Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Rendet raktak Sopronkövesden

A képviselők szigorítani fogja a helyi környezetvédelmi előírásokat Sopronkövesden.

Százhetven sopronkövesdi felnőtt és gyermek több tíz tonna szemetet szedett össze a helyi önkormányzat kezdeményezésére szombaton. A képviselő-testület a jövőben szigorítani fogja a helyi környezetvédelmi előírásokat.

Sopronkövesd bel- és külterületén, az utak mentén, a patak partján először szervezett nagyszabású szemétgyűjtési akciót az önkormányzat. A Föld napja alkalmából megmozdult az 1200 lelket számláló falu apraja-nagyja: pótkocsis traktorok, kisteherautók platójára gyűjtötték a szemetet reggel 8-tól egészen a délutáni órákig, hogy Sopronkövesd visszanyerhesse kulturált arculatát, tiszta környezetét.
„Az még csak rendben van, hogy nekiállunk, s tisztába tesszük a falut, de mi lesz akkor, ha néhány héten belül megint eláraszt bennünket a szemét?" – fogalmazták meg többen jogos aggodalmaikat a szorgos polgárok közül.

Úgy hírlik azonban, hogy közakaratra az önkormányzat ezentúl erélyesebben fog fellépni a kéretlen szemetelők – és az illegális szeméttelepek kialakulása – ellen.
– Örülünk, hogy a jó cél érdekében összefog a falu, jómagam feleségemmel, Mártival és Hajnalka lányommal jöttem segíteni – mondja Farkas Mihály (1956) műszerész, aki 25 éve lakik Sopronkövesden. – Fiam, Levente is velünk tartott volna, ha épp el nem töri előzőleg a kezét. Hihetetlen, miket nem leltünk az utak és a patak mentén. Roncsautótól kezdve ócska gáztűzhelyek, gumiköpenyek, motorkerékpár váza, törött szélvédők és rengeteg más szemét éktelenítette a környéket. A pótkocsis traktorok és a teherautók egyre csak fordultak, hamar megtelt a rakterük elszállításra váró ócskaságokkal.

– Összességében több tíz tonna szemetet gyűjtött össze Sopronkövesd száz felnőtt lakója és hetven iskolása – mondta a sikeres akció eredményéről az egyik főszervező, Horváth Eleonóra képviselő. – Öt pótkocsis traktor és három teherautó segítette munkánkat. A kül- és belterületről a régi illegális szemétlerakóhelyre vitettük a limlomokat, amelyeket egy hulladékgazdálkodási céggel fogunk elszállíttatni. A hatvanas évektől kezdve illegális szemétlerakónak használt „homoklyuk" megszüntetését is tervbe vettük, ezért rendet teremtettünk azon a helyen is. A képviselő-testület néhány héten belül igen szigorú környezetvédelmi rendelet meghozatalát – s figyelőrendszer bevezetését – tervezi, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk az illegális szeméttelepek kialakulásának.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a körforgalom

Április 30-án adják át a soproni Kossuth utca – Táncsics utca kereszteződésében épülő… Tovább olvasom