Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Reklámfeliratok öt nyelven

A képzeletbeli Müller-család nyugodtan nevezhetné panzióját Sopronban Müller Haus-nak, nem vétene a nyelvtörvény ellen. Az abban foglaltak ugyanis a gazdasági reklámok és feliratok esetében nem vonatkoznak azokra a településekre, ahol az érintett kisebbségnek önkormányzata működik – állítja Brenner Koloman kisebbségi képviselő.
– A nyelvtörvény előkészítése során javasoltuk, hogy a kisebbségi nyelvek megjelenése a reklámfeliratokban, -szövegekben, ott, ahol kisebbségi önkormányzat működik, kivételt képezzen a törvény hatálya alól – hívta fel figyelmünket a magyar nyelv védelmében megszületett törvény záró rendelkezésére Brenner Koloman, a helyi és az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat képviselője, aki szerint a rendelkezés elsősorban az angol jövevényszavak terjedésének igyekszik gátat szabni, s ezt a célját a kisebbségek is messzemenően támogatják.

A tradíciók védelmében

– Mindennek elvi jelentősége van – magyarázza Brenner Koloman –, hiszen nem valószínű, hogy bárki is kizárólag a kisebbségi nyelven akarná üzletére a figyelmet felhívni. A záró rendelkezés inkább a tradíciók védelmében született. Sopronban jó példa erre a Rosengarten-étterem, ami egy régi dűlőről kapta a nevét. A nyelvtörvény értelmében ki kellene írniuk a Rózsakert nevet is, de miután német kisebbségi önkormányzata is van a városnak, erre nem lesz szükség.
A törvény betű szerinti értelmezése lehetővé tenné Sopronban a német mellett a bolgár, a görög, a horvát és a cigány nyelvű gazdasági reklámok és feliratok megjelenését is, hiszen ennek az öt kisebbségnek önkormányzata van a városban. Ám nem valószínű, hogy bármelyik is élne a lehetőséggel, hiszen a kivételek kizárólag a reklámszövegekre vonatkoznak. Márpedig mi értelme lenne mondjuk bolgárul hirdetni, ha azt a túlnyomó többség nem érti?

A feliratokra nem vonatkozik?

– Persze elképzelhető, hogy lesznek, akik kiskapunak akarják majd használni ezt a paragrafust, de véleményem szerint elsősorban az angol jövevényszavak ellen kell fellépni. Angol kisebbség pedig nincs Magyarországon – szögezte le a képviselő.
Dr. Becher Rezső, az önkormányzat igazgatási irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen ellenőrzik a nyelvtörvény betartását, és eddig nem is volt gond. Az üzlettulajdonosok Magyarországon magyarul hirdetnek... Az irodavezető álláspontja ugyanakkor az, hogy a záró rendelkezés a reklámszövegekre igen, az üzletek feliratára viszont nem vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Magyarországi Egyetem: közös szakokat terveznek

Az egyetem 2003–2006 közötti intézményfejlesztési terve közösen alapítandó és működtetendő… Tovább olvasom