki a belvárost..............Azt viszont aláírom, hogy ilyen primitív színvonalú tömegközlekedés, mint ami hazánkban van, kosz, kimaradt járatok, menetrend "dísznek" van, modortalan alkalmazottak, ez a szint sokáig nem lesz versenyképes az autóval szemben.”
 • 20. soproni 2010. január 26. 12:26
  „Nem túlzás ez a fotó egy kicsit? Jó lenne,ha valós képet közölnének! Igaz,hogy hideg van,de senki nem fagy meg,ha gyalogol egy kicsit,így kímélve a környezetét. :)”
 • 19. Mankapunka 2010. január 25. 23:13
  „csillag Mondjad,mi bántja a pici lelkedet????????

  Csak nem a régi sérelmek.

  Itt a vidi: http://www.youtube.com/watch?v=HKerG9OE76g

  Én így sepregetek a mondanivalómmal. Szar Golfok jobban "kormolják" a levegőt,mint ez.

  Ajánlom figyelmedbe.”
 • 18. egysoproni_ 2010. január 25. 20:58
  „14. t.b.!
  Lehet 240 Ftért is jegyet venni csak ha a lustaság nagyobb úr akkor vedd meg a buszon! Persze, félreértés ne essék a 240 Ft is sok. - 4 - -5 fokban is bringázom meg még hidegebb időben is. Nem izzadok meg és még jól is esik egy kis bringázás így télen is. Havi szinten nem ülök átlag 5 alkalomnál többször buszra így mondhatni, hogy olcsón kijövök. A bringa karbantartása pedig éves szinten nem éri el a 5 ezer Ftot. Amióta elkészült a Deáktéri bringa út meglepően sokan kerekeznek még így télen is. 3 kmre van a munkahelyem a lakástól. Autóval 20 perc kerékpárral 10 max. 15, de akkor már igen elnézelődtem. A gépjárművek meg elég jelentősen szennyezik a város levegőjét. Elég kimenni a Várkerületre vagy a Csengeri útra. Undorító büdös a levegő.”
 • 17. Lobbo71 2010. január 25. 20:57
  „t.b. egy autó fenntartása nem csak az üzemanyag költségből áll. Lehet, hogy a te autód kevésbé szennyez, de a te autódban max 5 ember utazik, a buszon meg 10-szer annyi.”
 • 16. miracle 2010. január 25. 20:49
  „Nesze semmi, fogd meg jól. Kezet foghat a hőségriadóval.
  Ha x paraméter meghalad egy értéket, felolvassák a sablonszöveget, aztán minden megy tovább ugyanúgy.
  A felhívás utolsó bekezdése meg a szilveszteri kabaréból keveredhetett ide.”
 • 15. csillag78 2010. január 25. 20:37
  „Mankapunka a saját házad táján söprögessél......”
 • 14. t.b. 2010. január 25. 20:10
  „kedves 6.-os-Én szívesen igénybe venném a busznak nevezett járművet is, de amíg a benzinből még mindig olcsóbban kijövök, nem veszem meg a 280 forintos jegyet.Ráadásul az én autóm kevésbé szennyez mint az ország buszai.És nem kell rá várni, mert úgy dönt a sofőr, hogy nincs kedve elindulni és kimarad..(tapasztaltam, mert a napokban én is úgy döntöttem, hogy lerakom az autót, de néhány napos küzdelem és jó néhány ezer Ft-os buszjegyek után feladtam a küzdelmet) .Attól függetlenül egyet értek azzal, hogy csökkenteni kéne az autók által okozott szennyezettséget.De azt senki ne várja, hogy - 4-5 fokban biciklire üljenek az emberek...Viszont néhány utcát lezárhatnának, megoldhatnák a normális igényes tömegközlekedést stb.De hát ebben a primitív országban ez nem ebben az évezredben fog megvalósulni...”
 • 13. pistika 2010. január 25. 19:29
  „7. Amelyik kéményből füst jön, ott por is jön. Ha szén ég benne, akkor is, ha fa akkor is.”
 • 12. Mankapunka 2010. január 25. 18:25
  „Akik azt szokták mondani,hogy a régi két ütmeű kocsik mennyire elősegítik a porkoncentráció növekedését,az nézze mg ezt a Warbit,meg a belvárosban közlekedő 2000 évjárat körüli dízel autókat,amelyeknek át van állítva az adagolója,és padlógáznál,mennyire kormol.

  Körbe lehet nézni,melyik verdát kellene rendbetenni először.

  http://www.youtube.com/watch?v=EqAj03HqKOg&NR=1”
 • 11. Mankapunka 2010. január 25. 18:18
  „Biztos ezt csinálják a domboldalban: http://www.youtube.com/watch?v=TskgrnWhtYw”
 • 10. rebetli 2010. január 25. 18:07
  „Mi a szar ez?Most már kimenni sem szabad lassan!Ez a kép szerintem úgy készült,hogy a fényképezőgép lencséje elé püffögtetett a vezetés a cigijükből,és a ˝TRABIJUKBÓL?˝Bezárkózunk,nem veszünk levegőt,stb.!”
 • 9. Cerwin 2010. január 25. 18:07
  „Sajnos az emberek többsége inkább megfullad, minthogy letenné a kocsit...”
 • 8. blanyiza 2010. január 25. 16:45
  „Nagyszerű. Most már legalább tudom, hogy mitől tüsszögök2 napja egyfolytában. Egy allergiás...”
 • 7. FREDDY/S 2010. január 25. 16:17
  „Ha a hosszútávú fejlesztésben a gáztüzelés helyett az alternatív energia lett volna bevezetve, most kevesebb probléma lenne. Arról nem is beszélve, ha a tehermentesítő 3 - 5 km-rel északabbra épül, nem a dombtetőre, akkor az is kevesebb szennyezőanyagot juttatott volna a városba, mert a lassú járművek most kedvezőtlenebbül haladjanak át a városon, nemde...”
 • 6. egysoproni_ 2010. január 25. 15:45
  „4. lenk !
  De igen rá lehet! Nem elég drága az üzemanyag és ezért autókáznak még sokan. :-)”
 • 5. Dörgés 2010. január 25. 14:23
  „Bizonyos fémkedvelő egyénekre gondoltak az utolsó mondatban. De hát ez van, nem lehet mindent ki írni, mert moderálnak. Csak azt nem tudom, hogy olvassák el a felhívást? :-))”
 • 4. lenk 2010. január 25. 13:45
  „Nem lehetne ezt is valahogyan ráverni a kormányra?”
 • 3. józanparaszt 2010. január 25. 13:05
  „1-re. igaza van! ez megint a szokásos bla.bla.bla szöveg, aminek semmi köze az aktuális helyzethez, elöre meg van írva, és az illetékes titkárnönek lemásolva, aláiratva el kell juttatni az illetékes szóvivöhöz, akinek kötelessége közzétenni azt...”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas sofőrök, hamis papírok, gázolajtolvajok

Garázdaság egy 11 éves kisfiú ellen, életveszélyes fenyegetés és lejárt papírokkal, részegen autózó… Tovább olvasom