Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 7°C Még több cikk.

Rendeződik a harang sorsa Harkán: a ravatalozónál lesz a helye

Harkán a ravatalozónál állítják fel vasárnap azt a harangot, amit Charlotte Kammer egykori kitelepített ajándékozott szülőfalujának. Eredetileg a templomnak szánta, de azt a presbitérium nem támogatta.

Mindenki számára megnyugtató módon rendeződik a Charlotte Kammer által felajánlott harang sorsa Harkán. Az adományozót sokakkal együtt Németországba telepítették ki, ám ő az elmúlt években többször is támogatta a szülőfaluját. Még 2006-ban gondolt arra, hogy egy harangot adományoz a településnek. A harkai evangélikus templom három harangjából ugyanis egyet beöntöttek a második Világháborúban.

A harang 2006 őszén érkezett meg Németországból, de – mivel repedt volt – nem lehetett felhúzni a toronyba. A presbitérium egyébként is úgy látta, elegendő a templom szolgálatában lévő két harang. Az adományozó rossz néven vette az elutasítást, és meg is romlott a viszonya a harkaiakkal. A harangot akkor visszaszállították Németországba. Charlotte Kammer néhány hónappal ezelőtt ismét megkereste a harkaiakat, hogy borítsanak fátylat a múltra.

Fotó: Magasi
Fotó: Magasi

A településen több lehetséges helyszínt számba vettek, ahol fel lehetne állítani az új harangot. Alkalmas volt a kitelepítési emlékmű környéke, valamint a temető is. Végül ez utóbbit választotta az önkormányzat. A tervek szerint a harang temetésekkor, halottak napján, valamint április 12-én, a kitelepítésre emlékezve szólal meg.

Szabó Károly, a település polgármestere kifejtette, az önkormányzat úgy döntött, hogy Charlotte Kammer felajánlását kiegészítve anyagilag is támogatja a harangláb elkészítését a ravatalozó mellett. – A szükséges munkákat a helybéliek társadalmi munkában végezték el. A ravatalozó felújítása is most történik, a belső munkákat már elvégeztük, felújítottuk az urnafalat, a tereprendezés jelenleg is zajlik és marad tennivaló jövőre is – tette hozzá a polgármester.

Avatás vasárnap délután. A haranglábat és a harangot vasárnap délután három órakor szenteli Németh Antal harkai plébános és Wagner Szilárd lelkész. Közreműködik a harkai fúvószenekar, a Vadrózsa énekkar, lesz szavalat is. Köszöntőt mond Charlotte Kammer és Szabó Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a Sütő-szobor avatása idején

Pénteken 16.45 és 18 óra között lezárják a Csatkai utca Deák tér-Frankenburg utca kereszteződésénél lévő szakaszát.
Tovább olvasom