Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Repülőket rejt a Fertő

Megfejtetlen titkokat rejteget a Fertő tó magyarországi részének iszapja és a Hanság vidéke. Míg a második világháborúban a Balatonba zuhant repülőgépek majd mindegyikét már felkutatták és kiemelték, hazánk második legnagyobb tavának medre és a náddal fedett csatornarendszere lezuhant bombázók és vadászgépek temetője.
Nem az a szenzáció, hogy néhány hete a Balatonból kihúzták az egyik szovjet bombázó motorját, hanem az, hogy a Fertő tóban még napjainkban is ott lapulnak az iszap mélyén a második világháború légi csatáiban lezuhant, bombázáskor lelőtt amerikai Liberatorok és Mustangok, német Messerschmidtek maradványai.
A petőházi Baranyai testvérpár csaknem két évtizede irigylésre méltó szenvedéllyel gyűjti a második világháború emlékeit, ezen belül a lezuhant repülőgépek roncsait is. Az egyik családi ház melléképületében valóságos múzeumot rendeztek be, ahol az egykori katonai egyenruháktól a felszerelési tárgyakon át, a korabeli (hatástalanított) fegyverzetig mindent láthatunk.


A gyűjtemény talán legizgalmasabb részét mégis azok a repülőgép-maradványok adják, amelyeket saját maguk találtak meg a környéken, illetve a Fertő tó külvilágtól elrejtett, vadregényes mocsaraiban.
– Az angol Wellington kétmotoros könnyűbombázó légcsavarjának csaknem másfél mázsás agyát a nádaratók mutatták meg nekünk – mondja Baranyai Ferenc. – Testvéremmel, Zsolttal együtt kibányásztuk a mély iszapból. Maradt azonban ott még sok más, de egykönnyen nem lehet kiszedni azokat. Nagyon rosszak a terepviszonyok, mindent nád, vastag üledék borít. A gép történetét is tudjuk legalább vázlatosan: 1944. december 20-án egy éjszakai támadás alkalmával még az osztrák oldalon találat érte a brit gépet, és az Hidegség közelében zuhant le a nádasba. A szemtanúk szerint öttagú személyzete a szétrobbanó gépben lelte halálát...

B-17-es a mederben

Az idős emberek, a Fertő legelhagyottabb területeit is bejáró nádaratók és halászok azonban több más gépről is beszélnek. Tudnak egy Messerschmidtről, amely a Madárvárta-öbölben „nyugszik" csaknem hat évtizede, egy B-17-es amerikai bombázóról, amely Mekszikópuszta közelében, csupán csónakkal megközelíthető helyen alussza örök (?) álmát.
Az egyik öreg, sarródi halász sokáig emlegette azt a nagy gépmadarat, amelynek alacsony vízálláskor mindkét géppuskája kilátszik a zsombékból, ma is fenyegető rozsdás csövei farkasszemet néznek az oda tévedővel.
A dokumentumok és feljegyzések szerint azonban legalább féltucatnyi különböző felségjelű repülőgép csapódott bele a második világháború utolsó éveiben a Fertő tó magyar részének vizébe. Azok a pilóták, akik időben nem tudtak kiugrani gépeikből, talán még ma is ott porladnak a roncsok között...

Légi csaták és bevetések

A környéken élők számára nem titok, hogy a háborús évek alatt a tó keleti részében, a nyílt víz fölött gyakorta kioldották megmaradt bombáikat a Liberatorok. Ez azért volt fontos, mert a repülők kiélesített bombákkal szálltak föl, ami pedig harci feladataik után megmaradt, attól biztonságuk érdekében szabadulniuk kellett.
Reischl Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese elmondta, hogy szinte minden évben találnak bombákat ezen a területen, a halászok hálóiba akadnak bele, vagy éppen az alacsony vízállás miatt kerülnek napvilágra. A tűzszerészeknek sokszor ad feladatot ez az egyébként elhagyatott környék.
Hadtörténeti feljegyzésekkel és dokumentumokkal is igazolható, hogy a Fertő tóban nyugvó repülőgéproncsokról szóló elbeszélések valós tényeken alapulnak. Ifjabb Sarkady Sándor könyvtáros-tanár, a témakör szakértője évek óta kutatja a térségünkben lezuhant repülőgépekről fennmaradt leírásokat.

– 1944. május 10-én légi csata zajlott a tó felett, ekkor négy amerikai gép is lezuhant Sopron környékén – mondja Sarkady Sándor. – Hármat meg is találtak, de a negyedik Liberatornak nyoma veszett... A bevetésben részt vevő gépeket német Messerschmidt-vadászok és a Fertőd környékén elhelyezett Esterházy légvédelmi tüzérek lőtték le. Május 24-én Bécs–Bécsújhely bombázása során újabb szövetséges repülőgépeket ért találat a Fertő tó felett. Elgondolkodtató tény, hogy még ebben az évben, december 9-én két amerikai Mustang hajtott végre kényszerleszállást a Fertő déli részén lévő mocsaras vidéken, a vadászok nem élték túl a becsapódást.

Fehér foltnak számít

A Fertő felett lelőtt jó pár gépet a korabeli fotók alapján azonosítottak már. De mi lett a sorsa azoknak, amelyeket már az egykori német hadvezetés is eltűntnek nyilvánított? Az egykori katonai térképeken a Fertő tó egészét birodalmi területként tartották nyilván. A hidegháborús korszakban pedig az osztrák–magyar határ közvetlen környékét senki sem vizsgálta át, az évtizedekig a világtól elzárt területnek számított. Csak az öreg halászok és nádaratók pillanthattak bele azokba a titkokba, amelyek haláluk után még inkább a feledés homályába merültek. Tény az is, hogy az Egyesült Államok légierejének egyik bizottsága napjainkig keresi kétszázhúsz, a magyar légtérben eltűnt pilótáját. A Fertő tó magyar oldala ilyen szempontból még felfedezésre váró fehér foltnak számít a hadtörténészek és kutatók számára is.

Kapcsolódó anyag >>

A Sopront ért légitámadásokról (2003-01-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlköltekezés után böjt következik

A csütörtöki közgyűlés örömteli pillanatokkal kezdődött: dr. Horváth Patrícia, a Világkupa-győztes… Tovább olvasom