Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Rendhagyó tárlatvezetések a Robert Capa kiállításon - fotók

A világhírű, magyar származású fotóriporterről dr. Ifj. Sarkady Sándor történész mesél az érdeklődőknek.
A nyughatatlan és zseniális fotóriporter életének izgalmas részleteiről valamint pályafutásának kiemelkedő sikereiről hallhattak az érdeklődők az első tárlatvezetésen, amit október 19-én rendeztek meg a Liszt központ Munkácsy-termében, a Robert Capa/Mozgásban című kiállításon.

"A velünk élő XX. század Robert Capa kamerájának kereszttüzében" című vezetésen a soproni történész, Dr. Ifj. Sarkady Sándor várta a látogatókat.

Hihetetlen hatású képek ezek, az embert azonnal megfogják. Itt minden egyes fotó mestermű, hiszen egy közel ezer darabos mesterkollekcióból választotta ki őket a kurátor. Bár korábban is ismertem már Robert Capa képeit, én is most látom először ezeket a zselatinos ezüst levonatokat, amikből a világon három darab létezik.

Végtelenségig kell hangsúlyozni azt, hogy milyen nagy eredmény, hogy a soproniak, Sopron környékiek is láthatják ezt a csodát, ezt a 43 képet – mondta el a tárlatról Dr. Ifj. Sarkady Sándor történész, aki még három alkalommal: november 16-án, december 7-én és január 4-én tart tárlatvezetést 17 órától.


Robert Capa kiállítás Sopronban

Robert Capa hagyatékban körülbelül hetvenezer felvétel maradt fenn. Ezek közül az 1990-es években válogatott össze mesterkollekciót Robert Capa testvére, az ugyancsak fényképész, Cornell Capa és Richard Whelan, Capa életrajzírója. A kiválasztottakból – főként negatívról – három egyforma, Robert Capa feliratú szárazbélyegzővel ellátott sorozatot állítottak össze.

Ekkor kijelentették, hogy több sorozat nem készülhet. A háromból egy maradt New Yorkban, a második Japánban, a harmadik pedig – a Magyar Nemzeti Múzeum vásárlásával – 2008-2009 fordulóján a szülőföldre került, és vált a magyar kulturális örökség részévé.

A közel ezer darabos anyagból a Magyar Nemzeti Múzeum 2009-ben két vándorkiállítást indított. Azóta szerte az országban, és külföldi helyszíneken – például Bécsben, Pozsonyban, Sanghajban, Rómában, Firenzében, Genovában, Milánóban – is bemutatták az életmű egy-egy szeletét. A vándorkiállítás 2017. január 6-ig marad Sopronban.

További információ a www.prokultura.hu oldalon található.

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956 - Életútjáról mesél könyvében Deák Ernő

Életútjáról, köztük az 1956-os forradalom vidéken átélt napjairól és az Ausztriába emigrálásról… Tovább olvasom